Депутат Окопний - єдиний прогульник-мажоритарник від Подолу у Київраді

УДАРівець Олексій Окопний за результатами відвідування комісій Київради потрапив до лав прогульників. Він був відсутній на 25% засідань постійної комісії  з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики, а 22 січня 2015 року перейшов до комісії з інформаційної політики та реклами, де став головою.

Таким чином Окопний потрапив до списку затятих прогульників, які зганьбили свій район.

Щоправда, на його рахунку найбільша кількість запитів з-поміж подільських депутатів-мажоритарників.

Але загалом Громадський рух ЧЕСНО виявив, що депутати Подолу майже не пишуть депутатських запитів, які є важливим інструментом для вирішення питань виборців.

На відміну від депутатського звернення, яке може написати будь-який столичний обранець, депутатський запит має вищу силу, бо його на сесії голосуванням підтримує більшість депутатів. По суті, запит - це не вимога одного депутата, а вимога всієї ради.

Поділ у рейтингу допитливих районів посідає останнє місце.

Проте навіть якщо депутати відвідують сесії і пишуть депутатські запити, це лише кількісний показник, який не дає виборцям вичерпного уявлення про те, які ж насправді інтереси є у депутатів.

Аби громада Подільського району могла детально ознайомитися з тим, хто представляє мешканців району в раді, пропонуємо огляд політичної ситуації в районі.

Олексій Окопний - член партії БПП. Пройшов до Київради під брендом УДАР. Працює директором ТОВ “Українська муза”.  Має відношення до команди Леоніда Черновецького.

Окопний був помічником одного з депутатів Київради. Цим депутатом був Сергій Березенко, який потрапив до Київради під стягами Леоніда Черновецького, був його радником та очолював молодіжне крило блоку Леоніда Черновецького.

Березенко не балотувався до Київради. Коли Окопний отримав мандат, Петро Порошенко своїм указом призначив екс-радника Черновецького керівником Державного управління справами.

У політичній біографії Окопного є ще одна цікава деталь. За часів “Партії регіонів” Окопний балотувався в нардепи в 194 окрузі (Черкаська область), де були довибори. Там Окопний набрав найменшу кількість голосів (76), що може свідчити про те, що Окопний був технічним кандидатом. Про те, що Окопний був техкандидатом, писали також міцеві сайти Черкащини.

У 194 окрузі тогочасна влада готувала перемогу для самовисуванця Михайла Поплавського. Так, представники мережі ОПОРА повідомляли про підкуп виборців з боку Поплавського, який зайшов до парламенту з 3-ї спроби. У ВРУ Поплавський формально залишався позафракційним, але голосував разом з регіоналами голосував за диктатурські закони 16 січня. Щоправда, пізніше він відкликав свій голос - але зробив це майже через рік, 1 грудня 2014 року, напередодні розподілу парламентський комітетів.

Варто наголосити ще раз, що Окопного, який потрапив до списку прогульників Київради саме через погане відвідування засідань комісії, призначили у січні 2015 року головою постійної комісії з питань інформаційної політики та реклами.

Ось теми тих 6 запитів, які цікавили депутата.

На другому місці за кількістю прогулів засідань комісій - тимчасово виконуючий обов’язків Голови Подільської РДА Валентин Мондриївський, хоча всі засідання сесій Мондриївський відвідує справно.

Валентин Мондриївський за освітою - журналіст, працював на телеканалі СТБ до 2002 року. Далі подався у політику - працював прес-секретарем прем’єр-міністра Юрія Єханурова. Керував проектами благодійного фонду “Україна-Юнеско” з 2010-го і до 2014 року. Президентом БФ досі залишається Єхануров.

Спільно з колишнім керівником Мондриївський проводить тепер на Подолі культурно-просвітницькі заходи.

На рахунку депутата Мондриївського лише один запит.

Дмитро Гордон - третій за кількістю прогулів з-поміж подільських депутатів-мажоритарників. Він - головний редактор у журналі “Бульвар Гордона”.

