Хто представляє Зміївщину в облраді та хто піде до парламенту?

Фото: Хто представляє Зміївщину в облраді та хто піде до парламенту?

У Харківській облраді 6 виборчих округів Зміївщини представляють 8 депутатів. Валерія Мураєва “задобрює” весь 181-й мажоритарний округ, нардепом від якого є її колишній чоловік. Кошеленко каже, що теж може піти на вибори від цього округу. Депутатські звіти, розміщені на сайті облради, можуть бути фіктивними.

Із 8-ми представників Зміївщини 4-х обрано від “Опозиційного блоку”, 2-х – від “Відродження”, ще 2-х – від “БПП”.

Хто найбільше “любить Зміївщину”?

Від м. Змієва (76-й округ) депутаткою облради стала харків’янка Валерія Мураєва. Вона балотувалася як безпартійна від “Опоблоку”. За неї на окрузі проголосували 2,6 тис. містян (43,8% виборців).

Невдовзі після виборів Мураєва очолила обласну організацію партії “Центр”, яка з 2016 року називається “За життя”. Проте у вересні 2018-го вона з’явилась у відеоанонсі партії “Наші”, головою якої після виходу з політради “За життя”став нардеп Євгеній Мураєв.

Валерія Мураєва – колишня дружина позафракційного нардепа-мажоритарника зі Зміївщини Євгенія Мураєва. У квітні 2017 року вони розлучилися через “непорозуміння, різницю інтересів, утрату поваги одне до одного”. Утім, прізвище депутатка вирішила не змінювати.

Та, попри “втрату поваги”, Мураєва підтримує колишнього чоловіка.

Окрім того, вона позначає екс-чоловіка у своїх постах у Facebook та робить репости його дописів.

У повідомленнях про спільні перемоги “затегано” й очільницю Зміївської райради Тетяну Тімофєєву та голову міськради Петра Кучкова. В обох цих радах, до речі, відсутня опозиція, а більшість депутатів – від партії “За життя”, політраду якої до вересня 2018 року очолював Євгеній Мураєв.

На в’їзді до міста найперше, що ми побачили, був білборд Мураєвої.

Фото: околиця міста Зміїв; автор: аналітик Руху ЧЕСНО

Проте депутатка “задобрює” не тільки мешканців свого округу. Ми вже писали про те, що, усупереч базовому закону “Про освіту”, 1 вересня цього року Валерія Мураєва поїхала до Покотилівської школи з подарунками. Їздила депутатка й вітати з Днем народження Рогань, відкривати дитячі майданчики в селищах Докучаєвське та Васищеве. А на початку вересня “за підтримки Мураєвих” до Мерефи завітала співачка Ірина Білик.

Мерефа, Покотилівка, Докучаєвське, Рогань і Васищеве належать до 181-го мажоритарного округу, від якого до ВРУ обрали Євгенія Мураєва, і не потрапляють до округу його екс-дружини. Чи справді Мураєва має парламентські амбіції, чи просто піарить колишнього чоловіка, з’ясувати не вдалося.

Во-первых, как я могу знать, что вы представляете какое-то издание? Во-вторых, откуда вы взяли мой личный телефон? И, в-третьих, если вы хотите получить какую-то информацию, напишите, пожалуйста, на бумаге и отправьте на областной совет”, – сказала депутатка.

Рух ЧЕСНО лист із переліком запитань надіслав, однак на момент опублікування цього матеріалу майже за чотири тижні відповіді не отримав.

Чому лідер “Опоблоку” не стежить за своєю сторінкою у Facebook?

Смт Слобожанське (до 2016 року – Комсомольське; 77-й виборчий округ) в облраді представляє “опоблоківець” Олег Каратуманов. Його підтримали 2,5 тис. виборців (42,5%). Депутат мешкає в с. Бобрівка, що належить до іншого округу.

З 2002-го до 2006 року Каратуманов був нардепом від 182-го мажоритарного округу від блоку “За єдину Україну!”. А 2006-го висувався до ВРУ від “Народного блоку Литвина”, проте ще до голосування зняв свою кандидатуру. Того самого року на місцевих виборах його обрали до Харківської облради від “Партії регіонів”, потім переобрали 2010 року, а 2015-го він перейшов до “Опозиційного блоку”, чию фракцію наразі очолює.

