ЧЕСНО про самовисуванців 206 округу: хто і навіщо розставив техкандидатів?

Фото: ЧЕСНО про самовисуванців 206 округу: хто і навіщо розставив техкандидатів?

В останній день реєстрації понад 40 кандидатів подали заяви.Тепер їх 75. На окрузі з’явилося ще більше клонів. З-поміж самовисуванців є і парашутисти. 

Деякі групи техкандидатів завдяки передвиборчим програмам та політичній траєкторії можна пов’язати з БПП, “Батьківщиною”, “Опоблоком” та іншими політичними силами.

В останній день реєстрації десятки самовисуванців подали документи до ЦВК. Техкандидати потрібні для кількох цілей: клони - тезки реальних кандидатів, які мають відтягнути голоси та інші кандидати, які йдуть на вибори, щоб підсилити представництво реальних кандидатів у ДВК. Справа в тому, що члени ДВК формуються шляхом жеребкування між представниками кандидатів. І більші кількість технічних кандидатів суттєво збільшує можливість потрапити до ДВК, яке видає бюлетені і підраховує голоси виборців вночі на дільниці.

Рестрація одного кандидата в ЦВК коштує майже 15 тисяч. Відповідно, коли ставки на виборах високі, то бюджет на техкандидатів доволі суттєвий. Так на 205 окрузі минулого року була рекордна для України кількість кандидатів. Їх було 127 кандидатівТоді Геннадій Корбан та Сергій Березенко змагалися за недоторканість та мандат депутата ВРУ.

Саме програми і політичні траекторії - попередні балотування кандидатів дають можливість визначити, на кого вони можуть працювати.

З-поміж тих, хто зареєструвався в останній день, є клон кандидата-“радикала” Дмитра Ярославовича Блауша. Кандидат із Дніпра, який вирішив раптово йти від Чернігівщини зветься Дмитро Станіславович Блауш. Безробітний. У кандидатів співпадають не лише ім’я та прізвище, а й дата народження, це трапляється у кандидатів-клонів украй рідко.

Автор програми Блауша - дехто Ishchenko E. Цей самий автор фігурує серед авторів програм у кандидата від БПП Сергія Гаруса та кількох кандидатів-парашутистів з того ж таки міста Дніпра. Зокрема, безробітного самовисуванця Валерія Дубіля та клона Олександра Валерійовича Соколова. Останній дублює прізвище Соколова з “Нашого Краю”, який насправді вирішив не брати участі у виборах.

Те, що 3 програми створені на одному комп’ютері з програмою кандидата від БПП  дає привід припустити, що техкандидати створювалися з боку цієї політсили для того, щоб розірвати голоси виборців “радикала” Блауша та через техкандидатів мати більше шансів отримати представництво у ДВК шляхом жеребкування.

Щодо самовисуванців, які можуть бути пов’язані з БПП, то це не вичерпний перелік. Кандидатка Аліна Маслієва на чергових виборах 2015 року балотувалася до Кагарлицької районної ради від “Солідарності”. Це дає нам підстави припустити, що вона може бути техкандидатом для своєї партії.

Це не єдині техкандидати,які мають зв’язок з БПП. Є й столичні парашутисти - кандидати, що не машкають на Чернігівщині.

Ще один кандидат, який балотувався від БПП - киянин Станіслав Плюта. Пенсіонер, який проживає у Києві. На чергових місцевих виборах 2015-го року Плюта безуспішно балотувався до Обухівської міської ради від “Солідарності”. Тоді кандидат працював заступником начальника відділу ГУ МВС України в Києві.

Кирило Курінний - головний спеціаліст відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Шевченківської районної держадміністрації в місті Києві. У 2014 році киянин брав участь у позачергових парламентських виборах у місті Рубіжному, Луганської області, 112 округ.

Свою програму дворічної давнини, написану для луганчан, Курінний вирішив не змінювати.

Оскільки БПП на Чернігівщині, ймовірно, віддало на відкуп округ столичному забудовнику Максиму Микитасеві, то не виключено, що цей весь десант клонів та техкандидатів буде працювати саме на нього.

