Як працювали мажоритарники Харкова у 2019 році

Фото: Як працювали мажоритарники Харкова у 2019 році

Харків розділений на 7 округів, кожен з яких у парламенті представляє народний депутат. Рух ЧЕСНО вирішив розібратися, як голосували, подавали законопроекти та комунікували з виборцями ці політики у 2019 році протягом перших місяців роботи оновленого парламенту. Верховна Рада прийняла лише 3 законопроекти, співавторами яких були мажоритарники міста Харкова.

Робота у статусі народного депутата потребує звітування та відкритості. Майже всі мажоритарники партії “Слуга народу” міста Харків виконують ці завдання. А Фельдман, який вступив у “ОПЗЖ”, у залі практично не працює, а в соцмережах акцентує увагу на своєму екопаркові та протистоянню з Кернесом на мерських виборах 2020 року.

Як голосували 

Підрахунок розподілу голосів демонструє, що мажоритарники харківських міських округів, які представляють фракцію “Слуга народу”, активно брали участь у голосуваннях, підтримуючи від 55% до 71% питань. Представник фракції “ОПЗЖОлександр Фельдман, хоч і реєструвався в залі, не брав участі в 70% голосувань. На графіці нижче можна побачити, скільки голосувань пропустили перераховані нардепи у 2019 році.

Схожа картина й під час голосування за проекти законів. Там частка голосувань “за” мажоритарників від “Слуги народу” коливалася від 48% до 64%. А Фельдман не голосував за 80% проектів законів.

На графіці нижче можна побачити, як голосували мажоритарники харківських міських округів за маркерні та найважливіші для регіону законопроекти, які розглядалися у ВРУ 9 скликання в 2019 році.

Про ефективність роботи нардепів можна зробити висновки базуючись і на кількості поданих ними поправок до проектів рішень та на частці прийнятих з них. Лідерами по Харкову можна назвати “Слуг народуЮрія Здебського та Олександра Куницького, 100% чиїх поправок прийняли під час голосувань.

Активність у Раді та на округах

Марія Мезенцева була обрана до ВРУ як представниця Слуги народу по 168-му округу (Шевченківський район міста Харкова). У парламенті вона стала заступницею голови Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом. Очолила міжфракційне об’єднання (МФО) “Світове Українство”, долучилася до МФО “Гуманна країна” та є членкинею ще щонайменше 4 МФО.

До парламенту Мезенцева була депутаткою фракції “Самопоміч” Харківської міськради.

За час каденції у ВРУ Мезенцева встигла виступити під час пленарних засідань 4 рази. 2 з них стосувалися проекту Закону щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду. Подала 4 депутатські запити. Стала авторкою чи співавторкою 13 законопроектів, лише один з них станом на кінець 2019 року став законом(Оновлено). Подала сумарно 78 поправок до 2 законопроектів, однак 72 з них було відхилено. Для компенсації проживання у Києві з 29 серпня по 31 грудня 2019 року отримала 81 250 грн.

У соцмережах Мезенцева доволі активна: на своїх сторінках у Facebook записує відео прямо з пленарних засідань, робить публікації про поїздки до інших країн та зустрічі з їхніми делегатами, різні заходи та вакансії, діяльність Володимира Зеленського, відкриття приймальні на окрузі, національні та міжнародні свята, зустрічі з виборцями і т.д.

Вона спілкується з виборцями на різних платформах: у Facebook, Instagram та Telegram. Так, наприклад, активно дописує у чаті “Харьков Шевченковский” (Шевченківський район – округ, по якому її обрали) в Telegram, відповідаючи на запитання користувачів та збираючи їх звернення.

Олександр Куницький обраний до ВРУ по 169-му округу (Київський район, частина Московського району Харкова), висуванець “Слуги народу”, до якої вступив 10 листопада. 

Він став членом Комітету з питань з питань правоохоронної діяльності. З жовтня 2019 року є членом МФО “Слобожанщина”.