За результатами моніторингу відвідування депутатами Харківської облради засідань сесій і комісій 2016 року він опинився серед потенційних кандидатів на відкликання, бо пропустив понад половину засідань.

Аналогічний моніторинг за 2017 рік показав, що Каратуманов став прогульником.

Олег Каратуманов майже нічого не публікує на своїй сторінці у Facebook. Але й видаляти звідти дописи, у яких його позначили, він, імовірно, забуває, бо ми змогли знайти там декілька цікавих записів, зокрема й таке посилання на відео:

У меня нет такого. Это бред какой-то. Я взрослый человек, и поэтому какие-то “дупы”… Это не про меня. Я не сильно разбираюсь в технике, в Фейсбуке. Может, кто-то что-то там сделал, но от меня такого не может быть”, – заявив лідер фракції “Опозиційний блок” в облраді.

Зауважимо, що після розмови з представником Руху ЧЕСНО ці пости зі сторінки депутата зникли. Поцікавились ми в Каратуманова і про його парламентські амбіції на найближчих виборах.

Думаю працювати. Зараз ми працюємо. Знаєте, як кажуть, час покаже”, – відповів “опоблоківець”.

РДА чи депутатство?

Села поблизу с. Соколове (78-й округ) представляє депутат від “БПП” Віталій Кошеленко. За нього проголосували 855 виборців (35,8%).

У ВРУ VII скликання Кошеленко був помічником депутата-списочника Ростислава Павленка з УДАРу”. Від березня 2015 року Кошеленко очолює Зміївську РДА.

У сюжетах на місцевому телебаченні Кошеленко з'являється як очільник РДА. У цьому статусі він має кращий доступ до ЗМІ, ніж інші депутати.


На сторінці прес-служби Кошеленка у Facebook розміщено чимало привітань зі святами від його імені, інформацію про заходи за підтримки РДА, про робочі візити її голови, новини району тощо. Іноді в дописах можна знайти приписки, що Кошеленко є також депутатом облради.

Під час особистого спілкування він розповів, що як очільнику РДА йому вдається залучати на Зміївщину значно більше ресурсів, ніж завдяки мандату депутата облради.

На запитання про плани щодо майбутніх виборів Кошеленко відповів так:

Мысли по поводу парламентских выборов есть, но пока ничего конкретного сказать не могу. Окончательное решение, баллотироваться или нет, будет зависеть от политической ситуации в стране. Но если всё-таки буду, то по мажоритарному округу. Да, скорее всего, по 181-му”.

“Кохана, давай затопимо сусідів?”

Від 79-го округу, центр якого у смт Зідьки, до облради обрали Олену Пилипенко з “Відродження”. Вона здобула майже 1,2 тис. голосів виборців (33,6%).

Як зазначено в біографії Пилипенко, вона є держслужбовцем з 2000 року, змінивши значну кількість посад у Зміївській РДА, Зміївському районному управлінні юстиції та виконавчому апараті Зміївської райради. 2010 року її обрали депутаткою райради від “Партії регіонів” та заступницею голови. На попередніх місцевих виборах Пилипенко пройшла до облради від партії “Відродження”, а у Зміївській райраді стала керуючою справами виконкому.

Вона підтримує практично всі рішення облради.

Возле меня есть 2 участка. Один участок заброшенный – Пилипенко Елены. И следующий участок, на котором стоит СТО, принадлежит её мужу. В марте-апреле я пошёл к ней на приём и говорю: “Вы знаете, что с автомойки, которая принадлежит вашему мужу, на ваш участок сливается всё, что смывается с машин: вся грязь, вся мазута, вся химия, которая используется при мойке? Сливается каждый день в открытой форме!” Она сказала, что передаст своему мужу, чтобы этот вопрос был решён. Но вопрос не решался”, – розповів зміївчанин Ігор Іванов під час спілкування з представником Руху ЧЕСНО.

Зміївчани протягом не одного місяця писали офіційні листи до правоохоронних органів і санепідемстанції. Бруд стікав на земельні ділянки сусідів, погіршуючи якість урожаю.

Когда я написал Кошеленко (голові РДА – прим. авт.), они, вероятно, уже там по-свойски передали, что будет проверка санэпидемстанции, и те быстренько сделали люк, всё оформили. Как там всё было на самом деле, я утверждать не могу, но примерно я подозреваю, что это было так”, – сказав Іванов.

