Проти Кернеса відкрили нове кримінальне провадження: як агітували на Харківщині (дайджест)

Фото: Проти Кернеса відкрили нове кримінальне провадження: як агітували на Харківщині (дайджест)

На Вілкула традиційно чекали із зеленкою. "Ляшкобус" агітує з інвалідним візком. "Батьківщинівці" вийшли на мітинг проти Порошенка. Купрій робить ставку на президентські вибори. Лідери партії Соловйова "Розумна сила" скаржаться на відкриті проти них кримінальні провадження через візит до Луганська. Колишня дружина Мураєва очолила осередок його партії.

Нове провадження проти Кернеса через Купрія

27 лютого цього року на чергову 25-у сесію Харківської міськради завітав позафракційний нардеп, кандидат у Президенти Віталій Купрій.

Народний депутат має право брати участь з правом дорадчого голосу у роботі сесій сільських, селищних, міських, районних у містах (в містах з районним поділом), районних і обласних рад та засіданнях їх органів", – ідеться в п. 7 ст. 17 закону "Про статус народного депутата України".

Дорадчий голос – це можливість брати безпосередню участь в обговореннях рішень без права голосувати за них. Однак голосно висловлене на всю сесійну залу прохання Купрія виступити з трибуни мер Харкова Геннадій Кернес просто проігнорував, читаючи далі текст перед своїми очима. Нардеп, наполягаючи на своєму, підійшов до трибуни й почав викликати поліцію, щоб заявити про кримінальне правопорушення.

Після цього Кернес поставив на голосування депутатського корпусу питання щодо надання слова Купрію, хоча законодавство не вимагає для цього відповідного рішення ради. Так, 28 листопада 2018 року перед виступом на сесії міськради нардепа від "БПП" Олександра Грановського, котрому Кернес активно допомагає з рекламою в Харкові, голосування не відбувалося. Фракція "Відродження", від якої на минулих місцевих виборах балотувався чинний мер Харкова, має 57 мандатів (67,9%) у Харківській міськраді. Лише 18 депутатів проголосували "за" надання слова Купрію.

Я вважаю, що зараз Харків окупувала банда на чолі з цією людиною – паном Кернесом, який є сепаратистом, корупціонером. Зараз він розкрадає бюджет, порушує права людей", – заявив у мегафон кандидат у Президенти.

А вже за два дні, 1 березня, Купрій повідомив на своїй сторінці у Facebook, що на його заяву до поліції відреагували й відкрили кримінальне провадження проти Кернеса через перешкоджання депутатській діяльності.

Нагадаємо, аналогічний інцидент мав місце в Київраді, коли нардеп-"свободівець" Юрій Левченко просив слово на захист Поштової площі.

27 лютого Купрію довелося проводити зустріч із виборцями просто в холі міськради, бо місцева влада, всупереч законодавству, відмовилася надати йому для цього приміщення.

Того самого дня кандидат у Президенти став одним з гостей програми "Політична Говерла", організованої ГО "ЕкспертиЗА Реформ".

 "Політична Говерла" – це діалоговий майданчик, на якому ми знайомимо харківців з кандидатами у Президенти України на якісно новому рівні, надавши політикам можливість презентувати свою візію України в разі перемоги у виборчих перегонах", – так описують програму її творці.

Фото із запису ефіру програми "Політична Говерла"

Одним з експертів, хто мав змогу ставити запитання Купрію під час запису ефіру, був і представник Руху ЧЕСНО. Він пригадав кандидату його слова про намір створити власну політичну силу, сказані влітку минулого року.

Усе в процесі. В Україні зараз відкрито приблизно 40 приймалень. Це люди-активісти, які мене підтримують, які можуть бути кістяком майбутньої політичної сили. У цій ситуації дуже багато залежить від результату, який я отримаю на виборах. Якщо ми кажемо про необхідність партії бути парламентською, то потрібно буде подолати 5% бар’єр. Я розумію свої шанси на перемогу, але якщо я буду близько до цього бар’єра..." поділився Купрій.

Минулого літа нардеп розповідав, що вони роблять ребрендинг уже існуючої партії. Однак у відповідь на запитання представника Руху ЧЕСНО сказав уже інше:

Партія ще не створена. Я буду дивитися за результатами президентських виборів".

Повний запис ефіру "Політичної Говерли" з Віталієм Купрієм можна побачити тут.

