Декларації депутатів Оболоні: мільйонери, безхатченки та негрошовитий партнер Тигипка

Фото: Декларації депутатів Оболоні: мільйонери, безхатченки та негрошовитий партнер Тигипка

Найбагатші на Оболоні депутати від "Батьківщини". Ольга Веремеєнко посіла 2 місце за рівнем доходів з-поміж усіх депутатів Київради. Володимир Старовойт задекларував найбільше нерухомості. Ганні Свириденко подарували 2,3 мільйони гривень. Двоє депутатів від Оболонського району “батьківщинівка” Марина Кочур та Наталія Приходько “Солідарність” опинилася за межею бідності.

За рішенням Київради, її депутати подають декларації до міської ради, а не лише за місцем роботи, як це передбачено законодавством. Громадський рух ЧЕСНО проаналізував статки депутатів Оболоні.

Ольга Веремеєнко  задекларувала 11 мільйонів гривень доходу за минулий рік. Вона поступилася одним мільйоном найбагатшому по доходах депутату в Київраді від “Самопомочі” Андрію Осадчуку.

Натисніть для збільшення

Депутатка працює заступницею директора ПП "Акрілат-Хімконтракт", підприємства-імпортера хімічної сировини. Це сімейний бізнес. Директор підприємства, Дмитро Веремеєнко – її чоловік.

 

Їхнє підприємство, ймовірно, ухиляється від сплати податків, за цим фактом у травні 2015 року розпочато кримінальне провадження.

Більше 10-ти мільйонів гривень з задекларованої суми - це отримані дивіденти та проценти членів сім’ї.  Розмір внесків до статутного капіталу підприємства складає рівно 10 мільйонів гривень.

З майна депутатка задекларувала 2 житлові будинки, власність чоловіка, загальною площею більше 500 кв. метрів. Також у власності чоловіка 3 земельні ділянки, площею біля 40 соток.

У Київраді Веремеєнко, потрапила до комісії з питань бюджету та соціального розвитку.

Вона пов’язана  з іншим мільйонером з Оболоні від “Батьківщини” Володимиром Старовойтом, який керує СЦ “Перспектива-Оболонь”. Веремеєнко там значиться як член правління. Старовойт показав у своїй декларації дохід більше 3-х мільйонів гривень.

Окрім мільйонів, депутат задекларував найбільше квадратних метрів нерухомості з-поміж депутатів Київради - загальною площею 17 867 квадратних метрів.

Натисніть для збільшення

В декларації депутата переважає нежитлова нерухомість. Але є дві квартири, житловий та садовий будинок, площею більше 1200 квадратних метрів.

Мільйонер має два легкові автомобілі Land Rover, 4999 см3, 2011 р.в. ; Lexus LX 470 , 4664 см3, 2005 р.в., вантажівку та туристичний мотокатер.

В ЗМІ Старовойта називають “королем ринків”, адже той володіє одразу кількома: “Мінський”, “Люкс”, “Лілія” і є підстави припускати, що депутат може лобіювати в раді інтереси власного бізнесу.

В раді депутат увійшов до популярної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування, ймовірно, може мати конфлікт інтересів.

Інша мільйонерка “батьківщинівка” Ганна Свириденко, яка задекларувала близько 3-х мільйонів гривень,  статки отримала переважно завдячуючи дарункам та призам.

В коментарі Громадському руху ЧЕСНО депутатка пояснила, що кошти їй подарувала мати: “У мене офіційно оформлений договір дарування від моєї матері. Ми офіційно оформили й заплатили податки”.

Судячи з декларації, їй подарували 2,3 мільйони гривень. Більше півмільйона депутатка задекларувала як дохід від відчуження майна і лише 135 тисяч - дохід від підприємницької діяльності.

Свириденко задекларувала дві квартири та два садові будинки, загальною площею близько тисячі квадратних метрів та біля 40 соток землі.

Автомобілів депутатка, якщо вірити декларації, не має, проте має аж 4 гаражі.

