Округ №179: Зе!союз із Світличною, плече ОПЗЖ, столична Пташник та партії-привиди (ОНОВЛЕНО)

Фото: Округ №179: Зе!союз із Світличною, плече ОПЗЖ, столична Пташник та партії-привиди (ОНОВЛЕНО)

Цієї неділі, 15 березня, на Харківщині відбудуться проміжні вибори народного депутата у 179-му окрузі. За мандат там змагаються 37 кандидатів. Троє встигли зняти свої кандидатури, зокрема й представниця “Слуги народу” Вікторія Алєксєйчук та член ОПЗЖ Олександр Діденко.

Публічні кампанії на окрузі вели лише 6 кандидатів. 25 маловідомих партій взяли участь у виборах на Харківщині, аби врятуватися від примусового припинення їхньої діяльності.

Рух ЧЕСНО проаналізував кандидатів і те, як вони вели свої виборчі кампанії.

На позачергових парламентських виборах 2019 року в цьому окрузі (м. Лозова, Зачепилівський, Кегичівський, Красноградський, Лозівський та Сахновщинський райони Харківщини) до ВРУ обрали висуванця партії “Слуга народу” Олексія Кучера. Однак 6 листопада минулого року його призначили очільником Харківської облдержадміністрації, тож він був змушений скласти депутатський мандат. У зв’язку з цим ЦВК призначила в окрузі проміжні вибори, які відбудуться 15 березня 2020 року.

Загалом кандидатами в окрузі зареєструвалися 40 осіб, проте впродовж останніх трьох тижнів до дня голосування троє з них відмовилися від балотування. Це були безпартійний самовисуванець Михайло Соколов, самовисуванець, член партії Опозиційна платформа – За життя” Олександр Діденко та членкиня й висуванка партії “Слуга народу” Вікторія Алєксєйчук.

Як рейтинг “Слуги народу” знизився з 50% до 12%

Вікторія Алєксєйчук уже вдруге брала участь у парламентських виборах. Улітку 2019 року вона балотувалася до ВРУ від цієї ж партії, але у 174-му окрузі (Холодногірський та Новобаварський райони Харкова), де з відривом 4,1% програла ексрегіоналу Олександрові Фельдману, який є безперервно нардепом з 2002 року.

Улітку минулого року представник “Слуги народу” Кучер переміг у 179-му окрузі з рекордним для мажоритарників Харківської області результатом – 50,62% голосів. Протягом лютого 2020 року Алєксєйчук активно працювала на окрузі, проводячи зустрічі з виборцями, розповсюджуючи агітаційні матеріали й відвідуючи різні заходи. У Facebook та Instagram велися офіційні сторінки з агітацією на користь кандидатки.

15 лютого спостерігалося використання адмінресурсу. На офіційній сторінці Алєксєйчук у Facebook, де велася агітаційна робота на її користь, ішлося про те, що кандидатка з’явилася на публічному заході на окрузі в товаристві нинішнього очільника ХОДА Кучера. Повідомлялося, що висуваниця “Слуги народу” була присутня там як радниця голови облдержадміністрації. Однак сталося це вже після старту виборчої кампанії, і до цього на тій сторінці з’являлися агітаційні публікації про Алєксєйчук як про кандидатку в нардепи.

23 лютого місцевий телеграм-канал повідомив, що проти іншої кандидатки Юлії Світличної, ексочільниці Харківської ОДА, на окрузі поширюють “чорну” агітацію. У м. Красноград розповсюджували листівки з її фото й гаслами “Мова, церква, перемога!” та “Продовжимо втілювати медреформу Супрун!” За інформацією телеграм-каналу, агітатори робили це нібито на замовлення чинного голови ХОДА Олексія Кучера.

Фото: з телеграм-каналу “Слобожанский лифтер”

Однак опубліковані 26 лютого соціологічною групою “Рейтинг” результати опитування свідчили про те, що рівень підтримки Алєксєйчук в окрузі сягав тільки 12,5%. 

Невдовзі після цього, 3 березня, на Facebook-сторінці партії “Слуга народу” повідомили, що кандидатка Алєксєйчук вирішила припинити участь у виборчих перегонах. У дописі компліментарно відгукувалися про самовисуванку Юлію Світличну, яка бере участь у виборах у цьому самому окрузі.

“Для “Слуги Народу” важливіше, щоб у парламенті з’явився ще один досвідчений політик із реальною і заслуженою підтримкою у суспільстві та щоб між нашою політичною силою і ним була побудована нормальна співпраця...” – ідеться в дописі на сторінці партії у Facebook.

