Рух ЧЕСНО не пустили на збори Партії Шарія, а ОПЗЖ раптово змінила дату конференції

Фото: Рух ЧЕСНО не пустили на збори Партії Шарія, а ОПЗЖ раптово змінила дату конференції

Журналіста Руху ЧЕСНО не пустили на конференцію київської організації Партії Шарія, хоча він у визначеному порядку подав заявку на акредитацію. Офіційна причина: Руху ЧЕСНО не було у списку ЗМІ, чиї заявки підтвердили. Партія Шарія стала третьою політсилою протягом тижня, яка відмовила ЧЕСНО в доступі до конференції з висунення кандидатів на виборах у столиці, попри дотриману рухом процедуру акредитації. Окрім ПШ, таким самим чином відзначилися “Перемога Пальчевського” та “Слуга народу”. А от ОПЗЖ провела збори свого київського осередку, змінивши їхню дату менш ніж за добу

Збори київських прибічників скандального блогера Анатолія Шарія відбулися 22 вересня в будівлі Укркоопспілки на Хрещатику, біля майдану Незалежності. Рух ЧЕСНО подав заявку на акредитацію на захід 21 вересня. Слід зауважити, що знайти анонс конференції на сайті партії було нелегко. Склалося враження, що його навмисно заховали подалі від сторонніх очей. До того ж у ньому був відсутній дедлайн подання заявки на акредитацію. Водночас у порядку акредитації зазначено, що Партія Шарія залишає за собою право на відмову в акредитації без пояснення причин.

Журналіст Руху ЧЕСНО прибув за наведеною адресою за 15 хвилин до початку конференції. У цей час до будівлі заходила група людей переважно молодого віку, деякі з них були одягнені в червоні футболки із символікою Партії Шарія.

Будівля, у якій відбулася конференція столичного осередку Партії Шарія

Журналіст підійшов до дівчини в такій самій футболці, котра зустрічала учасників конференції, та повідомив, що подавав заявку на акредитацію на захід. Вона відповіла, що нічого про це не знає, і запитала, з ким із представників Партії Шарія Рух ЧЕСНО спілкувався щодо акредитації. Журналіст продемонстрував телефонний номер тієї особи та скриншот листування з нею у Viber. Молодий чоловік, теж представник ПШ, котрий цієї миті стояв поруч, пообіцяв з’ясувати питання.

Приблизно о 12:00 до журналіста підійшла політтехнологиня Партії Шарія Анне Бикова. Вона сказала, що до нього спуститься керівниця пресслужби політсили та “все оформить”, і пішла. Минуло майже пів години, коли до представника Руху ЧЕСНО нарешті вийшла очільниця пресслужби Партії Шарія Юлія Елмеланд. Вона перепитала назву організації, подивилась у свій телефон і заявила, що ЧЕСНО немає у списку ЗМІ з підтвердженою акредитацією.

Елмеланд додала, що медіа, чию акредитацію підтвердили, отримали відповіді на свої заявки. Хоча Руху ЧЕСНО така відповідь справді не надійшла, слід зауважити, що зазвичай її відсутність не означає автоматичної відмови в акредитації – підтвердженням цього є конференції інших партій, які відвідали представники руху.

На сторінці Партії Шарія у Facebook є 30-секундне відео з київської конференції. Судячи з виступу Анне Бикової на заході, політсила не висуває кандидата в мери столиці, а лише кандидатів у депутати Київради. Однак прізвищ майбутніх кандидатів від ПШ (хоча б першої десятки єдиного списку або перших номерів окружних списків) у відкритому доступі наразі ніде немає. На запитання представника Руху ЧЕСНО щодо оприлюднення списків адміністратор Facebook-сторінки політсили відповів, що вони зараз перебувають на етапі формування. Нагадаємо, що 24 вересня – останній день, коли партії можуть подати списки кандидатів до територіальних виборчих комісій.