Є на окрузі самовисуванка, яка очолює Кагарлицький осередок партії “Батьківщина”. Ірина Вашека керуюча справами виконкому Кагарлицької районної ради з Кагарлика. Таким чином у передвиборчій боротьбі Вашенко може допомагати кандидатові від “Батьківщини”.

Чому колишній “радикал” знову йде на парламентські вибори?

Самовисуванець Олег Скварський колись був членом “Радикальної партії”.  

Після президентських виборів восени 2014 року Скварський невдало балотувався як самовисуванець до Верховної Ради у 210 окрузі. Тоді кандидат був безробітним “радикалом”. За нього проголосували 1,6% виборців. Його висування спричинило скандал з партійцями, оскільки від “Радикальної партії” офіційно був висунутий інший кандидат.

З того часу Скварський у полічному полі діє з екс-регіоналами. Зараз він помічник на громадських засадах народного депутата екс-регіонала Євгена Балицького.

На виборах у 205 окрузі Скварський був довіреною особою кандидата-самовисуванця Андрія Глаби. Глаба набрав дещо більше 1,6 % і, ймовірно, виконував функції техкандидата. За рік до того Скварський довіреною особою на позачергових президентських виборах у ще одного політика - представляв інтереси одіозного Михайла Добкіна.

На чергових місцевих виборах, які відбулися у жовтні 2015 року, Скварський хотів стати головою Бобровицької міської ради. Цього разу безробітний мешканець Чернігова висувався від політичного проекту колишніх регіоналів - партії “Наш край”, яку сформували депутати-прогульники та колишні регіонали. Тепер йде в нардепи як самовисуванець.

У 2014 році кандидат, який пішов на вибори всупереч волі “Радикальної партії”, над своєю програмою не перепрацьовував.

Через два роки програма дещо змінилася, але залишилая майже такою ж лаконічною.

До речі, програма кандидата ставорена на одному комп’ютері приблизно в той самий час і мають одного автора - LOL, що й програма кандидатки-самовисуванки Марії Сокол.

Марія Сокол - працює викладачем Чернігівського інституту інформації, бізнесу і права, безпартійнa.

Фото: my.chernigov.ua

На позачергових виборах до ВР у 2014 році Сокол була заступником голови комісії ОВК у 206-му виборчому окрузі від партії “Нова політика”.

У 2010 році була кандидатом до Деснянської райради від партії “Єдиний центр”.

Окрім цих двох місцевих кандидатів є ще один - Павло Лобода з села Киїнка, що на Чернігівщині. Він також вирішив спробувати потрапити до ВР як самовисуванець. Чоловік працює директором одразу на двох підприємствах - ТОВ "Два Брати" та  ТОВ "Парус-Десна". Він вже кандидувався на виборах до ВРУ у 205 окрузі і набрав менше 0,3 %. Програма за 2 роки практично не змінилася. Ймовірно, техкандидат.

Зауважимо, що у 2012 році на 205 окрузі під час парламентських виборів був членом окружної комісії від партії Наталії Королевської “Україна - вперед”. Після цього у 2014 році був членом ОВК на 208 окрузі як представник кандидатки в президенти Наталії Королевської.

Програма Лободи зроблена на тому ж комп’ютері, що і програма ще однієї самовисуванки Світлани Кирилюк з Чернігова. Працює головним економістом у ТОВ "РИД-ТОРГ ЛТД". Раніше значилася бухгалтером у ПП “Будторг”, яке очолює Віталій Крохмаль, що на виборах 2015 року кандидувався від “Партії простих людей Капліна” до Чернігівської міськради.

Йде на вибори як самовисуванка й головний бухгалтер у ФОП Дрозд В.П. з Чернігова Ірина Назаренко. У неї, як і в Лободи та Кирилюка, програму робили на комп’ютері Potapenko.

Балотується й безробітний киянин Станіслав Дворенков. Кандидат вже намагався потрапити до Верховної ради на позачергових виборах у 2014 році. Тоді він висувався по округу № 107, на Луганщині.

Регіонали на цих виборах вирішили доволі серйозно взятися за 206 округ.