За час каденції Куницький жодного разу не виступив під час пленарних засідань ВРУ. Він подав 10 депутатських запитів та став співавтором 8 законопроектів, з яких 1 був проголосований парламентом. Це – рішення про дострокове припинення повноважень складу ЦВК, де було 27 співавторів. Куницький став співініціатором лише 1 поправки до всіх законопроектів ВРУ 9 скликання, яку, врешті, прийняли. Ця поправка стосувалася законопроекту щодо впровадження Єдиного реєстру осіб засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітніх осіб. Для компенсації проживання в Києві у 2019 році отримав 81 250 грн.

До обрання народним депутатом він під псевдонімом “zpsanek” вів відеоблог на YouTube, у якому викривав корупцію в правоохоронних органах, зокрема – на автомобільних дорогах. У ВРУ він продовжив займатися відеоконтентом, публікуючи на своїх офіційних сторінках у Facebook відео на різні теми: як спілкується з учасниками мітингу проти відкриття ринку землі під ВРУ; свої думки стосовно посилення відповідальності за образи поліцейських; коментар Ківи стосовно Яременка, який домовлявся про секс-послуги прямо під час пленарного засідання; зайві з його точки зору дорожні знаки; коментар одного з перших кнопкодавів у ВРУ 9-го скликання Олександра Литвиненка і т.д.

Робив він і дописи стосовно підтримки Зеленського, про відкриття приймальні на окрузі, про спілкування з виборцями на окрузі та про роботу в комітеті.

На початку грудня 2019 року Куницький опублікував звіт про свою діяльність як нардепа за три місяці.


Фото зі сторінки Куницького у Facebook

Наразі Куницький інформує про свою діяльність та комунікує з виборцями на різних платформах: у Facebook, в Instagram та у спеціально створеному чаті в Viber.

Андрій Одарченко – ще один висуванець від партії “Слуга народу”, але вже по 170-му округу (частина Московського району Харкова). Став членом Комітету з питань антикорупційної політики. Долучився до цілої низки МФО, у тому числі і з назвою “Одещина”, більше половини членів якого є мажоритарниками від округів в інших областях.

За час каденції у ВРУ Одарченко лише 1 раз взяв слово на сесії. Це був виступ стосовно проекту Закону щодо вдосконалення системи вищої освіти. Нардеп став співавтором лише 1 запиту. Це було спільне звернення 62-х нардепів стосовно зняття з посади у ГПУ прокурора Костянтина Кулика

Одарченко – співавтор 14 законопроектів, однак жоден з них не підтримав парламент. Подав 85 правок до 4 різних проектів законів, 74 з яких відхилили. Отримав 78 650 грн з бюджету для компенсації проживання в Києві у 2019 році.

На своїй сторінці у Facebook нардеп писав про різні свята, про результати окремих голосувань на сесіях ВРУ, про засідання його комітету (у тому числі й виїзне, яке відбулося в Харкові), про зустрічі з виборцями округу, про роботу громадської приймальні та репостив інформацію зі сторінок Зеленського та партії “Слуга народу”.

7 листопада Одарченко зробив публікацію, у якій пояснив значну кількість пропусків пленарних засідань у жовтні. Судячи з його слів, він перебував у лікарні.

Розповідає про свою діяльність громадськості Одарченко через свої сторінки у Facebook та Instagram.

Вікторія Кінзбурська стала нардепкою від “Слуги народу” по 171-му округу (Немишлянський район, частина Індустріального, частина Слобідського районів Харкова). Є членкинею Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Доєдналася до трьох міжфракційних об’єднань.

За час каденції у ВРУ жодного разу не взяла слово під час пленарних засідань. Подала 7 депутатських запитів до різних органів. Стала авторкою чи співавторкою 7 законопроектів, один з яких набув чинності. Це – Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність" щодо вдосконалення діяльності Державної прикордонної служби України, де було 18 співавторів. Подала 55 поправок до 5 законопроектів, з яких відхилили 37.

Отримала 81 250 грн з бюджету для компенсації проживання в Києві.

На Facebook-сторінці депутатки з’являються публікації про прийняті законопроекти, про зустрічі на окрузі, про свята та пам’ятні дні і т.д. Активно там дописують про відсутність гарячої води у частині будинків округу.

На сторінці Кінзбурської з’являються публікації із щомісячними та щотижневими звітами про її діяльність. Тут, наприклад, доступний звіт за листопад 2019 року.

