Здати зрадника

Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Козак Тарас Романович
Фото: Козак Тарас

Козак Тарас Романович

Рік народження: 1972

Фігурант Реєстру зрадників

  • ФАР
    Підозра в держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів у окупованому РФ Криму. Сприяння політичним цілям Кремля.

Характеристики політика

  • ФАРи: 5
  • Прогульництво

Опис політика

У 2023 році Зеленський заявив, що припинив громадянство України Тараса Козака. Після цього ВР проголосувала за позбавлення його депутатського мандату. Також ДБР передало арештовані авто Медведчука та Козака до ЗСУ на суму 1,1 млн доларів США.

З 24 лютого по 1 червня 2022 рокузгідно аналітики Руху ЧЕСНО, пропустив всі засідання Ради під час війни, щодо яких є дані. 

Bihus.info встановили, що після початку повномасштабного вторгнення Козаку продовжували нараховувати зарплату у ВРУ - понад 40 тисяч гривень.

У 2022 році США запровадили санкції проти нардепа Тараса Козака "за сприяння політичним цілям Кремля". 

У 2021 році  Презедент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій щодо нардепа Тараса Козака, а також восьми товариств з обмеженою відповідальністю строком на 5 років. Під санкції потрапили, зокрема, і телеканали, якими володів народний депутат - "112", "NewsOne", "ZIK".

Цього ж року народному депутату Козаку та його бізнес-партнеру Віктору Медведчуку було оголошено підозру в держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів у окупованому РФ Криму. Майно представника ОПЗЖ суд арештував.

За даними слідства, у 2015 році Медведчук змовився з чиновником уряду РФ для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря (морська економічна зона України, тимчасово окупована РФ).

Ще один епізод кримінального провадження стосується передачі спеціальним службам РФ відомостей, що містять державну таємницю.

Третій епізод незаконної діяльності - підривна діяльність проти України, зокрема в контексті розробки антиукраїнського проекту "Промінь".

У серпні 2020 року став одним із ініціаторів подання до Конституційного Суду щодо відповідності Конституції низки положень антикорупційного законодавства. 28 жовтня КСУ оприлюднив скандальне рішення, згідно з яким скасовується відповідальність за недостовірне декларування та саме електронне декларування.

Через рішення КСУ всі справи щодо недостовірного декларування мають бути закриті. 

У 2019 році був обраний народним депутатом від партії “Опозиційна платформа - За життя” номером 10 у списку як член партії. Після обрання як член фракції ОПЗЖ увійшов до Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. 

У виборчий рік  як член політради ОПЗЖ політик профінансував партію на 1,6 млн грн. Сам політик задекларував за цей рік 237 млн грн прибутку від кіпрської компанії. Але, як виявили журналісти "Схем", Козак не задекларував свою цивільну дружину Наталію Лавренюк, яка має російський та український паспорти і веде нафтовидобувний бізнес.

У рік обрання депутат став одним з ініціаторів проєкту закону про внесення змін до статті 1 закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

У 2018 році не голосував за Закон про український суверенітет на території Донеччини і Луганщині.

 У 2014 році обраний від партії “Опозиційний блок” (№14 у списку). Член Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

Заступник голови ГО “Центр Правова Держава”, керівником якої є Віктор Медведчук. За даними ЗМІ, зв'язок Козака з нардепом Віктором Медведчуком триває від початку 2000-х. 

У 2012 році балотувався до Верховної Ради на Львівщині (округ 122) як самовисуванець-мажоритарник. Посів друге місце, набравши дещо більше 36% голосів. На момент балотування  був головою правління ПП "Прайвет Канселер".

У своїй передвиборчій програмі виступав категорично проти введення офіційної двомовності та обіцяв побудувати пам'ятник Тарасу Шевченку в м. Жовкві.

У листопаді 2010 року був обраний депутатом Львівської обласної ради від Української селянської демократичної партії у Жовківському районі, був безпартійним.

У 2006 році балотувався до паралменту від блоку Наталії Вітренко “Народна опозиція”, номер 15 у списку. Був членом партії “Русько-Український Союз” (РУСЬ).

З 2003 до 2010 рік обіймав посади заступника голови Державної митної служби України, начальника Західної регіональної митниці, в.о. начальника Одеської митниці.

З 1998 до 2001 року був спочатку заступником, потім - першим заступником голови Державної податкової служби у Львівській області.

У 1993-1998 роках обіймав різні керівні посади до заступника голови включно в управлінні ДПС у місті Львові. Також працював робітником радгоспу “Львівський”.

Закінчив Львівський національний аграрний університет за спеціальністю “бухгалтерський облік, контроль та аналіз господарської діяльності” та ЛНУ ім.І.Франка за фахом “правознавство”.

Прогульник засідань комітету у Верховній Раді 8 скликання. Фігурант антикорупційних розслідувань.

Освіта

  • Освіта
    Освітній рівень: освіта вища

    Балотування

    Фракції

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — ...
      Опозиційна платформа - За життя
    • Верховна Рада 8
    • Листопад 2014 — Серпень 2019
      Опозиційний блок

    Міжфракційні обʼєднання

    Комітети

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — ...
      Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики
    • Верховна Рада 8
    • Листопад 2014 — Серпень 2019
      Комітет з питань податкової та митної політики

    Помічники

    Верховна Рада 8

    Посади

    • 2004-06-21 — 2010-06-16
      Заступник Голови Державної митної служби України

    Посади у партіях

    • Член Політичної Ради Партії ОПЗЖ

    Фігурування в антикорупційних розслідуваннях

    Дізнатися більше

    Українські ТЕЦ під виглядом вугілля з Південно-Африкаської Республіки купують антрацит з окупованого Донбасу

    • закупівля за завищеною ціною махінації на безтендерних держзакупівлях
    • фінансові піраміди шахрайські афери

    «Незадекларована» цивільна дружина нардепа Козака веде бізнес у РФ з Медведчуком

    • порушення вимог фінансового контролю порушення антикорупційного законодавства

    Тарас Козак не задекларував витрати на навчання дітей у Швейцарії

    • порушення вимог фінансового контролю порушення антикорупційного законодавства
    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Голосування у Верховній Раді 9

    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Промови у Верховній Раді 9

    Дивитись більше про політика в інших джерелах

    Декларації
    Посіпаки
    Посіпаки-2
    Реєстр національних публічних діячів
    Гарна Хата
    Вони голосують для тебе
    Серпом по рейтингу