Десант “самовисуванців” з ознаками “Опоблоку” та Юрія Бойка

Від “Опоблоку”, який офіційно кандидує на окрузі Лідію Гаєвську, з’явився ще один кандидат. Але він - самовисуванець. Леонід Кипиченко - депутат Богуславської районної, був першим кандидатом у списку “Опоблоку”. У раді увійшов до комісії з питань охорони здоров’я. Кипиченко помічник голови фракції Опозиційного блоку у ВР Юрія Бойка. У 2012 році Кипиченко балотувався до ВР у списку “Партії регіонів”, був у списку під 162-им номером. З огляду на те, що його партія офіційно не висувала, він може виконувати роль техкандидата, щоб Гаєвська отримала більше шансів мати представників у ДВК.

У своїй програмі предстаник Богуслава Кипиченко називає Чернігів рідним краєм. Під час Революції Гідності Кипиченко, який тоді був головою місцевої організації “Партії регіонів” та заступником голови Богуславської районної ради, відправляв мешканців Богуслава на антимайдан та особисто платив їм за це кошти.

З “Опозиційним блоком” пов’язана й кандидатка Оксана Кривов’яз із Миронівського району.

Вона балотувалася на минулих виборах до Миронівської міської ради від партії “Опозиційний блок” але ця партія не подолала 5% бар’єр.

Команда “Опоблоку” до десанту техкандидатів, ймовірно, підключила і немісцевих - “парашутистів”.

Програми Кипиченка та Кривов’яз написані на одному комп’ютері - hp1.  На цьому ж комп’ютері зроблена програма ще одного кандидата Київщини, безробітного Ігоря Волошина, що мешкає у місті Обухів, та Катерини Казакової.

На Чернігівщині в нардепи йде буфетниця з Києва Катерина Казакова. Вона працює в Київській клінічній лікарні №1. Казакова вже намагалася потрапити до Парламенту у 2014 році. Тоді буфетниця висувала свою кандидатуру на 141 окрузі на Одещині.

Передвиборна програма Казакової залишилися без змін з 2014-го року. Вона доволі лаконічна і не передбачає роботи над законопроектами.

Спробувати свої сили в Чернігові вирішила ще одна кандидатка, пов’язана з Юрієм Бойком, Валерія Федорова з міста Харцизьк Донецької області.

Федорова на президентських виборах 2014-го року була членом комісії на територіальному виборчому окрузі №220 у Подільському районі Києва від кандидата в президенти голови фракції “Опозиційний блок” у Верховній Раді Юрія Бойка.

Едуард Кухар - мешканець міста Іловайськ, що на Донеччині. Працює на ДП “Донецька залізниця”. На позачергових виборах президента у 2014 році Кухар був довіреною особою кандидата у президенти від “Опозиційного блоку” Юрія Бойка.

На виборах до Верховної Ради у 2012-му році Кухар був уповноваженою особою партії “Пенсіонерів України” на 123 окрузі, на Львівщині.

Ще один кандидат з Київщини, пов’язаний з Бойком, - Віталій Павлюк. Проживає у місті Васильків. Працює електрозварювальником у ПАТ "Київгаз", головою правління якого є зять екс-регіонала Сергій Горовий. На позачергових виборах до Верховної Ради у 2014-му році Павлюк був кандидатом у 114 виборчому окрузі на Луганщині.

Передвиборча програма Павлюка в 2016-му році повністю ідентична тій, що була у 2014-му, за винятком номеру округу.

Імениті “парашутисти”

Так випробувати долю тут вирішив безробітний Михайло Кононович - мешканець міста Луцька. Він - член Компартії, від якої невдало балотувався у 2010 році до Волинської облради. Кандидат-комуніст 1980 року народження. Кононович був помічником на громадських засадах двох нардепів-комуністів - Андрія Найдьонова та Олександра Присяжнюка.

Сам балотувався в нардепи від Компартії 7 та 8 скликання під завідомо непрохідними номерами 75 та 95.

Михайло Кононович балотувався у Сєвєродонєцьку міськраду від партії “Нова держава” у 2015 році на місцевих виборах. Його брат від тієї ж партії балотувався до Луцької міськради та Волинської облради. Зараз же йде в нардепи від 23 округу (Волинь).

Програми у двох братів кандидатів у нардепи однакові. Обіцяють зупинити війну на Донбасі, виконати Мінські угоди, скасувати декомунізацію та присвоїти російській мові статус державної. Назви файлів у програм майже тотожні.