Світлична: експредставниця БПП, яка здобула підтримку “Слуги народу” та ОПЗЖ

Згідно з результатами опитування групи “Рейтинг”, рівень підтримки Юлії Світличної в окрузі станом на лютий 2020 року був найвищим. За неї готові були віддати голоси 62,3% тих, хто планує взяти участь у голосуванні та визначився зі своїм фаворитом. 

“Слуги народу” – не єдині, хто підставив плече на виборах Світличній. Це зробила й проросійська партія ОПЗЖ. “Детектор медіа” зазначає, що на телеканалах кандидатку нахвалював сам голова ОПЗЖ Юрій Бойко. Примітно, що член ОПЗЖ Олександр Діденко теж знявся з виборів, бо, як написав у Facebook, вирішив іти до Харківської облради. Його рейтинг, за результатами лютневого опитування, був на рівні 8,5%.

Хто ж така Юлія Світлична, якій дві парламентські політичні сили по суті дають дорогу?

Після Революції Гідності її призначили заступницею голови Харківської ОДА. У лютому 2015 року новим очільником ХОДА стає Ігор Райнін, і Світлична зберегла цю посаду. На жовтневих місцевих виборах 2015 року її обирають депутаткою Харківської облради як членкиню та представницю партії БПП. Того самого року вона стає очільницею однойменної фракції в облраді. З виконанням депутатських обов’язків у Світличної виникали проблеми: вона стала прогульницею засідань своєї комісії у 2016 та 2018 роках. У жовтні 2016-го Світлична отримує посаду керівниці Харківської ОДА. У вересні 2018 року Рух ЧЕСНО писав про факт гречкосійства Світличної: вона роздавала подарунки на свято першого дзвоника у школі.

Наприкінці 2018 року в Харківській облраді створили депутатську групу “Єдність і розвиток Харківщини”, куди увійшли 90 зі 120 депутатів, а очолила її Світлична.

Проте після президентських виборів 2019 року політична картина в регіоні починає змінюватися. У липні фракція “Солідарність” у Харківській міськраді припиняє діяльність. Попередник Світличної на посаді голови ХОДА Ігор Райнін утрачає крісло очільника Адміністрації Президента та залишає партію БПП, керівником харківського осередку якої він був від лютого 2015 року. 

Читайте також: Що сталося з фінансами та донорами харківського осередку партії “Європейська солідарність”? 

У грудні 2019 року фракція БПП “Солідарність” у Харківській облраді припиняє свою діяльність. Натомість було створено депутатську групу “За Харківщину”, куди увійшли 17 з 19 колишніх членів цієї фракції. Єдиними, хто до неї не приєднався, були Райнін зі Світличною. У листопаді 2019-го Райнін очолив обласний осередок уже іншої партії – ОПЗЖ, яка є проросійською.

Наразі Світлична веде активну кампанію на окрузі: організовує зустрічі з виборцями, відвідує різноманітні заходи тощо.

“Із середини січня Світлична веде інтенсивну виборчу кампанію. Їздить селами й містечками свого округу, фотографується з виборцями та позує перед камерою телеканалу “Інтер”. У середині лютого, коли до виборів залишився місяць, піар-повідомлення про Світличну в новинах “Інтера” стали щоденними”, – пише ресурс “Детектор медіа”.

Телеканал “Інтер” контролюють компанії, які належать олігарху Дмитрові Фірташу та члену фракції ОПЗЖ у ВРУ Сергієві Льовочкіну. Медіамоніторинг фіксував часті появи (до середини січня 2020 року) Світличної й на телеканалі “Україна”, власником якого є олігарх Рінат Ахметов. І така медіапідтримка простежується протягом кількох останніх років. Це пояснює високу впізнаваність кандидатки на окрузі.

“Світлична-2”: скільки голосів забере тезка?

Парламентські вибори 2019 року, як і президентські, відзначилися значною кількістю клонів і техкандидатів. 

Довибори на Харківщині не стали винятком. Так, однією з кандидаток в окрузі є адвокатка Яна Світлична, прізвище якої ідентичне прізвищу однієї з головних претенденток на перемогу – Юлії Світличної

20 лютого 2020 року на сторінці Яни Світличної у Facebook було опубліковано відповіді на запитання видання “Kharkiv Today”, де та запевняла, що не є технічною кандидаткою. Це була перша публікація на її Facebook-сторінці, присвячена темі виборів у 179-му окрузі. Судячи з коментарів, саме тоді її друзі та підписники дізналися про те, що Яна Світлична бере участь у виборах.

