Як працювали у ВРУ мажоритарники харківських обласних округів 2019 року

Фото: Як працювали у ВРУ мажоритарники харківських обласних округів 2019 року

Харківська область поділена на 14 мажоритарних округів, від кожного з яких до ВРУ обирають по народному депутату. 7 із цих округів розташовані в місті Харків, аналіз роботи їхніх нардепів за 2019 рік можна знайти у статті за посиланням

У цьому ж матеріалі Рух ЧЕСНО вирішив розібратися, як 2019 року голосували, подавали законопроекти та комунікували з виборцями мажоритарники решти округів Харківщини протягом перших місяців роботи оновленого парламенту.

Як голосували

Підрахунок розподілу голосів показує, що мажоритарники відСлуги народу торік брали активну участь у голосуваннях у ВРУ. Вони здебільшого натискали на кнопку “за”. Найменш активно проекти рішень підтримував позафракційний Дмитро Шенцев, який, хоч і був зареєстрований на пленарних засіданнях, ніяк не голосував у 59% випадків. 

Завдяки наведеній нижче графіці можна також побачити, скільки голосувань пропустили перелічені нардепи 2019 року. Найбільший показник у Шенцева – 25% пропущених голосувань.

Схожою є картина й щодо минулорічних голосувань за проекти законів: представники фракції “Слуга народу” підтримали щонайменше 50% законопроектів, тоді як Шенцев не голосував у 69% випадків.

На графіці нижче можна побачити, як нардепи з харківських обласних округів голосували за маркерні та найважливіші для регіону законопроекти, які ВРУ 9-го скликання розглядала торік.

Одним з показників, за яким можна оцінювати ефективність роботи нардепів, є подані ними поправки до проектів рішень. З-поміж шести чинних мажоритарників з обласних округів Харківщини поправки подавали тільки четверо. Проте жодної з них повністю не схвалили.

Активність у Раді та на округах

175-й виборчий округ (центр у м. Дергачі) у парламенті представляє Євген Пивоваров, висуванець “Слуги народу”. Він є членом Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг і двох міжфракційних об’єднань (МФО): “Слобожанщина” та “За прискорену євроінтеграцію українського бізнесу”.

2019 року Пивоваров лише 1 раз записався на виступ під час пленарного засідання, однак коли до нього дійшла черга, нардепа не виявилося на робочому місці. Він став ініціатором 2 поправок до законопроектів, проте їх обидві відхилили. За минулий рік він не надіслав жодного депутатського запиту.

Пивоваров подав 13 законопроектів, з яких було проголосовано 2: “Про внесення змін до Закону України “Про оперативно-розшукову діяльність” щодо вдосконалення діяльності Державної прикордонної служби України” та “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції”.

Для орендування житла в Києві від 29 серпня до 31 грудня 2019 року Пивоваров отримав 80600 грн.

Нардеп досить активно заповнює особисті сторінки у Facebook. Там він вітає зі святами, пише про свої закордонні відрядження та участь у різноманітних заходах, про певні важливі, на його погляд, події (такі, як груднева зустріч у “нормандському форматі”), про проблеми у смт Солоницівка. Наприкінці 2019 року Пивоваров розмістив допис, у якому підбив підсумки роботи оновленого парламенту.

Та хоча на Facebook-сторінках Пивоварова йдеться про його діяльність, однак не схоже, що торік у депутата була належна зворотна комунікація з виборцями. Під його публікаціями в соцмережі можна знайти прості запитання до нардепа, які тижнями залишалися без відповідей.

Крім того, інформація про адреси депутатських приймалень і графік їхньої роботи на сторінках Пивоварова відсутня, хоча практично всі інші мажоритарники з обласних округів про це повідомляли. Про свою роботу в комітеті та під час пленарних засідань нардеп у соціальних мережах майже не розповідає.

Дмитро Шенцев (176-й округ, центр у м. Чугуїв) став одним із двох мажоритарників з Харківської області, кому на виборах 2019 року вдалося переобратися до ВРУ. Наразі він є позафракційним, балотувався від партії “Опозиційний блок”. Не входить до складу жодного комітету, є членом двох МФО: “Платформа з трансформації вугільних регіонів” та “Слобожанщина”.

Шенцев голосував за “диктаторські закони” 16 січня 2014 року, фігурує в антикорупційних розслідуваннях, прогулював засідання комітету у ВРУ попереднього скликання та був членом Партії регіонів.

Минулого року Шенцев жодного разу не брав слова під час пленарних засідань парламенту. Він подав 5 депутатських запитів, котрі стосувалися його округу. Запропонував 14 поправок до різних законопроектів, однак 13 з них були відхилені, а частково врахували тільки одну – щодо бюджету України на 2020 рік. Протягом 2019 року нардеп став співавтором 6 законопроектів, жоден з яких не було ухвалено ВРУ. Найчастіше Шенцев подавав законопроекти у співавторстві з Вадимом Новинським, котрий на парламентських виборах теж балотувався від партії “Опозиційний блок”.

