Обдурили? "Народна" кандидатка не отримала прохідного місця у списку "За життя"

Фото: Обдурили? "Народна" кандидатка не отримала прохідного місця у списку "За життя"

Жителька Василькова Ірина Майстер 2018 року перемогла у проекті телеканалу "112 Україна" "Кандидат". Ще на етапі запуску шоу його переможцеві обіцяли місце у прохідній частині списку партії "За життя" на парламентських виборах. Проте, зрештою, Майстер посіла у списку аж 63-тю позицію.

Рух ЧЕСНО вже проаналізував першу й другу десятки виборчого списку "Опозиційної платформи – За життя" (ОПЗЖ). До них увійшли переважно представники груп Бойка-Льовочкіна, Медведчука-Рабіновича та Вадима Столара.

Згідно з даними останніх соцопитувань, на парламентських виборах за ОПЗЖ готові проголосувати понад 13% виборців. Це означає, що до Верховної Ради ця політсила може завести щонайменше 30 народних депутатів.


Ірина Майстер (фото – 112.ua)

Під час аналізу списку ОПЗЖ Рух ЧЕСНО звернув увагу на те, що в його прохідній частині немає Ірини Майстерпереможниці телешоу "Кандидат". Цей проект минулого року транслював канал "112 Україна", який пов'язують з кумом Путіна Віктором Медведчуком (№3 у списку ОПЗЖ). Переможцю шоу тоді обіцяли рік навчання у Стенфордському університеті (США) та місце у прохідній частині списку партії "За життя", і Майстер на це розраховувала.

Нардеп від "Опозиційного блоку" Вадим Рабінович, який був головним ведучим проекту “Кандидат”, у минулорічному анонсі шоу чітко зазначив, що переможець “отримає місце у прохідному списку партії”.

Після передвиборчого з'їзду ОПЗЖ у червні цього року Майстер на своїй сторінці у Facebook написала, що "чекає на обіцяне".

Натомість учасниця телепроекту перебуває аж на 63-й позиції, тобто її шанси стати нардепкою близькі до нуля.

Читайте також: За життя, за Рабіновича, за Медведчука

Ще до оприлюднення на сайті ЦВК списку ОПЗЖ Рух ЧЕСНО запитав у кандидатки через Facebook, чи виконано обіцянку щодо місця у прохідній частині. Декілька днів Майстер мовчала, після чого відповіла, що обіцянку не виконали. Вона погодилася зустрітися та розповісти деталі, проте якоїсь миті перестала відповідати на повідомлення, тому зустріч не відбулася.

Ведучими шоу "Кандидат" були нардепи від "Опозиційного блоку" Вадим Рабінович і Нестор Шуфрич, які зараз балотуються за списком ОПЗЖ під номерами 2 та 7 відповідно. До речі, учасники проекту виконували дивні як для потенційних кандидатів у нардепи завдання, наприклад, їли комах. У фінальному ефірі шоу переможця обирали телеглядачі, проте Рабінович і Шуфрич мали право не погодитися з думкою аудиторії та віддати перемогу іншому претенденту.

Читайте також: Окупація телевізора: навіщо політики стають телеведучими

У фіналі проекту, який більше нагадував рекламу партії "За життя", Шуфрич ще до оприлюднення результатів глядацького голосування запевнив, що переможець стане нардепом:

"Я не соглашусь, что это шоу. В шоу нельзя выбрать народного депутата Украины. А фактически человек, который сегодня получит народную поддержку, станет народным депутатом Украины и уже через год будет зачитывать присягу на верность народу Украины".

Цю тезу вже після оголошення Майстер переможницею повторив Рабінович:

"Я хочу поздравить нового члена нашей партии! Я хочу поздравить будущего кандидата, который обязательно с нашей партией станет членом украинского парламента!"

Проте порядковий номер Майстер у списку ОПЗЖ та рейтинг партії свідчать про те, що шансів отримати депутатський мандат у кандидатки майже немає.

Рух ЧЕСНО спробував дізнатись у політиків – ведучих "Кандидата", чому Майстер не дали обіцяного місця у прохідній частині партійного списку. Рабінович відмовився спілкуватися телефоном, пославшись на нараду, а на запитання, коли можна йому перетелефонувати, відповів коротко: "После выборов". Із Шуфричем сконтактувати не вдалося.

Читайте також: "За життя": хто кому Вадим Рабінович?

Про Ірину Майстер відомо, що їй 36 років, вона проживає у Василькові (Київщина), працювала заступницею чинного мера міста Володимира Сабадаша. Її батько – екс-депутат Васильківської міської ради, екс-голова міської парторганізації ВО "Батьківщина" Володимир Ірішин. 2015 року Майстер балотувалася від партії Юлії Тимошенко до Київської облради, Васильківської міськради та на посаду мера Василькова, але невдало. Після перемоги в шоу "Кандидат" Майстер очолила васильківський осередок партії "За життя".

Раніше Рух ЧЕСНО проаналізував перші десятки партій "Сила і честь", "Слуга народу", "Українська стратегія Гройсмана", "Голос", "Батьківщина" та "Європейська солідарність". Також ми аналізуємо кандидатів у мажоритарних округах.

Нагадаємо, 21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата чи кандидатки, а й перевірити його/її на доброчесність.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]