На запитання представника Руху ЧЕСНО про відсутність на її сторінці інформації щодо перебігу виборчої кампанії Яна Світлична відповіла:

“Якщо Ви звернете увагу, то на цій сторінці немає також і робочих публікацій, статей, консультацій. Хоча по мережі їх дуже багато. Все дуже просто – це була виключно особиста сторінка. Не робоча, не агітаційна, не рекламна. Але оскільки такий інтерес викликається, то я маю намір почати заповнювати сторінку матеріалами, про які Ви питаєте. Вже була перша публікація, буду продовжувати”.

Від моменту тієї відповіді минуло понад два тижнів, але Яна Світлична розмістила лише один допис, який стосувався виборів у 179-му окрузі. У ньому вона знову розповіла, що не є технічною кандидаткою.

Активності на окрузі цієї кандидатки впродовж кампанії не помічали ані спостерігачі, ані журналісти. Нагадаємо, Рух ЧЕСНО домігся того, що 2019 року ЦВК вперше оприлюднила фото кандидатів-мажоритарників. Завдяки цьому стало можливим ідентифікувати більшу кількість клонів.

Пташник: із “Голосу” в “ЄС”, із Києва до Харкова

Згідно з результатами лютневого опитування “Рейтингу”, якщо не враховувати кандидатів від “Слуги народу” та самовисуванця – члена ОПЗЖ, які знялися з виборів, наступною за рівнем підтримки після Світличної є Вікторія Пташник. Безпартійна висуванка “Європейської солідарності”, котра приїхала з Києва на харківський округ, як показало лютневе опитування, мала підтримку 1,7% виборців.

Пташник не є мешканкою чи уродженкою Харківщини. Вона народилася та проживає в Києві, а її офіційна робота – директорка київського ТОВ “Юридична фірма “Дроіт”.

Політичний шлях Пташник є доволі довгим: на парламентських виборах 2019 року вона безуспішно балотувалась у столичному окрузі від “Голосу”. У 2016-2017 роках була співголовою партії “Демократичний альянс”. 2014 року стала народною депутаткою за списком “Самопомочі”, але вже 2015-го її та ще кількох членів фракції виключили за підтримку законопроєкту щодо децентралізації та надання Донбасу особливого порядку місцевого самоврядування. 

Пташник потрапила до списку з 25 нардепів, які, за версією Руху ЧЕСНО, отримали найкращі бали з-поміж депутатів Верховної Ради попереднього скликання.

На сторінках у соцмережах Пташник активно розповідає про свою виборчу кампанію: зустрічі з виборцями на окрузі, підтримку її кандидатури частиною членів фракції “ЄС” у ВРУ, безкоштовний концерт у м. Лозова гурту “Ot Vinta”, відвідини різних телеефірів тощо. 

Пташник критикує свою опонентку Юлію Світличну. Так, 10 березня на її сторінці у Facebook було опубліковано одразу кілька дописів, у яких ексочільницю ХОДА звинувачено в перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів на зустрічі з виборцями в Будинку науки й техніки в селищі Панютине. Як стало відомо того самого дня, через цей інцидент ГУНП у Харківській області відкрило кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 ККУ. Максимальне покарання, відповідно до санкцій статті, передбачає до 3 років позбавлення волі.

Того ж дня на Facebook-сторінці Пташник з’явився допис, у якому вона розповіла, що майстра житлового фонду ККП “Кегичівка Сервіс-плюс” звільнили без пояснень після того, як кандидатка з нардепами від її партії провела зустріч з керівництвом і працівниками КП. У публікації вона назвала Світличну “представницею” Райніна, котрий наразі очолює обласний осередок партії ОПЗЖ.

Щодо цієї історії висловився також депутат ВРУ 8-го скликання з фракції БПП Олександр Черненко та кілька чинних нардепів із фракції "ЄС".

Екснардеп-“свободівець” Швайка

Пташник – не єдина колишня народна депутатка, яка вирішила поборотися за мандат у цьому окрузі. За очільника обласного осередку ВО “Свобода” Ігоря Швайку були готові віддати голоси 1,7% опитаних. Він став депутатом ВРУ 2012 року як 8-й номер у списку тієї ж “Свободи”. Від лютого до грудня 2014-го він обіймав посаду міністра аграрної політики та продовольства України.

Окрім того, у 2007, 2014 та 2016 роках він невдало балотувався до парламенту, у 2010 та 2015 роках – на посаду мера Харкова, а 2015-го – як кандидат у депутати Харківської міської ради. Щоразу він висувався від партії “Свобода”. Швайка фігурує в кількох антикорупційних розслідуваннях.

На особистій сторінці у Facebook кандидат у нардепи активно розповідає про свої поїздки областю, зустрічі з виборцями та перебіг виборчої кампанії. 25 лютого Швайка святкував День народження в місті Лозова, де влаштував безкоштовний виступ письменника Сергія Жадана в місцевому будинку культури. На цей захід кандидат особисто запросив містян у відеозверненні у Facebook. 

