Багатії та злидні Запорізької міськради: як вижити за 0 гривень та кого годує теща

Фото: Багатії та злидні Запорізької міськради: як вижити за 0 гривень та кого годує теща

Найбідніші й найбагатші - депутати від “Самопомочі”. Пріт потроїв дохід і збирається відкривати бізнес в Америці. При цьому тато-пенсіонер продав автівку, щоб дати гроші сину.

Галкіна третій рік поспіль - у “злиднях”, живе на заощадження. Найвищі зарплати - в “опоблоківців”, а Кобзарюк із “Солідарності” живе на мінімальну пенсію і їздить на чужій автівці.

 

Хто декларує найбільші заробітки

Найбільше грошей заробив Віктор Пріт із “Самопомочі”. Він - бізнесмен, співзасновник взуттєвої фабрики “Міда”. Депутатом обраний вперше.

Натисніть для збільшення

Дохід Пріта у минулому році склав 7,6 млн грн. Це втричі більше, ніж заробіток депутата в 2015-му. Левова частка прибутку - подарунок від батька. Пенсіонер Іван Пріт віддав сину 3 млн грн.

 

Він продав машину і зробив мені подарунок. Сказав: “Сину, ти все життя мені зичив, а тепер і я тобі позичу, - коментує Пріт.

 

На другому місці за рівнем доходів також депутат із “Самопомочі” - Олег Корольов. Торік він заробив 7,5 млн грн, що на 3 мільйони менше, ніж у 2015-му. Найвагоміше джерело доходу - підприємницька діяльність.

 

Я занимаюсь металлопрокатом, сотрудничаю с заводами со всей Украины. Также продолжаю работу в сфере производства - изготовление тормозных колодок для автомобилей, - так характеризує Корольов свою діяльність.

 

Голова фракції “Опозиційний блок” у Запорізькій міськраді Андрій Лученко декларує 4,4 млн грн минулорічного доходу і займає третю позицію в рейтингу найбагатших. Майже всі гроші - зарплата на ахметівському комбінаті “Запоріжсталь”. Там Лученко працює директором по персоналу.

Майже 4 млн грн у 2016-му заробила сім’я Генадія Фукса із “Батьківщини”. Більше половини доходу припадає на 22-річного сина депутата - Філіппа Фукса, який торік заробив 2,5 млн грн.

 

Это ведь семейный бизнес. Я им управляю, а сын является владельцем. Сын сейчас учится в универе и бизнесом не занимается. Но как владелец бизнеса получает доход и платит налоги, - коментує Фукс.

 

Замикає п’ятірку найбагатших за рівнем доходу “опоблоківець” Олег Адаманов. За 2016 рік він заробив більше 3 млн грн на комбінаті “Запоріжсталь”. Там він займає посаду директора по транспорту та логістиці.

 

Де Пріт відкриє новий бізнес та скільки дав у борг Кальцев

Найбільше грошей має сім’я депутата він партії “Наш край” Володимира Кальцева. У нього багаторічний політичний досвід: тричі обирався депутатом, був секретарем Запорізької міськради, очолював міську організацію “Партії регіонів”. Депутат є фактичним власником компанії “ТД “Александр”, яка займається гірничо-металургійним виробництвом, реалізацією гірничо-шахтного обладнання, абразивного інструменту та матеріалів.

Натисніть для збільшення

На рахунках у Кальцева - 14 тис. доларів, 15 тис. євро і 27,8 тис. гривень. Готівкою - 93,6 тис. доларів, 38 тис. євро і майже 1 млн грн. Крім того, Кальцев комусь позичив 4,4 млн доларів.

Далі в рейтингу - Геннадій Фукс із “Батьківщини”. Він декларує 265 тис. грн на банківських рахунках, 432 тис. доларів, 470 тис. євро та майже 4 млн грн готівкою. Депутат дав у борг іншим людям близько 187 тис. євро. Син Фукса - Філіпп - володіє фірмою “АЙ ДІ” та є співвласником ще трьох компаній. Загальна вартість у грошовому вираженні - 21 млн грн.

Депутат від “Самопомочі” Віктор Пріт є співвласником чотирьох компаній, загальний грошовий внесок в яких 11 млн грн. Готівкою у депутата є 295 тис. доларів, 344 тис. євро та майже 5 млн грн.