Комунікує з виборцями депутатка через Facebook, Instagram та спеціально створений чат у Viber.

Юрій Здебський – мажоритарник від “Слуги народу” по 172-му округу (частина Індустріального, частина Московського районів Харкова). Він потрапив у 20-ку народних депутатів з найдешевшою передвиборчою кампанією. Здебський – член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки та двох МФО: “Слобожанщина” та “За Прискорену Євроінтеграцію Українського Бізнесу”.

За каденцію у ВРУ 1 раз взяв слово під час пленарного засідання. Виступ стосувався змін до законодавчих актів щодо інженерно-технічного облаштування та утримання державного кордону. До цього ж проекту він подав і 10 правок, з яких усі були враховані.

Здебський у 2019-му році направив лише 1 депутатський запит, який стосувався підтримки вітчизняних авіаційних підприємств. Він став співавтором 12 законопроектів, з яких лише один був проголосований у ВРУ. Це – Закон щодо вдосконалення діяльності Держприкордонної служби, співавтором якого була й його колега по фракції Кінзбурська.

Здебський отримав 79 950 грн з бюджету для компенсації проживання в Києві минулого року.

У життєписі персональної сторінки Здебського у Facebook є лише три дописи з того часу, як він став законотворцем: посилання на статтю стосовно інформаційної кампанії проти команди Зеленського, лінк на відео про ХТЗ та лінк на вже “недоступний матеріал”.

Це свідчить про те, що нардеп не стежить за своєю публічною сторінкою.

На сторінці ж “Юрій Здебський – Слуга народу – Округ 172”, які частина кандидатів “Слуги народу” постворювали напередодні виборів, активності вже значно більше. Там є привітання зі святами від імені Здебського, публікації про його робочі зустрічі, спілкування з виборцями у приймальні, виступ з трибуни ВРУ, засідання його профільного комітету, навчання у Трускавці і т.д.

У публікації від 3 грудня 2019 року розповідається, що до приймальні нардепа прийшли активісти “Національного корпусу” з мішком землі та траурним вінком, які протестували проти земельної реформи.

Та порівняно з іншими мажоритарниками Харкова від “Слуги народуЗдебський комунікував онлайн з виборцями та розповідав про свою роботу вкрай мало. 

Олександр Бакумов переміг по 173-му округу (Основ’янський район, частина Слобідського району Харкова) як висуванець партії “Слуга народу”. Член Комітету з питань правоохоронної діяльності. Долучився лише до одного міжфракційного об'єднання – “Слобожанщина”.

Бакумов є рекордсменом серед мажоритарників Харкова по кількості виступів під час пленарних засідань ВРУ у 2019 році – сумарно він брав слово аж 20 разів. 16 разів він виступив з трибуни, 4 – з місця. На його рахунку 19 надісланих у різні інстанції депутатських запитів, що є рекордною кількістю серед одномандатників Харкова.

Рекордсменом його можна назвати й за кількістю прийнятих законопроектів, співавторами яких був Бакумов, хоча їх лише 2: Закон щодо вдосконалення діяльності Держприкордонної служби (серед співавторів якого – Здебський та Кінзбурська) та внесення змін до ККУ щодо відповідальності за фальсифікацію ліків та їх обіг. Всього Бакумов подав 13 законопроектів.

Він запропонував 116 поправок до різних законопроектів, з яких відхилили лише 28. Найбільше поправок Бакумова – 81 – було враховано під час розгляду проекту №1032 “Про внесення змін до законодавчих актів щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури”.

Бакумов – один з двох мажоритарників Харкова, хто в період з 29 серпня по 31 грудня 2019 року не залучав бюджетні кошти для компенсації проживання в Києві.

Активно ведуться й сторінки Бакумова у соціальних мережах. У Facebook є дописи про нові законопроекти та про його виступи на пленарних засіданнях стосовно них, про роботу в комітеті, про пам’ятні дні, про підтримку Зеленського, про прийоми громадян, про навчання у Трускавці, про проблеми з опаленням у харків’ян, про виїзне засідання антикорупційного Комітету, яке відбулося у Харкові, про нові станції харківського метро, які мають з'явитися на окрузі, від якого обрали Бакумова.