Сама Пилипенко прокоментувала цю ситуацію так:

Буквально протягом тижня або двох усе й вирішилося з моменту, коли сусід виклав в Інтернеті свій ролик”.

Проте сусід має підозри, що проблему ще остаточно не розв’язано.

У меня возле дома установлены камеры. И они показывают, что ни разу не приезжала машина для откачки отходов из этого люка. У меня подозрение, что они при установке люка сделали дренаж, то есть дыры в баке, и сейчас отходы просто впитываются в землю”, – зазначив Іванов.

До парламенту Пилипенко йти не планує, а хоче залишитися на рівні місцевого самоврядування.

Неякісне “нове обличчя”

Утім, Пилипенко – не єдина представниця Зміївщини в облраді від 79-го округу. Від цього самого округу депутатом став “опоблоківець” Денис Кришталь. Його підтримали 768 виборців (21,8%).

Ситуація, за якої двоє кандидатів від різних політичних сил можуть перемогти на одному окрузі, стала можливою завдяки ухваленому 2015 року ЗУ “Про місцеві вибори”.

У разі, якщо партія в сумі не подолала 5-відсотковий бар’єр, то до ради не потрапляє жоден її кандидат – навіть ті, що перемогли на своїх округах. Коли встановлено перелік партій, що подолали 5-відсотковий бар’єр і, відтак, беруть участь у розподілі мандатів, розпочинається другий етап – встановлення внутріпартійного рейтингу всередині кожної з цих партій”, – пояснив специфіку оновленої виборчої системи політолог Сергій Стуканов.

Отже, може бути й ситуація, коли округ не представлений жодним депутатом у раді.

Денис Кришталь від “Опоблоку” вперше потрапив до облради після попередніх місцевих виборів. Депутат став кандидатом на відкликання у 2016 році через прогули понад половини сесій.

Я сейчас на совещании, давайте позже созвонимся. Давайте я наберу вас, хорошо?” – сказав Кришталь під час телефонної розмови.

Проте дзвінка від нього ми так і не дочекалися, та й слухавки він більше не брав.

Горілочка й шашлички – те, що потрібне виборцю

Анатолій Гацько з “БПП” став депутатом від 80-го округу, який охоплює села Геніївка, Занки, Шелудьківка та інші. Він отримав майже 1,6 тис. голосів виборців (43,4%).

Його політична кар’єра почалася з посади голови Зміївської РДА (2005-2010). У ВРУ V скликання він був помічником Романа Безсмертного, коли той був у “Нашій Україні”. 2006 року Гацька обрали депутатом Зміївської райради від “Нашої України”, 2010-го – облради від “Батьківщини”, а 2015-го – уже від “БПП”.

Переходи між політичними силами Гацько пояснив низкою різних причин, зокрема й небезпечністю членства в деяких з них. Він твердить, що завжди йшов на вибори лише від “демократичних” сил. А перед минулими місцевими виборами партія “Народний фронт”, членом якої він був через близькі стосунки з Арсеном Аваковим, злилася з “БПП”, і йому запропонували балотуватися саме від цієї політичної сили. Зараз у раді він підтримує майже всі рішення.

На центральній вулиці Змієва, попри те, що місто не належить до округу Гацька, можна побачити такий білборд:

Фото: м. Зміїв, вул. Адміністративна;

У Facebook Гацько має сторінку власної прес-служби, де лише протягом кількох останніх місяців розміщено чимало дописів про його діяльність: відкриття дитячого майданчика в с. Дачне, посвяту учнів Шелудьківського ліцею в першокласники, відвідування днів сіл Геніївка та Лиман, лекцію в ЗВО. Є й анонс святкування Дня села Шелудьківка, яке відбулося 13 жовтня 2018 року. Під час нього мешканці могли безкоштовно скуштувати горілки з шашликом, а школярі – узяти участь у футбольному турнірі на Кубок Гацька.

 

Фото: жителів Шелудьківки пригощають безкоштовною горілкою

Усе за свій кошт. Минулого року багато чого залучили з обласного бюджету. Цього року менше. Та вдалося залучити значні кошти через конкурс міні-проектів “Разом у майбутнє, – запевняє Гацько.

На парламентські вибори, за словами депутата, він йти не планує, а от щодо місцевих певності ще не має.

“Навіщо потрібен такий депутат?”

