Деснянський район: "Солідарність" VS "Свободa"

Деснянський район поділили між собою лише дві партії – 7 мандатів отримав Блок Петра Порошенка, і 6 – ВО "Свобода". Для націоналістів, що мають найменшу фракцію у Київраді, це майже половина мандатів по всьому місту.

Цей феномен має просте пояснення – нардепом у ВР від Деснянського району є Андрій Іллєнко. Відповідно, його особистий рейтинг суттєво посилив позиції всієї партії в районі.

Троє депутатів-"свободівців" від Деснянського району є помічниками Іллєнка. 

Свободівець Петро Кузик, що зайшов від цього району, минулого скликання був депутатом-прогульником Броварської міськради.

Серед представників БПП у Деснянському районі є депутат, який на минулих місцевих виборах програв своєму водієві, очільник комунального транспортного підприємства, та низка інших цікавих постатей. Уже традиційно у столичній раді знайшлося місце і для колишнього регіонала, і для людини з команди Черновецького. 

Представники БПП: людина Черновецького та забудовники

Найцікавішим депутатом від президентської партії у Деснянському районі є Віктор Грушко. Він на минулих місцевих виборах відзначився тим, що програв власному водієві, який, ймовірно, був техкандидатом самого Грушка.

Цього разу політик, очевидно, вирішив не повторювати трагікомічну історію та пішов на вибори під брендом БПП, вигравши перегони у 30-му окрузі (між вулицями Бальзака, Сабурова та проспектом Маяковського). Ввійшов до комісії з питань ЖКГ.

ЗМІ зазначають, що Грушко був помічений на підкупі виборців на користь Черновецького ще у 2008 році. Тоді він був депутатом Деснянської райради від блоку "космічного" мера. Вже в грудні 2009 року Грушко став депутатом столичної міськради, зайшовши по списку замість сина Леоніда Черновецького.

Після розпаду фракції промерського блоку став членом групи "Соціальна справедливість", яку очолила близька соратниця Черновецього – Алла Шлапак, яка на цих виборах потрапила до Київради під брендом "Єдності".

Грушко відзначився голосуваннями за скандальні забудови, зокрема за передачу в приватну власність будинку вчителя, та проти повернення киянам будівлі Гостинного двору на Подолі. Також Грушка ЗМІ називають власником кіосків у Деснянському районі.

Ще один переможець від БПП – колишній член Соцпартії (СПУ), перший заступник голови Українського союзу ветеранів Афганістану Юрій Зубко (округ 31, поміж вулицями Закревського, Сабурова та проспектом Маяковського).

Зубко був нардепом у 2006-2007 роках від соціалістів. Зараз він є директором адміністративно-господарського Департаменту "Київміськбуду". Попри наявність потенційного конфлікту інтересів, ввійшов до складу комісії з питань містобудування.

У 36 окрузі (на північному сході Троєщини, між вулицями Милославською та Закревського) мандат отримав Сергій Майзель.

У цього депутата також досить цікава політична біографія: у 2010 році Сергія Петровича обрали депутатом Снятинської районної ради на Прикарпатті від Партії регіонів.

Його посада на той час була – радник президента Януковича. Політичну кар’єру Майзель розпочав у 2007 році, коли став помічником нардепа-бютівця Василя Кравчука.

Восени 2014 року мер Києва Віталій Кличко призначив Майзеля генеральним директором "Київпастрансу". Одразу після цього призначення в мережі звернули увагу на фото новопризначеного директора небагатого підприємства у червоному Ferrari. Щоправда, сам Майзель стверджує, що це фото було зроблено в машині, яку він з другом взяв на тест-драйв зразу після відкриття салону Ferrari в Києві.

За час перебування Майзеля в кріслі очільника "Київпастрансу", корупційні схеми, що віддавна діяли на цьому комунальному підприємстві, подолати не вдалося.

У травні минулого року "Слідство.info" повідомляло про існування т.зв. "чорної каси" на автобусних маршрутах, а вже у жовтні СБУ заявила про можливу причетність посадовців "Київпастрансу" до розкрадання коштів на суму близько 40 мільйонів гривень.

У міській раді Майзель очікувано ввійшов до транспортної комісії.

За даними ЗМІ, раніше Майзель працював заступником генерального директора КП "Київжилспецексплуатація" та начальником відділу транспорту та інформаційних технологій Деснянської РГА.

У 2010 році він заснував Асоціацію співробітництва з органами державної влади і місцевого самоуправління, в яку увійшли випускники Академії управління при Президенті України. Тоді ж він став співзасновником громадської організації "Організація співробітництва з Адміністрацією президента України".

Володимир Шарій (37 округ, вулиця Милославська) є заступником директора "Спецжитлофонду", комунального підприємства з утримання та експлуатації житлового фонду спеціального призначення.

За даними ЗМІ, Шарію належить декілька фірм, а також – частка в компанії "Укрміськбудпостач", що займається оптовою торгівлею будівельними матеріалами. Як і у випадку з Зубком, цей депутат ввійшов у містобудівну комісію незважаючи на те, що має бізнес-інтереси у цій сфері.

