Субвенції Київщини - бюджетне джерело піару мажоритарників

Фото: Субвенції Київщини - бюджетне джерело піару мажоритарників

На Київщині 9 одномандатних округів дали Верховній Раді 9 депутатів-мажоритарників. Найменше субвенційних коштів отримав округ депутат-втікача Онищенка. Порівняно з іншими небагато отримав округ “свободівця” Марченка - Біла Церква, де на місцевих виборах більшість мандатів отримала “Самопоміч”.

Інші обранці отримали кошти на округи відповідно до їхньої близькості до БПП та провладної коаліції. Сольвар не звітує на сайті Ради, але виборці йому пишуть вірші. Гаврилюк не вказав у декларації благодійний фонд, який піарить благодійність депутата за кошти субвенції.

Які обіцянки депутати давали виборцям і як їх виконували – Громадський рух ЧЕСНО аналізує звіти депутатів у рамках кампанії “Депутати, звітувати!”.

 

Хто і як може отримати гроші на округ?

Виділення субвенції на округ могли ініціювати як самі депутати, так і інші суб’єкти. Народні депутати наголошують, що субвенції дають тим, хто підтримує голосування за бюджет.

 

З року в рік субвенція на соціально-економічний розвиток територій розподіляється між регіонами вкрай нерівномірно. Причому існує тенденція, що округи депутатів коаліції та депутатів, що підтримують законопроекти щодо державного бюджету, отримують у середньому більше, ніж округи нелояльних депутатів. Фактично відсутність прозорого механізму розподілу, який існує для інших субвенцій, призводить до того, що розвиток регіонів стає заручником політичної лояльності депутатів-мажоритарників”, - розповідає аналітик Громадського руху ЧЕСНО Олексій Вєдров.

 

 

Натисніть для збільшення

Народна депутатка Ольга Червакова, яка пройшла за списком БПП, пояснює, навіщо громадам субвенції:

 

Субвенція - це один із інструментів децентралізації: влада на місцях краще знає, на які інфраструктурні проекти потрібні гроші. І коли цих грошей бракує в місцевому бюджеті, є механізм звернення до нардепа-мажоритарника, який своєю чергою може клопотати перед Урядом про розподіл соцеконому на проекти, які потрібні людям на його окрузі. Це і є непряма демократія, коли громада реалізує рішення через своїх представників у владі”.

 

Попри те, що Червакова пройшла за списком, вона залучає субвенційні кошти навіть на округи, де депутатом є представник іншої політичної сили.

Позафракційний нардеп із Києва Віктор Чумак, який не звертався за виділенням субвенції на свій округ, вважає, що субвенція - це політична корупція:

 

Узагалі вважаю субвенцію політичним хабарем… Я не подавав на субвенцію, бо субвенції даються тільки тим людям, які голосують за бюджет, приходять і таке інше, тому я не подавав…”

 

На Київщині найбільше коштів отримав округ мажоритарника від БПП фігуранта антикорупційних розслідувань  і парламетаря-прогульника Руслана Сольвара - міста Макарів, Фастів з районами та частина Сквирського і Києво-Святошинського районів. Сольвар - член міжфракційного депутатського об’єднання “Київщина”.

У депутата немає звіту ні на сайті Верховної Ради, ні на зручній платформі zvity.org. Звіт депутата за 2017 рік є на його сторінці в Фейсбук, а новини про роботу на окрузі він регулярно оприлюднює на своєму офіційному сайті solvar.com.ua у розділі “Що вже зроблено”.

У програмі депутата написано про сприяння децентралізації, але далі йдеться про субвенції, які є по суті спрямуванням коштів у ручному режимі.

У передвиборчій програмі Сольвар наголошував на тому, що домагатиметься виділення субвенцій на округ. При цьому депутат називав конкретні об’єкти, на які обіцяв знайти кошти в бюджеті.

У переліку субвенцій на окрузі Сольвара - здебільшого спортивні майданчики та придбання комп’ютерної техніки та музичних інструментів для будинків культури та шкіл.

Одна з субвенцій стосується виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво об'їзної автомобільної дороги поза межами с. Мала Снітинка та Мала Офірна.