У період від 29 серпня до 31 грудня 2019 року Шенцев не брав коштів з держбюджету для компенсації проживання в Києві.

Його сторінка у Facebook заповнюється досить активно. Там можна знайти привітання з різними святами, публікації про роботу на окрузі, зокрема про зустрічі з мешканцями. Є там і допис із посиланням на блог, де Шенцев пояснював, чому голосував “проти” земельної реформи. Значна частина постів на сторінці нардепа стосується українського боксу, адже депутат є першим віце-президентом Федерації боксу України.

Шенцев теж написав допис із підсумками минулого року.

Шенцев дуже активно піариться на дітях: фото з ними регулярно з'являються в соціальних мережах та на персональному сайті нардепа.

Нагадаємо, Шенцев неодноразово був помічений у гречкосійстві. Так, Рух ЧЕСНО писав, що торік він піарився на дітях на День Святого Миколая, а на Великдень від його імені роздавали в окрузі паски. 1 вересня 2018 року він, усупереч базовому Закону України “Про освіту”, відвідав кілька шкіл, де від його благодійного фонду школярам роздали пакети з канцтоварами, а навчальному закладу подарували електричну піч, тощо.

На сайті Шенцева можна знайти адреси та номери телефонів депутатських приймалень на його окрузі. Однак про роботу в парламенті нардеп на своїх публічних сторінках майже нічого не розповідає.

177-й округ (центр у м. Куп’янськ) у ВРУ поточного скликання представляє висуванець “Слуги народу” Дмитро Любота. Він є членом Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом, долучився до 4 МФО. 10 листопада 2019 року вирішив стати членом партії “Слуга народу”, від якої на парламентських виборах лише балотувався.

Минулого року Любота в парламенті 4 рази брав слово з різних питань. Він у співавторстві з кількома десятками нардепів надіслав 2 депутатські запити: до очільника МВС Арсена Авакова та прем’єр-міністра України Олексія Гончарука. Торік Любота не подав жодної поправки до проектів законів, однак став співавтором 24 законопроектів. Чинності набрали 4 з них.

Від 29 серпня до 31 грудня 2019 року Любота взяв з держбюджету 81250 грн як компенсацію за проживання у столиці.

На сторінках Люботи у Facebook розміщено привітання зі святами, дописи про вибори в ОТГ, про різні законопроекти, інформацію про його міжнародні відрядження та про роботу на сесіях, фото депутата із сесійної зали, репости відео Дмитра Разумкова, щодо приїзду Зеленського до Харкова, блогу Гончарука та багато чого іншого.

Пост про підсумки 2019 року на сторінці Люботи теж можна знайти.

На Facebook-сторінці нардепа є допис про відкриття його приймальні на окрузі.

Торік сторінки Люботи у Facebook найактивніше наповнювалися дописами з-поміж усіх сторінок мажоритарників з обласних округів Харківщини. У середньому на добу там з'являлося близько двох публікацій.

178-й округ (центр у м. Балаклія) у ВРУ представлений депутатом від “Слуги народу” Олександром Літвіновим. Він є членом Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Приєднався до МФО “Слобожанщина”.

До обрання народним депутатом він був головою Балаклійської райради Харківської області від Волонтерської партії України та мером міста Балаклія, яким його, згідно з даними сайту ЦВК, обрали як представника і члена Партії регіонів.

Літвінов фігурує в антикорупційному розслідуванні: як стверджували активісти, він, усупереч Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”, нарахував собі премію.

Особа з аналогічними ПІБ у Верховній Раді 8-го скликання була помічником народного депутата Сергія Алєксєєва (БПП), у 7-му скликанні – помічником Олександра Біловола (Партія регіонів), а в 4-му скликанні – Василя Гладкіх.

2019 року Літвінов жодного разу не брав слова під час пленарних засідань, не пропонував поправок до законопроектів. Він подав 3 депутатські запити з різних питань і став співавтором 8 законопроектів, 1 з яких був ухвалений ВРУ. Це проект закону щодо недоторканності народних депутатів.

Як компенсацію за проживання в Києві від 29 серпня до 31 грудня 2019 року Літвінов отримав з держбюджету 80600 грн.

На Facebook-сторінці нардепа торік публікували привітання зі святами, писали про його участь у різних форумах, про зустрічі з виборцями, про ухвалені законопроекти, про роботу в сесійній залі та на засіданнях комітетів, були репости звернень Зеленського та чимало іншого.