Фото зі сторінки Бакумова у Facebook

Комунікує з громадськістю Бакумов через сторінки у Facebook та Instagram.

Наприкінці жовтня у соцмережах з’явилися фотографії з зустрічі всіх шести міських мажоритарників від “Слуги народу” з чинним мером Харкова Геннадієм Кернесом.

Варто відзначити, що під час парламентської передвиборчої гонки 2019 року представники партії “Слуга народу” розмістили агітацію Кернеса та деяких членів його команди на сайті ZeOpark, який став майданчиком прикладів політичної реклами псевдокандидатів від цієї політичної сили. Сам Зеленський під час прес-марафону у жовтні 2019 року заявляв, що не підтримає Кернеса на місцевих виборах.

Олександр Фельдман – єдиний мажоритарник у м. Харків, якого на виборах 2019 року переобрали. Він балотувався як самовисуванець по 174-му округу (Новобаварський, Холодногірський райони Харкова), однак пізніше вступив до фракції "Опозиційна платформа – За життя". Є секретарем Комітету з питань екологічної політики та природокористування. Приєднався до МФО “Енергетика та довкілля”.

Фельдман голосував за “диктаторські закони” 16 січня 2014 року, є прогульником сесій та комітетів ВРУ, гречкосієм, фігурантом антикорупційного розслідування, фігурантом багатьох скандалів (у тому числі – й навколо його ринку “Барабашово”) та екс-членом Партії регіонів.

Сайт ВРУ показує, що протягом цієї каденції Фельдман двічі брав слово під час пленарного засідання. Однак переглянувши відео з засідання, Рух ЧЕСНО виявив, що Фельдман у той момент був відсутнім у залі. Його помилково записав на виступ хтось з його колег. 

У цьому скликанні ВРУ Фельдман подав лише 1 депутатський запит. Це було колективне звернення 19 нардепів з фракції “ОПЗЖ” до Нацполіції щодо якнайшвидшого закінчення слідства стосовно одеського активіста Сергія Стерненка, на якого протягом року напали три рази.

Фельдман став співавтором 3 законопроектів, з яких жоден не був прийнятий. Запропонував 11 поправок до проекту про доступ громадян до водойм, 2 з яких відхилили. Фельдман, як і Бакумов, не використовував кошти з держбюджету для компенсації свого проживання в Києві.

У середині грудня 2019 року Фельдман оголосив про намір балотуватися на посаду мера Харкова. На цьому в основному акцентують увагу останні публікації нардепа у 2019 році на його сторінці у Facebook.

Також протягом цієї каденції Фельдман робив публікації стосовно його ринку “Барабашово”, про “Фельдман Екопарк”, про свій благодійний фонд та інше. Про свою роботу як парламентаря він практично не розповідає. Так, він опублікував новину з власного сайту про те, що він подав законопроект стосовно захисту тварин та новину про виїзне засідання його комітету у Кривому Розі. Ситуація є майже аналогічною й на особистому сайті Фельдмана.

Можна дійти висновку, що з чинних харківських мажоритарників Фельдман розповідає про свою роботу та комунікує з виборцями найменше.

Нагадаємо, раніше Рух ЧЕСНО писав, до яких комітетів потрапили мажоритарники Харківської області та проаналізував, скільки переможцям-мажоритарникам на Харківщині коштував голос виборця та їхні офіційні витрати на виборчу кампанію.

Також Рух ЧЕСНО писав про те, як депутати та політики Харківщини "піарилися" на дітях у День Святого Миколая 2019 року та на свято Першого дзвоника 2018 року, як вони “засівали” округи пасками на Великдень 2019 року, про розподіл субвенцій на округи мажоритарників у 2018 та 2017 роках, річні звіти мера Харкова за 2018, 2017 та 2016 роки, найрезонансніші скандали 2018 року, пов'язані з харківським місцевим самоврядуванням, судові провадження проти харківських депутатів і чиновників. Представники Громадського руху ЧЕСНО проаналізували роботу Харківської міськради за 2017 та 2016 роки та доходи депутатів за 2016 рік.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]