Як змінився склад Івано-Франківської ради

Фото: Як змінився склад Івано-Франківської ради

Більше половини депутатів Івано-Франківської міськради обрані 25 жовтня повторно. “Свобода” сформувала монобільшість. Якщо у попередньому скликанні у партії було лише 12 депутатів, то тепер їх 28.

Щонайменше 7 новообраних депутатів ради є фігурантами антикорупційних розслідувань. Також у новому складі міської ради буде 13 депутаток. Це втричі більше, ніж було до цього.

Рух ЧЕСНО дослідив склад новообраної Івано-Франківської міської ради.

У новому складі Івано-Франківської міської ради буде 42 депутати, а сама рада сформувалася з трьох партій. Нагадаємо, що у чинному скликанні партій шість

У новому скликанні буде монобільшість депутатів від ВО “Свобода” — партія представлена 28 депутатами, це 65% складу ради. У ЄС — 10 депутатів, або 25% складу ради, а ВО “Батьківщина” завело у раду 4 депутатів, як і в попередньому скликанні — це 10% складу ради. 

22 депутати ради переобрані до неї вдруге — це 53% від її нинішнього складу. Також у новому скликанні зросла кількість депутаток. Якщо у попередньому скликанні жінок було лише 4, то у раді 2020–2025 років їх буде аж 13. Найбільше жінок у складі “Свободи” — 10, двоє жінок у ЄС та одна у “Батьківщині”. 

Оскільки ВО “Свобода” має більше половини депутатів у раді, коаліційна більшість може і не утворюватись. Проте ЄС та “Батьківщина” у попередньому скликанні ради входили у неформальну коаліцію зі “Свободою” — якщо простежити їхні голосування, відсоток розбіжностей між партіями був дуже низький. Це свідчить про те, що спірних питань між цими партіями у попередньому скликанні майже не було. 

Цікаво, що у списках кандидатів до Івано-Франківської міської ради було чимало безпартійних. Зокрема, ВО “Свобода” із 42 кандидатів у списку заявила лише 19 членів партії. У списку ВО “Батьківщина” 33 члени партії. А у ЄС із 42 кандидатів 41 є членом партії.

22 депутати ради переобрані повторно. Від ВО “Свобода” знову обрані 14 депутатів, ЄС у новому складі представлятимуть 5 депутатів з минулого скликання, а у “Батьківщині” таких депутатів троє. Загалом 53% депутатів із попереднього скликання міської ради обрані мешканцями на повторний термін. 

Хто представлятиме жителів Івано-Франківської ОТГ у міській раді?

ВО “Батьківщина”, як і в попередньому скликанні, представлена в раді 4 депутатами. Троє з них обрані до ради повторно — це директор Локомотиворемонтного заводу Руслан Терешко, пенсіонер Василь Ревчук та підприємець Стефан Магас. Вперше обрана депутаткою Оксана Іванюк — вона очолює найбільше в місті ОСББ “Китайська стіна”. У Василя Ревчука Рух ЧЕСНО фіксував факт гречкосійства, а Руслан Терешко є фігурантом антикорупційного розслідування. Лише Оксана Іванюк є безпартійною, решта троє депутатів — члени ВО “Батьківщина”. 

ЄС у попередньому скликанні була представлена 9 депутатами. У новому скликанні представників політичної сили буде 10. 5 депутатів від ЄС обрані до ради повторно. Серед нових депутатів Олексій Петечел, він був членом виконавчого комітету ради. Юрій Лозяк стане наймолодшим депутатом ради (народився 1997 року). Також до ради пройшли забудівник Андрій Балагура, психологиня Наталія Когутяк та місцева активістка Мар’яна Вершиніна. Загалом серед депутатів ради від ЄС 6 забудовників, двоє науковців та двоє громадських активістів. Лише Сергій Палійчук з усіх депутатів від ЄС був двічі зафіксований Рухом ЧЕСНО як фігурант антикорупційних розслідувань. Усі обрані депутати є членами партії “ЄС”. 

ВО “Свобода” у новій раді матиме вдвічі більше депутатів, ніж у попередній — аж 28. Таким чином, партія представляє монобільшість у міськраді. До нового складу ради 14 депутатів обрані повторно. Причому двоє депутатів у попередньому скликанні були представниками інших партій: Ігор Корсун“Об’єднання “Самопоміч”, Галина КуницькаУНП

Також “Свобода” завела в раду 14 депутатів, що раніше не обирались у міську раду. Троє з нових обранців були депутатами Івано-Франківської обласної ради від “Свободи”: це Василь Попович, Ігор Шевчук та Олег Загурський

5 депутатів нової ради від “Свободи” є фігурантами антикорупційних розслідувань. “Лідером” серед них є Сергій Абрам’як — він тричі фігурував у корупційних скандалах. А 9 депутатів-“свободівців” були спіймані на гречкосійстві. 

До складу фракції “Свободи” у міськраді увійдуть 7 підприємців та 6 працівників виконавчих органів Івано-Франківської міської ради. 6 депутатів працюють у комунальних підприємствах міста, 5 — у сфері культури та освіти. Уляна Павликівська є помічницею нардепа від “Свободи” Оксани Савчук. А Ярослав Дубас, Ігор Корсун та Уляна Олещук на момент балотування були безробітними.

50% депутатів, обраних за списками ВО “Свобода”, не є членами цієї партії. 

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО писав, що у Франківську політики почали “працювати” з потенційними виборцями задовго до офіційного старту виборчої кампанії. Зокрема зафіксовано значну кількість політичної реклами.

На промоцію міського голови Руслана Марцінківа з місцевого бюджету витратили 38 мільйонів гривень

51 працівника виконавчих органів Івано-Франківської міської ради працевлаштували без конкурсного відбору та в обхід законодавства. 

Крім того, Рух ЧЕСНО підготував огляди таких політичних партій: УДАР, “Слуга народу”, “Голос”, “Опозиційна платформа — За життя”, “Європейська солідарність”, “Батьківщина”, Партія Шарія, “Перемога Пальчевського”, “За майбутнє”, “Свобода”, “Народний контроль”, “Народний фронт”, “Наш край”, “Демократичний альянс”, “Національний корпус”, “Громадянська позиція”, “Основа”, “Самопоміч”, Радикальна партія Олега Ляшка, “Опозиційний блок”, Аграрна партія України.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]