Помічник нардепа Володимира Ар’єва Владислав Турець “Солідарність” поповнив лави мільйонерів Оболонського району.

Хоч депутат і не потрапив до загального рейтингу найбагатших, однак задекларував за рік майже 1,4 мільйони гривень. Він з-поміж мільйонерів району посідає четверте місце. Левова частка суми - це дохід від відчуження майна декларанта. Решта коштів -  майже 135 тисяч гривень - дохід від передачу майна в оренду.

Турець залекларував дві квартири - 71 та 140 кв. метрів, одну з яких, за словами його помічниці, депутат здає в оренду.

Оприлюднив депутат автопарк з трьох недешевих легкових автомобілів BMW X6, 4395 см3, 2011 р.в., BMW 535, 2979 см3, 2012 р.в. та Peugeot RCZ, 1600 см3, 2012 р.в., що перебуває у власності дружини.

В раді депутат увійшов до популярної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування. Нагадаємо, Турець є фігурантом медіаскандалу, коли негречно виганяв із ліфта журналіста. Виборці звинувачують депутатат в тому, що він під час важливих голосувань тинається кулуарами ради.

Інші депутати Оболоні до списку мільйонерів не потрапили але не бідують.

Майже 200 тисяч гривень показала у декларації Людмила Костенко “Солідарність”.

Вона вдруге стала депутаткою Київради, у 2014 році потрапила до Київради від Радикаьної партії Олега Ляшка.

Порівняно з декларацією за 2014 рік, коли вона мала матеріальні труднощі, її матеріальне становище покращилося.

Однак, її доходи - це дохід від відчуження майна та аліменти у розмірі 37,7 тисяч гривень.

За 2014 рік вона не мала ні копійки прибутку, але отримала 34 тисяч гривень аліментів, на які має утримувати доньку. Журналісти звернули увагу на відверті фото у соцмережі депутатки, які засвідчують, що тоді  студентка жила значно краще, ніж на 34 тисячі гривень за рік.

У 2012 році депутатка дозволила собі купити квартиру в Києві.

В декларації за 2014-й рік у депутатки був автомобіль Hyundai Sonata 2011 року випуску, в 2015 році його авто майже немає.

Єдиний в районі депутат від “Самопомочі” - бізнес-парнер Сергія Тигипка Костянтин Богатов, задекларував лише 200 тисяч гривень.

Про факти співпраці з колишнім регіоналом у Богатова запитала Фейсбук-спільнота 61-го округу. Той відповів: “Нормально мати бізнес-партнерів, а надто таких поважних”.

Богатов є співзасновником компаній ТОВ “Салікс Енерджі” (внесок та статутний фонд – 720 тисяч гривень) та ПрАТ “Страхова компанія “Індустріальна” (внесок – 2 мільйони 280 тисяч гривень). Остання входить до групи компаній “ТАС”, засновником та головним акціонером якої є Сергій Тігіпко. Але такий поважний партнер не допоміг йому потрапити до списку багатіїв депутатів району.

Депутат також задекларував дві земельні ділянки, площею більше 30 соток та нерухомості, загальною площею 361,2 кв. метри. Багатов утримує три автівки - Lexus ES350, 3456 см3, 2008 р.в.; Nissan Note, 1593 см3, 2008 р.в. та Renault Kangoo, 1461 см3, 2007 р.в. - власність дружини.
В раді депутат увійшов до комісії з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу.

Які депутати живуть за межею бідності?

Двоє депутатів від Оболонського району “батьківщинівка” Марина Кочур та Наталія Приходько “Солідарність” опинилася за межею бідності.

Кочур значиться керівником громадської приймальні "Правозахист Оболоні", яку очолює інша “батьківщинівка” - мільйонерка Свириденко, а також членом громадської ради при Оболонській адміністрації.

На запитання Чесно, чи знає Свириденко, що її однопартійка Кочур бідує, депутатка коментувати відмовилася й сказала, що це буде не коректно з її боку про таке говорити.