Від 80-го округу до облради обрали й Євгенія Сироткіна з “Опоблоку”. За нього проголосували 672 виборці (18,4%).

Від 2006-го до 2014 року Сироткін був головою Зміївської райради. 2010-го його переобрали до райради від “Партії регіонів”. У ВРУ VIII скликання він був помічником нардепа Євгенія Мураєва. 2015-го балотувався до обласної ради від “Опоблоку”.

Вже другий рік поспіль депутат є кандидатом на відкликання через пропуски пленарних засідань.

“Опозиційно” Сироткін не голосував жодного разу.

Немає в мене часу на запитання відповідати. Я буквально три години тут і їду знову. Наберіть годин через вісім по Viber”, – заявив депутат.

Та після цього Сироткін в черговий раз не відповідав на наші дзвінки.

“Діти – наше все”

81-й округ з центром у с. Бірки представляє Володимир Юрков з “Відродження”. Підтримали його 2,3 тис. виборців (59,6%).

Місцеві вибори 2015 року були першим досвідом депутатства для Юркова. 2016-го він пропустив майже третину засідань своєї земельної комісії й потрапив до лав “прогульників”. Депутат підтримує майже всі проекти рішень.

З його сторінки у Facebook стає відомо, що він теж активно рекламувався на дітях: відкривав для них спортзал; організовував екскурсії для школярів; усупереч базовому закону “Про освіту”, щороку їздить вітати учнів з 1 Вересня; з подарунками приїжджав на святкування Дня захисту дітей; дарував іменні сертифікати успішним учням тощо.

Розповідаючи про свою цьогорічну діяльність як депутата облради, Юрков теж узявся згадувати про ремонти для дітей:

Способствовал выделению денег на тарановский детский садик, на ремонт спортивного зала, бассейна, ремонт трех блоков питания в трёх школах. Благодаря проекту “Разом у майбутнє” ставили детские, спортивные площадки”.

Ну а как вы хотели? Это дети. Пусть район организовывает. Я обратился на район – они не могут организовать. Это планировали ещё в прошлом году. Но отдел образования был против, потому что погодные условия неправильные, ещё что-то неправильное”, – сказав депутат.

Подарунки можна кваліфікувати як непрямий підкуп виборців, а використання дітей задля агітації їхніх батьків представники Руху ЧЕСНО вважають неприпустимим.

Коли ж ми запитали про джерела фінансування перелічених вище заходів, Юрков відповів так:

Мы обращаемся на благотворительные фонды разные – на европейские, канадские. Ну я точно не знаю какие, их сейчас очень много. Ну там небольшие суммы.

Цікаво, що в депутата з “кернесівської” фракції “Відродження” у Facebook є допис, згідно з яким він вітав мешканців села від імені голови ХОДА Юлії Світличної.

Від розмови про плани на парламентські вибори Юрков ухилився.

Хто з депутатів несумлінно відзвітував перед громадою?

Депутати звітують щонайрідше раз на рік. Такою є вимога законодавства. Кожен депутат Харківської облради подає на ім’я голови облради Сергія Чернова “довідки про звіти перед виборцями”, які розміщують файлом на персональній сторінці обранця на сайті ради.

На сторінках Олени Пилипенко з “Відродження” та “опоблоківців” Євгенія Сироткіна й Дениса Кришталя у файлі за 2016 рік по 3 “довідки про звіти”, що має свідчити аж про три зустрічі-звітування перед виборцями. І всі вони практично ідентичні – не відрізняються ані дати, ані населені пункти, ані кількість присутніх виборців, ані “підсумки обговорення звіту” (за винятком одного пункту).

Ми були разом, так”, – підтверджує Пилипенко.

Кількість присутніх виборців у довідках щоразу є вкрай точною: 40, 30, 40. Це може свідчити про фіктивність цих документів і про те, що насправді жодних звітів перед громадою, попри вимогу закону, ці троє не робили.

Решта депутатів, які представляють Зміївщину в Харківській облраді, судячи з їхніх довідок, звітували в межах своїх округів поодинці та з фіксуванням точної кількості присутніх виборців.

Нагадаємо, що раніше Рух ЧЕСНО проаналізував декларації депутатів Зміївської міськради, їхні голосування й відвідування засідань сесій і комісій 2017 року та підготував матеріал про відвідуваність депутатів Зміївської райради 2017 року та їхні декларації.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]