Хто ще веде кампанію в окрузі

Шостою за рівнем підтримки в окрузі, згідно з результатами лютневого опитування “Рейтингу”, була безпартійна самовисуванка Тетяна Єгорова-Луценко. За неї були готові віддати голоси 0,8% респондентів. До початку 2020 року вона була керівницею Головного територіального управління юстиції в Харківській області, а наразі є співробітницею Науково-дослідного інституту правового забезпечення інноваційного розвитку Академії правових наук України.

Єгорова-Луценко вела досить активну кампанію в окрузі, організовуючи чимало зустрічей з виборцями в різних населених пунктах і відвідуючи різні заходи, присвячені святам.

11 березня Єгорова-Луценко опублікувала на своїй сторінці у Facebook фото, на яких зображено пошкоджені агітаційні білборди кандидатки. До цього вона скаржилася на псування інших її агітаційних матеріалів.

Активність у соцмережах демонструвала й безробітна, безпартійна самовисуванка Тетяна Лазуренко. Основна частка її публікацій у Facebook під час кампанії – це короткі відеозвернення до потенційних виборців. Вона мешкає в місті Лозова, яке розташоване в межах 179-го округу. Там вона координувала волонтерів Зе!команди під час президентських і парламентських виборів 2019 року. Саме під лейблом “Зе!волонтер” за Лазуренко ведеться агітація на окрузі.

На місцевих виборах 2015 року Лазуренко безуспішно балотувалася до Лозівської міськради від партії “Батьківщина”

На окрузі помітно певну активність ще одного кандидата – Кирила Оксеня. Народився він у Дніпрі, мешкає в Харкові, є директором зареєстрованого в Києві ТОВ “Винім”. Сторінку у Facebook Оксень створив лише в лютому 2020 року, коли вирішив балотуватися до ВРУ у 179-му окрузі. У місті Красноград стояли агітаційні намети цього кандидата, а в поштові скриньки кидали його листівки. Однак саме через ці листівки до поліції подали заяву у зв’язку з потенційним порушенням законодавства – “поширенням друкованих агітаційних матеріалів без вихідних даних”.

А ще 30 кандидатів?

На старті виборчої кампанії кандидатами в нардепи у 179-му мажоритарному окрузі стали 40 осіб. З них троє відмовилися від балотування, ще 7 – описано вище. Одна з них, Яна Світлична, не вела кампанії на окрузі й, найімовірніше, є клоном Юлії Світличної. А як щодо решти кандидатів? Журналісти та спостерігачі не помітили публічної агітаційної кампанії на окрузі жодного з решти 30 претендентів на мандат.

Технічною кандидаткою, найпевніше, є та сама Яна Світлична. Але техкандидатами можуть бути й інші безпартійні самовисуванці, які не з’являлися на окрузі та не вели там агітаційної роботи. Технічні кандидати потрібні для відтягування голосів неуважних нелояльних виборців під час голосування або для збільшення кількості членів виборчих комісій від головних кандидатів.

З-поміж 31 кандидата, що не вели публічних виборчих кампаній у 179-му окрузі, 25 є висуванцями маловідомих партій. Так, 15 березня 2020 року виборці мажоритарного округу на Харківщині побачать у бюлетенях кандидатів, зокрема, від таких партій: ПП “Патріоти Волині”, ПП “Добрий Самарянин”, ПП “Жінки за майбутнє”, ПП “Народна програма Вадима Чорного”, ПП “Справа”, ПП “Захист”, ПП “Життя”, ПП “Нове життя”, ПП “Діти війни” та ін.

Частина з цих 25 маловідомих партій опинилась у списку 48 “партій-примар”, щодо яких Мін’юст подав заяви про анулювання реєстраційних свідоцтв у зв’язку з недотриманням вимог законодавства, а саме невисуванням своїх кандидатів на виборах Президента України та народних депутатів України протягом 10 років.

Проміжні вибори у 179-му окрузі на Харківщині є виборами народного депутата України, тому партії, які висунули на них кандидатів, урятують себе від припинення діяльності. А виборцям у день голосування доведеться мати справу з майже метровими бюлетенями.

Прочитати передвиборчі програми всіх кандидатів, які 15 березня 2020 року братимуть участь у проміжних виборах народного депутата України у 179-му окрузі, можна на сайті ЦВК за цим посиланням.

Нагадаємо, раніше Рух ЧЕСНО опублікував аналіз роботи у ВРУ мажоритарників від міста Харків та обласних округів Харківщини за 2019 рік.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]