На сторінці Літвінова йшлося й про відкриття депутатської приймальні на окрузі.

У 179-му окрузі (центр у м. Красноград) до ВРУ обрали висуванця “Слуги народу” Олексія Кучера. Однак 6 листопада 2019 року його призначили очільником Харківської облдержадміністрації, тож він був змушений скласти депутатський мандат. Поки що округ залишається без представництва в парламенті, а проміжні вибори ЦВК призначила там на 15 березня 2020 року.

Раніше Рух ЧЕСНО писав, що торік Кучер на День Святого Миколая піарився на дітях.


Фото зі сторінки Олексія Кучера у Facebook

180-й округ (центр у смт Золочів) представлений у ВРУ Олексієм Красовим. Він теж був кандидатом від “Слуги народу”. Наразі є членом Комітету з питань антикорупційної політики. Приєднався до МФО “Слобожанщина” та “БлокчейнФоЮкрейн (Blockchain4Ukrain)”.

Раніше Красов намагався побудувати політичну кар’єру в іншій партії. Так, 2010 року він балотувався до Харківської міської ради в окрузі №10 від "Сильної України" як член цієї партії. У Харківській міськраді 6-го скликання був помічником депутата від “Сильної України” Романа Ярового. Сам Красов очолював партійну організацію “Сильної України” в Новобаварському районі Харкова.

Минулого року нардеп жодного разу не виступив на пленарному засіданні ВРУ. Подав ті самі 2 депутатські запити, що й Любота. Авторами кожного з цих запитів є кілька десятків нардепів. Красов ініціював 13 поправок до законопроектів, однак схвалили з них лише 2. Він став співавтором 7 проектів законів, з яких тільки 1 набрав чинності. Це той самий закон про вдосконалення діяльності Держприкордонслужби, співавторами котрого були Любота та Пивоваров.

Красов у період від 29 серпня до 31 грудня 2019 року не брав грошей з держбюджету для компенсації проживання в Києві.

На його сторінках у Facebook розміщено привітання зі святами, дописи про визволених з полону політв'язнів, про підтримку Зеленського, про ухвалені законопроекти, про роботу на сесіях та в комітеті, про залучення коштів для відкриття нових станцій метро в Харкові, про приймання громадян на окрузі, про відвідані нардепом заходи тощо.

Публікація Красова про підсумки 2019 року доступна тут:

Інформація про депутатські приймальні на окрузі Красова теж є на його сторінці в соцмережі.

Сторінки Красова у Facebook є доволі активними: у середньому там з’являється приблизно 2 дописи на добу.

181-й округ (центр у м. Зміїв) представлений у ВРУ висуванцем “Слуги народу” Дмитром Микишою. Він є членом Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Приєднався до 4 МФО.

2019 року Микиша записувався в парламенті на виступи з різних питань 5 разів. Він не подав торік жодного депутатського запиту, однак зазначений автором 19 законопроектів, з яких ухвалено 2: про перезапуск ЦВК та про вдосконалення діяльності Держприкордонслужби, співавторами котрого були ще 3 мажоритарників з харківських обласних округів (Красов, Пивоваров, Любота). Микиша за весь минулий рік зареєстрував лише 1 поправку до законопроекту, проте й ту було відхилено.

Від 29 серпня до 31 грудня 2019 року для відшкодування оплати за проживання в Києві нардеп узяв з держбюджету 81250 грн.

Микиша опублікував у Facebook детальний звіт про свою роботу за 2019 рік.

До цього на публічній сторінці нардепа в соцмережі розміщувалися щотижневі звіти про його діяльність, зокрема про ухвалені законопроекти, роботу на сесіях та в комітеті, відвідані ним заходи, зустрічі з виборцями тощо.

Інформація про його приймальню в центрі округу, у м. Зміїв, доступна тут.

Нагадаємо, раніше Рух ЧЕСНО розповідав, як 2019 року працювали мажоритарники від округів Харкова, і проаналізував, скільки переможцям-мажоритарникам на Харківщині коштував голос виборця та їхні офіційні витрати на виборчу кампанію.

Також Рух ЧЕСНО писав про те, як депутати й політики Харківщини піарилися на дітях у День Святого Миколая 2019 року та на свято першого дзвоника 2018 року, як вони “засівали” округи пасками на Великдень 2019 року, про розподіл субвенцій на округи мажоритарників у 2018 та 2017 роках, річні звіти мера Харкова за 2018, 2017 та 2016 роки, найрезонансніші скандали 2018 року, пов'язані з харківським місцевим самоврядуванням, судові провадження проти харківських депутатів і чиновників. Представники Громадського руху ЧЕСНО проаналізували роботу Харківської міськради за 2017 та 2016 роки, доходи її депутатів за 2016 рік і багато чого іншого.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]