Відомо, що у 5 скликанні Верховної ради Володимир Шарій був помічником народного депутата від Партії регіонів Сергія Рижука. За часів президентства Януковича Рижук був головою Житомирської ОДА.

Ганна Старостенко, обрана у 27 окрузі (Райдужний масив) є людиною з команди Кличка, з яким співпрацює з 2005 року. У 2012-2014 була помічницею нинішнього мера, а тоді голови фракції УДАР у Верховній раді, а до того протягом семи років очолювала благодійну організацію "Фонд братів Кличків".

З вересня 2014 року є заступницею голови Київської міської державної адміністрації з гуманітарних питань. У новому скликанні Київради ввійшла до складу комісії з питань освіти, науки, сім'ї, молоді та спорту.

Вадим Онуфрійчук має тривалий стаж роботи у міськраді. Цього разу його обрали у 28-му окрузі (вулиці Бальзака та Драйзера). Після обрання став членом комісії з питань ЖКГ.

У 2002 та 2006 роках обирався депутатом Деснянської районної ради. У травні 2014-го року обраний до Київської міської ради, а у вересні того ж року призначений тимчасовим головою Деснянської РДА і обіймає цю посаду до сьогодні.

За півтора місяці до останніх виборів біля Київради відбувся мітинг з вимогою звільнити Онуфрійчука з посади т.в.о. голови Деснянської РДА. Політику закидали корупцію та розкрадання бюджетних коштів.

Акцію організувала організація "Російськомовні українські націоналісти" за підтримки Патріотичної партії України і партії "Сила людей". До цього "Російськомовні українські націоналісти" заявили, що заради освоєння бюджетних 20 мільйонів гривень Онуфрійчук знищує єдину у столиці спецшкоду для інвалідів-колясочників. Сам Онуфрійчук вважає свої дії по закриттю школи законними.

Ще одним переможцем у районі став Ігор Опадчий (40-й округ, Лісовий масив).Він є юристом та співзасновником юридичної фірми "Гарантія" разом з Дмитром Крейніним, який, в свою чергу, є депутатом Київської облради, а також йому належить ринок "Лісовий" у Києві.

У 2006-2010 роках Опадчий був депутатом районної ради. З 2010-го став членом партії "УДАР", потім – секретарем фракції у Київській облраді. Був помічником Артура Палатного у минулому парламентському скликанні, до того працював помічником бютівця Володимира Скубенка.

З 2008 року Опадчий став головою громадської організації "Вільна людина", діяльність якої, якщо судити з активності на фейсбук-сторінці, пов'язана із захистом соціальних та екологічних прав мешканців Києва.

У 2009 році був нагороджений подякою Голови комітету ВРУ з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи за великий особистий внесок в охорону довкілля, збереження біорізноманіття і благородну працю з примноження природних багатств.

Втім, якщо дивитися трохи далі офіційних регалій, здобутки цього депутата не є аж такими однозначними.

Влітку 2015 року Опадчий опинився у центрі забудовного скандалу.

Мешканці Лісового масиву звинуватили депутата у змові з ПАТ "Холдингова компанія "Київміськбуд", а конкретно – у тому, що він підігрує забудовнику, котрий збирається продовжити незаконне будівництво на вулиці Кіото, у свою чергу обіцяючи людям побудувати на цьому місці спортивний майданчик. Хоча, як виявилось, майданчик планували встановлювати не там, де просили мешканці.

Влітку 2013 року жителі Березняків звинуватили Опадчого у лобіюванні будівництва торговельного центру замість скверу по вулиці Серафимовича, 6а у Дніпровському районі. Київрадою був укладений договір оренди земельної ділянки з ТОВ "Тельбін Іва", в особі гендиректора Валерія Іщенка, нардепа від "Солідарності", і найближчого друга-депутата та бізнес-партнера Артура Палатного.

Також мандат отримав Михайло Іщенко (34-й округ, вулиці Лісківська та Радунська).

 

Іщенко є виконувачем обов’язків директора КП "Дирекція з управління і обслуговування жилого фонду" Деснянського району Києва. У Київраді пішов до комісії з питань власності.

На парламентських виборах 2014 року балотувався від "Народного Фронту" за округом №213, але зайняв третє місце. У сьомому скликанні був помічником "бютівця" Володимира Яворівського.

Представники Свободи: помічники Іллєнка

Петро Кузик від "Свободи", що переміг на Вигурівщина (29 округ), є екс-депутатом Броварської ради, якого після подій на майдані в.о. президента Олександр Турчинов призначив головою Деснянської РДА.

Після призначення Кузик склав свої повноваження депутата. За підсумками роботи в раді екс-депутат потрапив до списку кандидатів на відкликання, пропустивши більше 50% засідань сесій у 2012-13 роках, та 100% засідань постійних комісій – у  2011 і 2013 роках.