Зауважимо, що за даними ЗМІ, у Сольвара може бути конфлікт інтересів при освоєнні на окрузі субвенційних коштів.

Нинішній помічник депутата — Дмитро Поворознюк — є співвласником ТОВ "Ф-АРТ плюс" разом з Г. Карапетяном. Карапетян є також власником ТОВ "Будкрафт" і ТОВ "БЦ-трейд континент". Фірми почали вигравати тендери у 2016 році. Обидва бізнесмени у 2015 році висувалися у Фастівську міськраду від БПП.

ТОВ "Ф-АРТ плюс", ТОВ "Будкрафт" і ТОВ "БЦ-трейд континент" виграли тендерів на ремонті доріг на майже 63 млн грн.

На Великдень Руслан Сольвар роздавав на окрузі благодатний вогонь виборцям. На сайті політика його прес-служба пише повідомлення в стилі кандидата-мема зі Зміївщини Юрія Жаботюка: “Багатьом людям Руслан Миколайович допоміг у складних і не дуже життєвих ситуаціях. Така вже він людина – не може не допомагати!”

У Фейсбук своєму мажоритарнику користувачі пишуть вірші.

 

На окрузі Сольвара піарить однойменний “Благодійний фонд Руслана Сольвара “Разом у майбутнє”.

При цьому в електронній декларації народного депутата жоден благодійний фонд не згадується.

Програма “Гроші” телеканалу “1+1” у 2012 році знімала сюжет із на той час “ударівцем” Русланом Сольваром та “свободівцем” Андрієм Іллєнком, в якій журналіст Михайло Ткач дивувався, як Сольвар, не маючи бізнесу, заробив на дороге авто.

У 2016 році журналіст Денис Бігус у програмі “Наші гроші” проаналізував порожню декларацію депутата і виявив, що автівка записана на сестру дружини народного депутата, а 74-річна пенсіонерка Марія Сольвар придбала в Києві квартиру вартістю 200 тисяч доларів.

Вплив на своєму окрузі народні депутати посилюють завдяки депутатам місцевих рад. Саме вони можуть лобіювати додаткові фінанси на округ і собі, і народному депутату, щоб на майбутніх виборах їх знову переобрали.

У Руслана Сольвара помічниця на громадських засадах прес-секретарка Володимира Прокопіва Наталія Пругар.

На округ колишнього “батьківщинівця” й нинішнього “нарфронтівця” Віктора Романюка - міста Обухів, Васильків та їхні райони - з державного бюджету виділено понад 58 млн грн.

Романюк не звітує на сайті Верховної Ради чи на платформі Звіти.орг немає навіть його профілю, хоча у своїй передвиборчій програмі Романюк як кандидат обіцяв запровадити регулярні звітування комунальних чиновників перед громадою. На своїй сторінці в Фейсбук депутат час від часу пише пости про свою діяльність.  

Депутат подав скаргу до НАБУ про факт підкупу виборців з боку народного депутата від БПП Ігоря Кононенка.

На округ іншого “нарфронтівця” Михайла Гаврилюка зайшли понад 41 млн грн субвенції. Але не вся сума - його заслуга.

Значна частина коштів - це гроші, які зайшли за запитом списочниці від БПП Ольги Червакової на об’єкти в смт Коцюбинське.

Ні на сайті ВР, ні на платформі Звіти.орг немає звітів нардепа Гаврилюка.
З виборцями він комунікує через свою сторінку у Фейсбук, де повідомляє про особистий прийом та виконані доручення.

Активно розповідає про благочинність депутата його однойменний фонд - Благодійний фонд Михайла Гаврилюка. Попри те, що за даними сайту youcontrol фонд не перебуває в стані припинення і його одним із засновників є Михайло Гаврилюк, в електронній декларації народного депутата про фонд - ні згадки.

Натомість це не заважає на сторінках фонду піарити Гаврилюка за рахунок коштів платників податків з усієї України.

Наприклад, на закупівлю спортивного майданчика для ДНЗ “Теремочок” у Вишневому з бюджету виділено 180 тис. грн, але про це пише благодійний фонд Гаврилюка.  

Детальніше про те, як благодійні фонди піарять депутатів читайте в матеріалі Громадського руху ЧЕСНО “Зійшла "Манна Небесна": як нардепи засипають виборців подарунками”.