Протягом останнього тижня Рух ЧЕСНО побував на зборах київських осередків “Європейської солідарності”, УДАРу, “Голосу”, “Батьківщини”, “Єдності Олександра Омельченка”, “За майбутнє”, “Свободи”, “Еко партії Берези”, “Рідної країниМиколи Томенка.

Водночас представника Руху ЧЕСНО не пустили на конференцію партії “Перемога Пальчевського”, хоча він заздалегідь на неї акредитувався: уранці в день заходу йому раптово відмовили в доступі, пославшись на карантинні обмеження через коронавірусну пандемію. Журналісту вдалося потрапити до будівлі, де відбувалися збори, проте його зупинили на вході до зали. Після конференції він спробував поставити запитання Андрію Пальчевському, але той утік. Задля справедливості слід зазначити, що пресслужба “Перемоги Пальчевського” надала Руху ЧЕСНО перелік потенційних кандидатів – перших номерів списків партії у столичних округах.

А от “Слуга народу”, хоча формально оголосила акредитацію на свою конференцію, представника Руху ЧЕСНО на неї не пустила. Як виявилося, присутність ЗМІ на зборах від початку не була передбачена. Не зміг журналіст потрапити й на офіційне представлення кандидатів-“слуг” у КНУ імені Тараса Шевченка: акредитацію на цей захід оголосили в окремому Telegram-каналі партії та закрили за два дні до дати його проведення.

В один день з Партією Шарія конференцію столичного осередку провела “Опозиційна платформа – За життя”, хоча менш ніж за добу до того офіційно оголошена дата заходу була іншою. Спершу партія планувала збори в Києві на 17 вересня, однак потім перенесла їх на 24-те число. Станом на 17:40 21 вересня в анонсах на сайті ОПЗЖ актуальною датою запланованої конференції залишалося 24 вересня. Проте, зрештою, політсила несподівано провела захід 22 вересня, змінивши дату в анонсі (точний час внесення змін не відомий).

Кандидатом у мери Києва ОПЗЖ висунула Олександра Попова, голову КМДА за президентства Віктора Януковича. Також ЗМІ оприлюднили першу п’ятірку кандидатів від партії до Київради:

1. Олександр Попов;

2. Юлія Симуніна (за даними YouControl, її тезка – власниця київського ТОВ “Центральне БТІ” та ексзасновниця двох фірм у Донецьку; 2017 року претендувала на посаду начальника Київського БТІ; імовірно, у Facebook зареєстрована як Юлія Лебедєва);

3. Михайло Царенко (ексзаступник голови Київської ОДА, ексголова Броварської райради; директор “Київзеленбуду” часів Попова, за якого столиця закупила на 4 мільйони гривень саджанців каштана нібито італійського сорту Бріоті, але, як виявилося згодом, це були звичайні, “неелітні” дерева; сам Царенко відповідальність за це “Київзеленбуду” заперечував);

4. Олександр Плужник (очільник управління з боротьби з організованою злочинністю київського ГУМВС часів Попова);

5. Олена Букало (імовірно, ідеться про директорку ТОВ “К.А.Н.”, що володіє бізнес-центром “Сенатор” на Печерську, та будівельної компанії “Інвестбуд гарант” – формальної власниці столичного ТРЦ “Блокбастер мол”; раніше Букало працювала директоркою з продажів компанії DF Agro, яка належить олігарху Дмитрові Фірташу).

Зліва направо: Михайло Царенко, Олександр Попов, Юлія Симуніна, Олександр Плужник (фото – zagittya.com.ua)

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО підготував огляди про політичні партії, як-от: УДАР, “Слуга народу”, “Голос”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Європейська солідарність”, “Батьківщина”, Партія Шарія, “Перемога Пальчевського”, “За майбутнє”, “Свобода”, “Народний контроль”, “Народний фронт”, “Наш край”, “Демократичний альянс”, “Національний корпус”, “Громадянська позиція”, “Основа”, “Самопоміч”, Радикальна партія Олега Ляшка, “Опозиційний блок”, Аграрна партія України.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]