 

Я бізнесмен, і в мене деякий час з’являються вільні гроші. Я їх виймаю з бізнесу, а потім вкладаю знову. Зараз планую ще один бізнес відкривати - в Америці, так що гроші туди підуть. Через інтернет-сайт буду продавати нашу продукцію - взуття, - каже Пріт.

 

Сім’я “опоблоківця” Руслана Божка вдома зберігає 453 тис. доларів, 260 тис. євро і майже 2 млн грн. Крім того депутат разом з дружиною мають декілька рахунків у банках на загальну суму близько 3 млн грн. Дружина депутата позичила третім особам 183 тис. доларів.

Останні шість років Божко працював фінансовим директором на комбінаті “Запоріжсталь”. Віднедавна таку ж посаду займає в компанії “Астра капітал груп”.

“Укропівець” Геннадій Наумов у минулому році заробив тільки 122 тис. грн, а готівкою зберігає 8 тис. доларів, 6 тис. євро і 100 тис. грн. Крім того, депутат дав комусь у борг 390 тис. доларів. Наразі Наумов безробітній.
 

Чому Рябцева годує теща та як бідує Кобзарюк

За межею бідності опинилися 4 депутати Запорізької міськради: Віталій Рябцев із “Батьківщини”, Олена Галкіна із “Самопомочі”, “укропівець” Руслан Ярошенко і “порошенківець” Олександр Кобзарюк. Їхній річний дохід - менший прожиткового мінімуму.

Натисніть для збільшення

Олена Галкіна - вперше на посаді депутата, обрана від “Самопомочі”. Безробітна, другий рік поспіль декларує нульовий дохід, а в 2014-му її заробіток склав 3600 гривень. Разом із чоловіком, Сергієм Галкіним, депутатка виховує 6-річну доньку. Як виживають, депутатка розказала в коментарі ЧЕСНО:

 

У нас есть сбережения, и они указаны в декларации. И я, и муж работали. Дачу продали в 2013 году. В прошлом году мы продали “Ланос” за 48 тысяч гривен, но я их не указывала, потому что это меньше, чем 150 тысяч.

 

У цьогорічній декларації депутатка вказала 10 тисяч доларів і 100 тисяч гривень готівки. Автомобіль “Ланос” належав Сергію Галкіну і був зазначений в декларації за 2015 рік.

Віталій Рябцев із “Батьківщини” декларує тільки 31 тис. грн доходу. Виходить, у минулому році його сім’я - дружина і двоє дітей - жила на 2 600 гривень у місяць.

 

Не хватало, тяжело было. У меня теща в селе живет, продукты всегда получал, в этом плане все было нормально. Я последний год занимался одной политической деятельностью, а она (теща, - авт.), грубо говоря, нас кормила. И сейчас продолжает помогать - кабанчики там, курочки, картошка, - коментує свій дохід Рябцев і додає, що в поточному році заробить більше, бо відкрив ФОП.

 

“Укропівець” Руслан Ярошенко за минулий рік заробив 24 тис. грн, а його дружина Тетяна Новельська - 21 тисячу. Сім’я виховує двох синів.

 

У мене є заощадження. Я давно займаюся бізнесом і колись, роки чотири тому, продав обладнання, яке використовував на підприємстві. От і живу за ці кошти, - коментує Ярошенко. Наразі у депутата є 30 тис. доларів та 200 тис. грн готівкою.

 

Олександр Кобзарюк із “Солідарності” у 2016-му отримав лише 14653 гривень пенсії. Приблизно такий дохід він декларував протягом трьох останніх років. Жодних заощаджень не має.

 

Кожна людина скільки заробляє - стільки й заробляє, на ці гроші якось там живе, нічого такого в цьому немає. Я ж не народний депутат, а місцевий, - каже Кобзарюк у коментарі ЧЕСНО.

 

Під час розмови депутат обмовився, що їде за кермом. Автомобіля не декларує, тому ми запитали, чиє авто веде. У відповідь почули:

 

Багато питань у вас, дуже багато питань. Що я не можу сісти за чиєсь кермо? У мене немає власного авто. Не дзвоніть мені більше, будь ласка.


Не всі депутати Запорізької міськради подали е-декларації вчасно. Олег Афанасьєв з “Батьківщини” прострочив термін на тиждень, а “укропівець” Генадій Старцев декларацію не показав і досі.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]