Вілкула знову зустрічали із зеленкою

1 березня в Палаці студентів НТУ "Харківський політехнічний інститут" мав виступити кандидат у Президенти від "Опозиційного блоку" Олександр Вілкул. Хоча базовий закон "Про освіту" забороняє політичним партіям та їхнім представникам втручатися в діяльність закладів освіти.

За повідомленням ЗМІ, під Палацом студентів НТУ "ХПІ" зібралася понад сотня активістів "Національного корпусу", щоб нагадати Вілкулу про цю норму закону та запитати в нього, кому ж належить Крим.

Все будет зависеть от ответов Вилкула. Если скажет, что Крым российский, то его должны задержать правоохранители. Незаконно проводить такие мероприятия в учебных заведениях. До этого было объявление в интернете: нужна массовка, 150 грн с человека. Было сказано, что приедет Вилкул. В интернете был указан адрес – Дворец студентов ХПИ", – розповів очільник харківського осередку "Нацкорпусу" Костянтин Немічев.

За його словами, викладачі зібрали студентів, але не пояснили навіщо.

Поряд з будівлею стояв і стіл із зеленкою. Нагадаємо, що раніше в Запоріжжі "Нацкорпус" узяв на себе відповідальність за обливання зеленкою кандидата в Президенти Вілкула.

За інформацією журналістів, усередині будівлі перебували невідомі спортивної зовнішності.

Утім, Вілкулу якимось чином таки вдалося потрапити до Палацу студентів і провести там зустріч із пенсіонерами. Схожа ситуація, як повідомляв Рух ЧЕСНО, була й на Чернігівщині. Замість студентів на зустріч із Юлією Тимошенко привезли людей літнього віку.

У прес-службі університету пояснили ситуацію, аргументуючи тим, що кандидату в Президенти ніхто не давав дозволу виступати в гуртожитках чи корпусах навчального закладу, а приміщення Палацу студентів виділили йому на прохання члена наглядової ради Дмитра Шенцева, який є нардепом з фракції "Опозиційний блок".

Пізніше кандидат у Президенти виступив на "7 каналі", афілійованому з мером Харкова Кернесом.

Как я вижу программу достижения мира? Пусть каждый из наших зрителей задаст сам себе вопрос: "Кто главный незаинтересованный, чтобы в стране сейчас был мир?" Очевидный ответ: действующий Президент и действующая власть. Слишком много людей во власти научились зарабатывать на войне. Только если Украина будет субъектной, мы сможем закончить войну. Я приветствую любые переговоры", – зазначив Вілкул.

Того самого дня на місцевому телеканалі "Харьковские известия", теж афілійованому з Кернесом, з’явився сюжет про те, що Вілкул відвідав харківський завод "ФЕД".

2 березня кандидат у Президенти завітав до собору в місті Чугуїв Харківської області та провів зустріч із виборцями в районному будинку культури.

На фото: Вілкул та Шенцев (праворуч)

Під час візиту кандидата в Президенти на завод "ФЕД" і наступного дня його супроводжував нардеп Шенцев, якого обрали до ВРУ на окрузі з центром у м. Чугуєві.

Лідерів "Розумної сили" переслідують за візит до Луганська

26 лютого до Харкова завітав Олександр Савченко – довірена особа кандидата на посаду Президента від партії "Розумна сила" Олександра Соловйова.

Його візит розпочався з участі в програмі "Політична Говерла" від ГО "ЕкспертиЗА Реформ".

"Мы собираемся с лидерами партии и приезжаем в Луганск. И что же по возвращении обратно? Мы начинаем получать уголовные статьи. За что? Разве неотъемлемая часть территории Донецкой и Луганской областей как-то вышла из зоны Украины? Мы выехали за рубеж? Мы что-то сделали отрицательное? Но на нас начинаются нападки праворадикалов, фиктивные статьи, и это продолжается уже более полугода", – сказав Савченко.

Він наголосив, що тим часом інших кандидатів можуть хвалити у ЗМІ за те, що вони завітали за 10 кілометрів до зони передових окопів. Савченко каже, що не розуміє, навіщо вони їздять до окопів, адже їхні виборці перебувають або "до", або "після" них.