Місцеві активісти в Луцьку спровадили Олександра Кононовича до СБУ й вимагали притягнути його до відповідальності за сепаратизм. Тоді Михайло Кононович, який переїхав жити до міста Києва, звинуватив активістів у неправомірному застосуванні сили до його брата.

Попри вимогу громади притягнути Кононовичів до відповідальності, вони тепер кандидаються в нардепи. Один - на Волині, другий - на Чернігівщині.

Киянин Сергій Разумовський - керівник Всеукраїнського союзу бездомних офіцерів. У  2014 році вже балотувався до ВРУ від “Україна - Єдина країна”. Був 20 у списку і тоді значився як безробітний.

У Києві має ТОВ “Ветеран”, яке займається забудовою. Також ще одне його ТОВ зареєстроване в Севастополі і теж займається забудовами.

На одному з севастопольських сайтів наприкінці 2013 року він дав інтерв’ю в якому зазначив, що українські офіцери підуть у бій, тільки якщо з ними поряд в окопи стануть сини олігархів. На сторінках “Комсомольської правди” російсько-українську війну називає громадською війною.

Кандидат вже приїздив до Чернігова, жалівся на те, що не має коштів на передвиборчу кампанію. Чернігів на кандидата справив гнітюче враження. Місто він назвав “гетто”.

У Чернігові його не дуже радо зустріли, назвали “сепаром” і зірвали прес-конференцію.

Іван Коробов - самовисуванець з міста Валки Харківської області. Гендиректор ТОВ “БК “Укрбудінвест”, яке працює в Харкові. “Парашутист” був депутатом у Валківській міській раді Харківської області. Обирався у 2010 році від “Партії регіонів”.

Окрім цих кандидатів є ще одна “парашутистка” - Ірина Воропаєва з міста Хрустальний, що на Луганщині.

Це не перша спроба Воропаєвої потрапити до Верховної Ради. У 2014-му кандидатка вже висувала свою кандидатуру. Балатувалася вона у місті Сєвєродонєцк, Луганської області, на окрузі №106. Тоді кандидатка також була безробітною. Повна тезка Воропаєвої була депутаткою в одній з сільрад Криму з 2010-го до 2014 року від партії “Русское единство”, яку очолював кримський сепаратист Сергій Аксьонов.

До Верховної Ради йдуть і двоє мешканок Ірпеня, уроженців Донецької та Луганської областей. Безпартійні Яна Лежавська та Марина Тереховська. Остання - безробітна.

Лежавська вже робила спроби потрапити до Парламенту у 2014-му році на позачергових виборах до ВР по 107 вибочому округу на Луганщині. Тоді за неї проголосували 47 виборців.

Тереховська також раніше брала участь у виборах. На минулорічних проміжних виборах у 205 окрузі вона йшла як самовисуванка. Проте незадовго до виборів вона відмовилася балотуватися й зняла свою кандидатуру. Можна припустити, що Тереховська технічний кандидат.

На кого працюють техкандидати зі Львова?

Немісцеві кандидати зі Львова теж балотуються на Чернігівщині. Щоправда їхня кількість у порівнянні з техкандидатами колишніх регіоналів - доволі незначна.

Безпартійний львів’янин Андрій Пузак повідомляє у Facebook, що працює в магазині брендового одягу Tommy Hilfiger.

Фото: сторінка Андрія Пузака у Facebook

Балотується ще одна львів’янка безробітна та безпартійна Софія Звізло.

Є ще двоє самовисуванці-“парашутисти” - столичний забудовник Максим Микитась та екс-нардеп Єгор Фірсов. Вони не техкандидати, а реальні конкуренти на цих виборах. Оскільки вони пов’язані з партією БПП, то Рух ЧЕСНО зробив огляд цих кандидатів разом із партійними представниками.

З огляду на те, що кількість самовисуванців доволі значна, ЧЕСНО найближчим часом завершить огляд 206 округу і оприлюднить для виборців 3 частину політичного огляду.

 

Натисніть для збільшення

Нагадаємо, що ЧЕСНО підготував вже огляди партійних кандидатів для мешканців Івано-Франківщини, Дніпра та Полтавщини.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]