Щодо ведення прийомів Кочур, Свириденко запевнила, що її колега працює на волонтерських засадах:

“Справа в тому, що вона член команди “Правозахист Оболоні” і наші округи межують. І можна сказати, що ми працюємо в одній команді. Тому у нас спільна приймальня. Це громадська організація і вона просто керівник формально. Знову ж таки - це громадська організація. вона там гроші не отримує”.

За рік депутатка заробила 1640 гривень 48 копійок.

Натисніть для збільшення

Марина Кочур ділиться своїми секретами виживання: "У мене, слава Богу, є мама, яка проживає в Сумській області, у неї є свій город, і вона пересилає мені продукти потягом "Москва-Київ", або передає електричкою. А так проживаю у родичів, тобто на житло не трачусь. Але я вже влаштувалася на роботу і на проїзд у метро-тролейбусі вистачає".

 

На запитання, чому депутатка не отримає проїзний на громадський транспорт для виконання депутатських обов’язків, Кочур каже, що не знає як це зробити: "Я намагалася дізнатися якось, але до кого я не підходжу – і на фракції, і в себе на комісії намагалася в когось запитати, як це зробити, – ніхто не знає. Кажуть: ніхто за таким не звертався і ми не знаємо, як це робити".

Був випадок, коли один з депутатів Київради Олексій Новіков просив раду надати йому проїздний квиток для користування громадським транспортом, але, як з’ясувалося, регламентом ради це не передбачено.

Окрім того, що депутатка має низькі статки, вона не задекларувала жодної нерухомості та земельної ділянки.

 

Натисніть для збільшення

Інша депутатка від Оболоні Наталії Приходько “Солідарність”, яка судячи з декларації теж ледь виживає, має де жити.

Депутатка заступниця начальника патронатної служби КМДА. Низькі статки, за її словами, в неї через те, що що перебуває в декреті й не працює: "А що коментувати, я в декретній відпустці офіційно, весь 2015 рік – я не працювала".

Не дивлячись на малі статки депутатка задекларувала дві земельні ділянки, загальною площею 20 соток, житловий будинок - власність чоловіка, площею 129,1 квадратні метри та нежитлове нерухоме майно - 114 кв. метрів.

Перед виборами Приходько, в декларації якої ледь більше 20 тисяч гривень, отримані як матеріальна допомога, опікувалася пенсіонерами та дітьми у межах свого округу, розносила агітаційні пакети з ліками та влаштовувала дитячі свята.

В раді депутатка опинилася у комісії з питань регламенту та депутатської етики.

Не дивлячись на невеликі статки - трохи більше 36 тисяч гривень, найбільше нерухомості задекларувала депутатка від Оболоні Ірини Никорак “Солідарність” і поки не було декларації 12-х депутатів, Никорак входила в ТОП-5 найбільших власників нерухомості Київради. Зараз її в рейтингу посунув В’ячеслав Непоп.

Депутатка має квартиру, будинок та нежитлове майно, загальною площею 1814 квадратних метри. Землі у власності декларантки - 1,2 га.Окрім цього Никорак їздить на недешевому авто Lexus RX 400 3311 см3, 2008 року випуску.

Никорак - помічниця народного депутата від партії “Народний фронт” Олександра Присяжнюка (сина голови КОДА екс-регіонала Анатолія Присяжнюка), в раді вона увійшла до популярної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.

Загалом в Київраду від Оболоні зайшло четверо мільйонерів та двоє депутатів, які опинилися за межею бідності. Оскільки депутати не отримують кошти за свою роботу, виникає питання, як люди, що не заробили на своє проживання, можуть волонетрити.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО підготував огляд депутатів Печерська, які пройшли до Київради у новому 8 скликанні. Також опублікований аналіз роботи депутатів району за перші 100 днів роботи.

“Громадський рух ЧЕСНО закликає депутатів відповідально ставитися до заповнення декларацій, а громадян - контролювати відповідність рівня життя депутатів доходам,” - прокоментував дані моніторингу координатор руху ЧЕСНО Круглашов Андрій.

Долучитися до моніторингу діяльності депутатів Київради активістів столиці ([email protected]).


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]