Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Торохтій Богдан

Торохтій Богдан Григорович

Рік народження: 1984

Опис політика

Нардеп Верховної Ради 9-го скликання від "Слуги народу", колишній юрист.

У грудні 2023 року Торохтій увійшов до депутатської групи "За майбутнє", врятувавши її від розпаду після того, як з неї вийшов Віктор Балога.

У 2023-му журналісти Bihus.Info повідомили, що Торохтій в серпні 2022 року їздив на відпочинок до Болгарії попри заборону чоловікам виїздити за кордон під час воєнного стану.

Нардеп стверджував, що поїхав за кордон після повномасштабного вторгнення по сімейних справах, і додав, що у Болгарії був у 2021-му. Також журналісти виявили ряд ознак на фото його дружини в соцмережах, зокрема й на спільних світлинах, які свідчать, що Торохтій відпочивав у Болгарії саме у серпні 2022-го року.

Крім того, за час повномасштабної війни родина Торохтія встигла змінити три автівки - Mercedes-Benz G400 2020-го року, Mercedes-Benz EQS 580 2022 року і Range Rover. Усі вони були куплені на ім'я його дружини Аліни Левченко - доньки футбольного тренера Віталія Левченко, а з лютого 2023 року радниці генерального директора ДП Антонов. До того ж журналісти сфотографували Торохтія під час використання авто, що належить його дружині.

Через певний час після виходу розслідування Торохтія все ж виключили з фракції "Слуг народу".

Голова фракції Давид Арахамія також закликав Торохтія скласти депутатський мандат. Він повідомив, що Торохтій "мав час пояснити свою поведінку, але нічого не зробив".

Раніше Bihus.info також виявили незадекларовані коштовності дружини Торохтія Аліни Левченко.  

Наприкінці 2022 року проголосував за містобудівну реформу (#5655), яка впроваджувалася в інтересах забудовників і нівелювала вплив громадян на відбудову України. Через спротив громадськості станом на початок 2024 року президент не підписав законопроєкт, а отже він лишається нечинним.

Цього ж року не підписав звернення до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука із вимогою позбавити повноважень народних депутатів та депутатів місцевих рад, які були обрані від заборонених проросійських партій.

5 жовтня 2022 року увійшов до складу Комітету з питань аграрної та земельної політики, звільнившись від обов’язків члена Комітету з питань правової політики.

У 2021-му BIHUS.Info писали, що Торохтій не вніс у декларацію майно Аліни Левченко як своєї співмешканки (з 2021-го дружини), зокрема квартиру у столичному ЖК PecherSKY Luxury Apartments на Печерську й елітні авто.  

У декларації за 2020-й рік Торохтій вказав, що власного житла у Києві не має, у зв’язку з чим отримував компенсацію з держбюджету на оренду. При цьому, як з’ясували в Bihus.Info, Торохтій мав заощадження – 150 тисяч доларів, понад 2 млн грн і більш як 30 тисяч євро, і орендував у колишньої співмешканки три машини – BMW 528I, Audi A5 і Jaguar XJ.

У 2019 році був обраний народним депутатом 9-го скликання від “Слуги народу” (№105 у списку, безпартійний). Член однойменної фракції. Член Комітету з питань правової політики. ЗМІ називали Торохтія людиною з групи Іллі Павлюка – чернівецького бізнесмена, якого ЗМІ пов’язували з контрабандою, і називали людиною з близького оточення президента Володимира Зеленського. Журналісти фіксували візити Торохтія до офісу Павлюка перед важливими голосуваннями. Група Павлюка відома "синхронними" голосуваннями в інтересах бізнесу олігарха Ріната Ахметова.

Працював юристом у різних компаніях. Зокрема у 2017-2019 юрисконсультом у Філії ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" – "Одеський зерновий термінал", у 2012-2015 юрисконсультом, а згодом завідувачем юридичного сектору Держінспекції сільського господарства у Кіровоградській області, у 2011-му менеджером з питань регіонального розвитку ТОВ "ДПЗКУ-МТС", у 2008-2010 – юрисконсультом, а згодом завідувачем сектору реалізації державної політики у сфері державної служби та місцевого самоврядування в Управління державної служби в Кіровоградській області, у 2007-2008 юристом у ТОВ "Арт-Вега". До липня 2019 року також значився засновником ПП "Центр комплексної безпеки".

У 2006 році балотувався до Кропивницької міськради за списком партії “Пора”.

Має вищу освіту. Закінчив юридичний факультет Київського національного університету внутрішніх справ за спеціальністю "Правознавство" та факультет державного управління Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України за спеціальністю "Державне управління".

Народився 9 червня 1984 року у Кропивницькому.

Маркерні голосування

Має корупційні ризики. Євросоюх двічі закликав відхилити законопроект 5655. Дізнатися більше

№ 5655

прийнято

Дозволяє обіг медичних препаратів на основі канабісу, що полегшить лікування онкохворих та військових. Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Освіта

  • Освіта
    Освітній рівень: освіта вища

    Балотування

    Фракції

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2023 — Грудень 2023
      Позафракційні
    • Серпень 2019 — Серпень 2023
      Слуга народу

    Депутатські групи

    • Верховна Рада 9
    • 2023-12-20 — ...
      Група "За майбутнє"

    Міжфракційні обʼєднання

    Комітети

    • Верховна Рада 9
    • Жовтень 2022 — ...
      Комітет з питань аграрної та земельної політики
    • Серпень 2019 — Жовтень 2022
      Комітет з питань правової політики
    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Голосування у Верховній Раді 9

    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Промови у Верховній Раді 9

    Дивитись більше про політика в інших джерелах

    Декларації
    Посіпаки
    Посіпаки-2
    Реєстр національних публічних діячів
    Гарна Хата
    Вони голосують для тебе
    Серпом по рейтингу