З 19 квітня 2014 по 15 вересня 2014 Кузик був головою Деснянської районної адміністрації. Зараз – комерційний директор ПП "Екслібріс". Співзасновник  кіровоградського кооперативу з будівництва газопроводів "Добробут в оселі" і компанії "Іпсилон сервіс", що займається монтажем охоронних систем. Має також інтерес у рекламному бізнесі – Кузик є засновником ТОВ "ТВК Зовнішня реклама", власницею якого зараз є його дружина.

У нинішньому скликанні Київраді Петро Кузик став першим заступником з питань бюджетної політики у бюджетній комісії.

Свободівець Олег Гелевей (31 округ, вулиці Драйзера та Закревського) входить до складу так званої економічної ради партії, в яку входять заможні люди, що займаються фінансуванням цієї політсили. У Київраді Гелевей очолив комісію з питань охорони здоров’я.

У політиці це людина не нова: у 2010-2012 роках був депутатом обласної ради, з 2012 – народним депутатом 7 скликання.

Цієї осені Гелевей опинився в епіцентрі скандалу: у садку біля його будинку правоохоронці знайшли пістолет та патрони. Утім, адвокат членів "Свободи" стверджує, що коробку зі зброєю могли підкинути.  

Цій події передувала заява міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про те, що напередодні теракту під Верховною Радою 31 серпня, коли внаслідок вибуху гранати було поранено більше 100 людей, четверо з яких загинули, очільник ВО "Свобода" Олег Тягнибок разом зі своїми колегами, серед яких був і Олег Гелевей, зустрічався із бійцями батальйонів "Січ" та "Карпатська Січ" на Донеччині.  

Нагадаємо, 31 серпня 2015 року, після попереднього схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади, під ВР сталися сутички мітингувальників з правоохоронцями. ВУ міліцію кинули гранату. За підозрою у киданні гранати заарештували Ігоря Гуменюка – діючого співробітника МВС (про-свободівський батальйон міліції "Січ"). Щоправда, і ВО "Свобода", і батальйон "Січ" відмежувалися від затриманого.

По 40-му округу (Лісовий масив) пройшов відомий актор, свободівець Богдан Бенюк.

Перші спроби Бенюка потрапити до великої політики були невдалими: на виборах-2006 він балотувався у нардепи у складі "Свободи", але партія не подолала прохідний бар’єр.

Така сама ситуація склалася і у 2007 році. Врешті восени 2012 року кандидат пройшов у ВР VII скликання під номером 2 по списку "Свободи". Там він очолив підкомітет з питань міграційної політики.

У нинішньому складі Київради Богдан Бенюк став заступником голови комісії з питань культури, туризму та інформаційної політики.

У березні 2014 року Бенюк опинився в епіцентрі скандалу: разом із своїми однопартійцями Ігорем Мирошниченко та Андрієм Іллєнко увірвався до в.о керівника Національної телекомпанії України Олександра Пантелеймонова. Останнього звинуватили у неправдивості висвітлення подій на Майдані і змусили написати заяву про звільнення. У коментарях журналістам Бенюк зазначав, що не вважає свій вчинок неправильним.

Про помічників нардепа Іллєнка, що втрьох потрапили до складу міської ради столиці, відомо небагато.

31-річний безробітний адвокат Іван Картавий, кандидата від партії "Свобода", здобув перемогу у 39 окрузі. Цей округ також знаходиться на Лісовому масиві, поряд із округом Бенюка. Картавий став секретарем комісії з питань містобудування. 

У 2014 році він був заступником голови Київської міської виборчої комісії. Раніше був помічником Іллєнка. У 2013 ж році був членом ЦВК від "Батьківщини". Зараз офіційно не працює, але має право надавати адвокатські послуги і часом виступає у ролі адвоката "свободівців".

Ще один помічник Іллєнка, який отримав мандат від виборців Лісового масиву (42 округ) – Денис Попов.

Раніше значився керівником Деснянської "Свободи", нині тимчасово не працює. У якості помічника Іллєнка Попов працював на громадських засадах.

Помічником цього ж нардепа є й наймолодший депутат Київради – Михайло Буділов. Йому лише 20 років, наразі навчається у Київському медичному ліцеї. У Київраді ввійшов до складу комісії з питань власності.

Представництво Деснянського району у Київраді є неоднозначним. "Свободівці", для яких цей район Києва є ключовим, провели у раду здебільшого маловідомих людей, пов’язаних з місцевим нардепом Іллєнком – їм ще тільки належить проявити себе.

У той же час із місцевими представниками "Солідарності" все більш зрозуміло – це або давні представники районної влади, або забудовники, або люди міського голови.

Як годиться, з впровадження нової виборчої в кожному районі Києва є округи без власного депутата. У Деснянському районі таких округів чотири – 32, 33, 35 (всі вони розташовані вздовж вулиці Сабурова) та 38 (між вулицею Цвєтаєвої та проспектом Маяковського).

Зате у двох округів 31 (Закревського, Сабурова та проспектом Маяковського) та 40 (Лісовий масив) аж по двоє представників у Київраді.

Остап Кучма, аналітик Громадського руху "Чесно", Олена Жежера, журналіст "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]