На запитання представника Руху ЧЕСНО про позицію партії щодо виборчої реформи довірений представник Соловйова відповів так:

К большому сожалению, действующая избирательная система несовершенна. Сейчас происходит постоянно торговля и смена этого законодательства под выборы. У нас меняется постоянно количество комиссий в ЦВК, количество квот. Идёт торговля, будет ли мажоритарная система, партийные списки или смешанная. И это необходимо будет поменять".

Повний ефір програми

Того самого дня Савченко поспілкувався з підприємцями на харківському ринку, став гостем телепрограми "Віддзеркалення", спільно з очільником обласного осередку партії "Розумна сила" провів зустріч з партактивом.

"Ляшкобус" із інвалідним візком катається Харківщиною

27 лютого після пожежі в Чугуївському притулку для тварин на місце трагедії "за дорученням кандидата у Президенти Олега Ляшка" завітали місцеві партійці, привізши корм та морозильну камеру.

Каже: Олег Ляшко постійно допомагає безпритульним тваринам, годує їх на вулиці смаколиками, які завжди возить для них у машині. Кількох собак політик забрав з вулиці додому", – йдеться в дописі зі сторінки "Харків за Олега Ляшка".

1 березня прихильники потенційного очільника країни приїхали до дитячих будинків на Харківщині з подарунками. На деяких пакетах була партійна символіка "РПЛ".

Куратор Харківської області від "РПЛ" Олексій Кочармін розповів, що Олег Ляшко сам виріс у дитбудинках та інтернатах, тому його головне завдання – створити в країні такі умови, щоб діти не ставали сиротами за живих батьків і виховувалися в родинах", – написано в дописі у Facebook.

Громадський рух ЧЕСНО неодноразово наголошував на тому, що піар на дітях є неприпустимим.

Протягом четвертого тижня передвиборчої агітації теренами області їздив "Ляшкобус", у якому волонтери возили інвалідний візок, що вже використовували для реклами Ляшка. Звіти з кожного населеного пункту регулярно з’являлися на сторінці "Харків за Олега Ляшка" у Facebook.

"Батьківщина" за імпічмент Порошенка

1 березня харківські прихильники Юлії Тимошенко вийшли на акцію на підтримку імпічменту чинного Президента Петра Порошенка.

До речі, на аналогічну акцію в Києві прийшли школярі та студенти за 150 гривень, проте аж ніяк не всі протестувальники могли пояснити свої вимоги.

Також протягом четвертого тижня передвиборчої агітації місцеві пабліки в соціальних мережах активно розповідали про значну кількість наметів в області на користь Юлії Тимошенко.

Фото: м. Валки, зі сторінки Харківської обласної "Батьківщини" у Facebook

Фото: м. Харків, зі сторінки Харківської обласної "Батьківщини" у Facebook

Колишня дружина Мураєва очолює осередок його партії

3 березня в Харкові відбувся з’їзд місцевого осередку партії "Наші", яку очолює Євгеній Мураєв. На зборах були присутні понад 250 осіб.

В ходе конференции был избран совет Харьковской региональной организации ПП "НАШИ". Руководителем региональной организации ПП "НАШИ" единогласно избрана Валерия Мураева", – йдеться в повідомленні на офіційній Facebook-сторінці партії.

На фото: Євгеній та Валерія Мураєви

Валерія Мураєва – депутатка Харківської облради від "Опозиційного блоку", колишня дружина Євгенія Мураєва. У квітні 2017 року подружжя розлучилося через "непорозуміння, різницю інтересів, утрату поваги одне до одного". Утім, прізвище депутатка вирішила не змінювати.

Попри "втрату поваги", Мураєва активно підтримує колишнього чоловіка.

Детальніше про її роботу на окрузі ми писали в матеріалі "Хто представляє Зміївщину в облраді та хто піде до парламенту?".

Окрім того, на партійному з’їзді "Наших" Мураєв 3 березня вручав посвідчення довіреним особам кандидата в Президенти.

Читайте також дайджести агітації на Харківщині за другий і третій тижні передвиборчої кампанії. А з дайджестів з інших регіонів України можна дізнатися про те, як Вілкул припаркувався на пішохідному переході, як підготували бомбу для Зеленського в Івано-Франківську, чому правоохоронці били активістів на мітингу Тимошенко в Києві, який конфлікт виник у ВО "Батьківщина" із Сергієм Капліним на Полтавщині.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]