Варто зазначити, що Гордон потрапив до списку тих, хто не подав вчасно декларацію для оприлюднення на сайті Київради. Громадському руху ЧЕСНО депутат пояснив, що декларацію подав, але Київрада його ще не оприлюднила.

У Київраді підтвердили, що свою декларацію Гордон дійсно подав, але із запізненням у кілька тижнів, і її незабаром буде оприлюднено. Тобто депутат Гордон порушив строки, які зазначені у рішенні Київради.

Як медійник Гордон мав би розуміти, що декларації мають суспільно важливе значення. ЗМІ Гордона активно постять інформацію про декларації політиків, які аналізує Громадський рух ЧЕСНО.

На відміну від ірпінського мера-квартирного магната Володимира Карплюка, який не вказав у декларації витрати на утримання своїх квартир, депутат Київради Дмитро Гордон зазначив, що на утримання майна в нього у 2014 році витрачено 316 800 грн.

Дмитро Гордон задекларував 12 квартир (2173,8 кв.м) і 8 інших об’єктів нерухомого майна (4307,9 кв.м) загальною площею  6481,7 квадратних метрів, тож не дивно, що із зароблених ним у 2014 році 6 млн 610 тис. 611 грн основна частина - це дохід від передачі в оренду майна, а саме 6 млн 553 тис. грн.

За весь час роботи в Київраді, Гордон написав три запити.

Останній у списку прогульників - УДАР-івець Олексій Панчук. На сесіях депутат, ймовірно, лобіює інтереси свого колишнього роботодавця ТОВ “Вайн Хауз Груп”. Очолює це товариство - колишній заступник Леоніда Черновецького - Валерій Міронов.

Потенційний лобізм помітили депутати у Київраді під час голосування за обмеження торгівлі алкоголем в столиці з 22:00 до 10:00. Депутат Панчук начебто лобіював інтереси свого роботодавця. Про це свідчить фото, яке виставив на своїй сторінці в соцмережі “свободівець” Юрій Левченко.

Натомість Олексій Панчук заперечує факт лобіювання, хоч і не спростовує достовірність свого повідомлення, знятого на фото депутата Левченка в Київраді.

Панчук поквапився змінити місце роботи, і тепер він - керуючий партнером ТОВ “Юридична Компанія “Права Киян”.  А очолює “Права Киян” - той-таки забудовник та бізнесмен Валерій Міронов.

Щоправда, правами киян депутат Київради Панчук не дуже переймається, бо свою декларацію про доходи не оприлюднив на сайті Київради. І на відміну від Гордона навіть не збирається це робити, про що і повідомив Громадський рух ЧЕСНО.

Роботодавець депутата - Валерій Міронов - балотувався в нардепи від Подолу у 2012 році, але програв. Саме під час тієї кампанії і запустили активну кампанію “Право Киян”. Сайт організації з 2012 року активно не наповнюється інформацією.

Що цікаво, Міронов балотувався разом із своїм підлеглим по тому ж самому округу на Подолі до Київради після революції. Тоді журналісти писали, що УДАР зливає округ Міронову, а прес-служба УДАРу навіть не спромоглася надати журналістам телефон Панчука.

Парадоксально, але Панчук під брендом УДАР таки отримав мандат. І це не єдиний випадок, коли ймовірний техкандидат потрапив до Київради під брендом УДАРу. Аналогічна ситуація і з Юлею Лимар в Шевченківському районі.

Потрапив Панчук до популярної з-поміж депутатів комісії з питань власності. На сесії і засідання комісії, де можуть підніматися питання, що входять до інтересів роботодавця, депутат ходить майже справно, а от депутатських запитів щодо проблем виборців взагалі не пише.

Таким чином, у Подільському районі Громадський рух ЧЕСНО виявив ще кількох кандидатів з команди Черновецького, які пройшли під брендом УДАР, а також одного політика з команди Юрія Єханурова.

Громадський рух ЧЕСНО запрошує долучитися до моніторингу діяльності депутатів Київради активістів столиці ([email protected]).

Автори: Ірина Федорів, регіональна координаторка Громадського руху ЧЕСНО

Сергій Огородник, журналіст Громадського руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]