Округ депутата-мажоритарника із БПП Віталія Гудзенка отримав субвенції на понад 38 млн грн. Звіту депутата ні на сайті ВР, на на платформі Звіти.орг немає. Проте на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук Гудзенко активно постить про свою діяльність на окрузі.

Після відвідин чи не кожного закладу на окрузі, на який спрямовані кошти з субвенції, депутат пише про це пост і обіцяє працювати далі.

Також нардеп здобуває прихильність виборців тим, що возить групи в Карпати.

Комунальників вітає з професійними святами.

 

Разом з помічниками привітали працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення Сквирського, Ставищенського і Володарського районів та Тетіївської і Узинської ОТГ з прийдешнім професійним святом. Голові Тетіївської ОТГ Руслану Майструку вручив почесну грамоту Верховної Ради України. Також почесні грамоти і заохочувальні грошові премії від мене вручили людям, які кожного дня, піклуючись про нас, приносять в оселі українців комфорт, тепло і затишок”, - пише нардеп у соцмережі.

 

Округ позафракційного мажоритарника-кнопкодава Сергія Міщенка отримав понад 32 млн грн субвенцій.

Хоча в передвиборчій програмі депутат обіцяв зобов’язати народних депутатів зустрічатися із виборцями й вирішувати їхні проблеми, звітів депутата ні на сайті ВР, ні на зручній платформі zvity.org немає.

На своїй сторінці в ФБ депутат поширює пости про проведені прийоми громадян і свою діяльність.

Депутат кошти субвенції спрямовував на капітальний ремонт кількох доріг, школу в Чубинському та низку дитячих майданчиків і мультимедійних проекторів для шкіл.

32 мільйони гривень отримав округ мажоритарника від БПП Павла Різаненка:

 

Субвенції соцекономрозвитку, згідно з Бюджетним кодексом, погоджує комітет ВРУ з питань бюджету. Нагадую, що коаліція також формує уряд який формально відповідає за розподіл субвенції. Звідси і формальний вплив депутатського корпусу на виділення субвенцій. Оскільки більшість у відповідному комітеті складають депутати члени фракцій коаліції - відповідно це впливає на фактичний розподіл субвенції. Не надаючи оцінку чи добре це чи погано, можу сказати що аналогічно відбувається і в конгресі США де конгресмени більшості та члени комітету з асигнувань “вибивають” кошти на округи. Є навіть сталий термін який закріпився в політичній мові та описує це явище “political pork”, - коментує нардеп.

 

“Свободівець” Юрій Левченко, якого до парламенту обрали кияни наголошує, що по субвенції тим, хто не голосує за бюджет, можна не звертатися:

 

Сенсу жодного робити звернення щодо субвенцій, м’яко кажучи, немає.  Дають тим, хто голосує як треба більшості. Це було прямо сказано в перші роки роботи. З самого початку я робив звернення - з того толку ніякого не було. Тільки купа роботи, бо це все треба опрацьовувати - кошториси і т. д. Голосувати треба і не тільки в сесійній залі, а й на комітетах. Я в бюджетному комітеті. Голосую не так, як більшість. Іноді ще Пинзеник і Маркевич голосують не так, як більшість. Тому я навіть здивований, що мені на округ виділили хоч якісь кошти”.

 

Разом з тим, Різаненко погоджується, що мажоритарна система повинна бути змінена:

 

Як автор одного з законопроектів про виборчу систему за відкритими списками я підтримую перехід на систему партійних виборчих списків, в якій виборці отримують певний вплив на шанси того чи іншого кандидата від партії обратись в парламент. Така система створює для кандидатів подвійний фільтр - потрібно "сподобатись", як партії так і виборцю. При цьому я далекий від ілюзій, що відмова від мажоритарної системи вирішить всі хронічні хвороби, які сформувались за останні 27 років. Це ускладнить проходження до ВРУ одіозних персонажів-самовисуванців шляхом виключно купівлі голосів виборців на мажоритарних округах, але одночасно такий підхід посилить вплив партій та центральних ЗМІ на виборчий процес. На жаль, виборці сьогодні не фінансують партії і тому їх вплив на партійне життя обмежений", - каже депутат.

 

Зауважимо, що у народного депутата Різаненка немає звітів на сайті ВР, але є звіти на зручній платформі zvity.org.

Кошти субвенції на його окрузі спрямовані на ремонт в лікарнях, дитячі майданчики, придбання медичного обладнання і обладнання для шкіл округу.

Округ екс-регіонала Ярослава Москаленка з “Волі народу”, який голосував за диктаторські закони 16 січня 2014 року, отримав 25 млн грн субвенцій.

 

В країні триває реформа децентралізації, але говорити про реальну самодостатність громад зарано. Практично жодний великий інфраструктурний об’єкт сьогодні реалізувати самотужки вкрай складно. Тому без субвенцій з держбюджету не обійтися”, - каже нардеп, який вважає, що на даному етапі мажоритарна система має бути збережена.

 

Звітів депутата ні на сайті ВР, ні на платформі Звіти.орг немає. Про діяльність депутата докладно висвітлює його особистий сайт та сторінка в соцмережі Фейсбук.  

 

Виконання передвиборчих програм

Як правило, нардепи у своїх програмах, які викладені на сайті ЦВК, формулюють їх популістично і не зазначають, в яких комітетах хотіли б працювати та які конкретні законопроекти планують подати для реформування системи.

У своїх передвиборчих обіцянках першим пунктом Сольвар, як і багато хто з кандидатів від БПП, зазначив запровадження виборів за відкритими списками.

Проте за Виборчий кодекс, який і запроваджує відкриті списки й скасовує мажоритарку, Сольвар не голосував.

Передвиборча програма Віктора Романюка містить конкретні обіцянки розробити та внести законопроекти, але також просякнута популізмом.

За час свого депутатства Романюк написав 17 запитів до Генерального прокурора. деякі запити стосуються підкупу виборців на окрузі. Деякі запити написані аж надто художньо, зокрема “Депутатський запит про 14 мільйонів доларів США, вбиту собаку, і чому ми більше 6 місяців всією державою звільняємо чиновників, які принижують український народ показово працюючи на країну-агресора?”

Відчувається, що назва запиту адресована не до Юрія Луценка, а до слухачів трансляції засідань Верховної Ради.

Передвиборча програма Михайла Гаврилюка складається з автобіографічної частини і власне обіцянок. Загалом, це набір популістичних фраз, які можна розтягувати на цитати на кшталт:

 

Стіни Верховної Ради - не будуть муром, який розділяє багатих від бідних, а панів від простолюдинів”.

 

Щодо останнього пункту програми, то в статтях субвенції на округ Гаврилюка тільки один об’єкт - це реконструкція нежитлового приміщення під дитячий навчальний заклад у Коцюбинському, на який виділено 5 млн грн. І то це кошти за поданням іншого нардепа - Червакової.

Передвиборча програма Віталія Гудзенка - це поема популізму проти популізму як явища.

Зауважимо, що депутат, начебто, збирається вийти з фракції БПП, але досі в ній залишається. Виборцям це пояснює тим, що його заяву не зачитали з трибуни.

Мажоритарник Сергій Міщенко в своїх постах нарікає, що частина депутатів забула за свої передвиборчі обіцянки.

Програма депутата написати з двох частин - популістської-патетичної та більш конкретної, втім не позбавленої також загальних фраз і соціальних обіцянок.

Зауважимо, що деякі законопроекти відповідно до своїх обіцянок депутат подавав. Зокрема щодо зниження пенсійного віку.

Програма мажоритарника Різаненка написана теж популістичними гаслами.

Жодної конкретної обіцянки в програмі кандидата Різаненка немає.

Виборці мають перевіряти звіти своїх народних депутатів і найзручнішою для цього є платформа zvity.org, посилання на яку можна знайти на офіційному сайті Верховної Ради. Громадський рух ЧЕСНО вже писав про звіти нардепів, яких обрали Кияни, та субвенційні кошти, які отримали їхні округи.

Проект zvity.org створено за підтримки проекту ЄС-ПРООН “Рада за Європу” у рамках діяльності Ініціативи “Відкритий парламент”.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував 2,5 роки роботи парламентарів у аналітичній статті “Екватор Верховної Ради: історія парламентської хвороби”.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]