Декларації депутатів Зміївської райради: фірма в Росії та сотні гектарів землі

Фото: Декларації депутатів Зміївської райради: фірма в Росії та сотні гектарів землі

Рух ЧЕСНО проаналізував доходи та статки депутатів Зміївської райради Харківської області. Найбагатші депутати – підприємці. Лідер фракції “Відродження” Челапко має фірму в Росії. Двоє депутатів опинилися за межею бідності. Колишній чоловік голови райради Тімофєєвої отримував гроші від фірм батька нардепа Мураєва.

У межах кампанії “Стеж за грошима” представники Громадського руху ЧЕСНО аналізують декларації депутатів місцевих рад, подані до НАЗК. Мета кампанії – сприяти обранню доброчесних і прозорих представників громад до місцевих органів влади. Детальніше про методологію аналізу можна прочитати за посиланням.

Хто мав найбільший річний дохід?

З-поміж депутатів Зміївської районної ради найвищий сімейний дохід за 2017 рік, а саме 3,2 млн грн, отримав представник БПП Олександр Кухлєєв.

Джерелами доходу Кухлєєвих стали заробітна плата дружини депутата Катерини та підприємницька діяльність подружжя. Згідно з інформацією ресурсу OpenDataBot, бізнес представника БПП – пасажирські перевезення. Основний вид економічної діяльності ФОП Катерини Кухлєєвої – роздрібна торгівля продуктами.

Наприкінці 2016 року Кухлєєв, відповідно до його декларації, став повноправним власником земельної ділянки площею 1240 кв. м, однак не зазначив її вартості.

Не навів Кухлєєв у своїй декларації й вартості придбаного 2017 року мікроавтобуса марки Mercedes.

Під час спілкування з Кухлєєвим та його бухгалтером виявилося, що була допущена помилка: земельна ділянка не перебуває у 100% власності депутата, а лише орендується ним. Вартість мікроавтобуса вони не змогли згадати, але бухгалтер пообіцяла перевірити всі документи та виправити неточності під час подання декларації наступного року, щоб уникнути штрафів за порушення норм декларування.

Віталій Куліш із фракції “За життя” посідає другу сходинку рейтингу депутатів з найбільшим річним доходом. Він теж провадить підприємницьку діяльність.

До 2016 року партія "За життя" мала назву “ЦЕНТР”, її лідером є нардеп-прогульник Вадим Рабінович, а очільником політради до вересня 2018 року був нардеп-прогульник Євгеній Мураєв, обраний до ВРУ від мажоритарного округу з центром у Змієві. Згодом Мураєв створив власний політичний проект “Наші”.

Куліш теж не зазначив у декларації вартості придбаної нещодавно автівки.

Проте сконтактувати з ним, щоб уточнити цей момент, не вийшло – він декілька днів поспіль не відповідав на дзвінки та не перетелефонував.

Третє місце – в Олександра Польки з фракції “За життя”. Депутат є власником фермерського господарства “Берест” і співвласником фермерського господарства імені його брата. 

У його декларації теж є нещодавно придбана земельна ділянка, вартість якої не зазначено.

Запитати про це особисто в Польки не вдалося – телефонний номер, оприлюднений для громадян на офіційному сайті райради, не обслуговується.

Майже 1,5 млн грн доходу за 2017 рік задекларував Денис Челапко, голова фракції “Відродження” у Зміївській райраді. Депутат є кінцевим бенефіціаром ТОВ “ЛИСТІВКА.ЮА” та ТОВ “Торговый дом “Хороший подарок”, що зареєстроване в Росії.

Бази даних показують, що ТОВ наразі функціонує.
 

Скрывать не буду, раньше была фирма. Закрыть предприятие очень сложно, но деятельности оно не ведет. Предприятие не платит налоги, сдает “нулевые” отчеты. Будет возможность продать – продам. Закрыть предприятие в триста раз сложнее, чем открыть, – розповідає Челапко.

І справді, сайти для моніторингу російських фірм демонструють, що офіційних доходів з 2015 року це підприємство не мало.

Я произвожу различную продукцию печатную. И раньше эта фирма была моим представителем, грубо говоря. Через эту фирму возили свою продукцию в Россию, – пояснює Челапко.

Його колега за фракцією Євген Доброскок завершує ТОП депутатів Зміївської райради з найвищим річним доходом. Джерелами сімейного доходу є бізнеси подружжя. Основний вид економічної діяльності ФОП Доброскока Євгена Валерійовича – виготовлення виробів з бетону для будівництва. ФОП дружини депутата спеціалізується на роздрібній торгівлі.

Хто мав найбільше заощаджень?

Згідно з методологією руху ЧЕСНО, до переліку найбагатших депутатів потрапляють ті, хто має найбільше грошових заощаджень і корпоративних прав.

До п’ятірки найзаможніших депутатів Зміївської райради, відповідно до річних декларацій за 2017 рік, увійшли троє депутатів із фракції “За життя” та по одному з ”Відродження” і БПП.


Очолює рейтинг представник фракції “За життя” Олександр Полька із заощадженнями більш ніж 3 млн грн у гривневому еквіваленті. Друге місце – у Дениса Челапка, голови фракції “Відродження”.

Третє місце з-поміж депутатів з найбільшими статками Зміївської райради посідає представник “За життя” Дмитро Воронцов. Зараз він керує КП “Зміївське бюро технічної інвентаризації”. Його дружина має 50% загального капіталу ТОВ "ВДВ". Проте її річний дохід два роки поспіль не перевищував 15 тис. грн. Дохід самого Воронцова становив до 200 тис. грн. Постало запитання, звідки півторамільйонні статки в колишнього заступника директора філії ПАТ “Укрпошта”, який до цього працював у РДА.

Я і в податковій працював 10 років. В “Укрпошті” остання зарплата – понад 20 тисяч гривень на місяць. Статки я зазначаю за весь час. У мене трудовий стаж – більш ніж 30 років. У мене немає машин і тому подібного. Я збираю кошти, маю на це право. Збираю, тому що в мене є дочка, якій жити в цій країні. І як буде розвиватися ця країна? Будемо дивитися. Хотілося б, звісно, щоб ця країна розвивалась у правильному, європейському руслі та щоб моя дочка могла не жити на мої статки, а сама собі заробляти й бути достатньою, – розповідає Воронцов.

Депутат від БПП Ігор Терещенко зі статками більш ніж 1 млн у гривневому еквіваленті опинився на четвертому місці в ТОП-5 найбагатших депутатів. Разом із дружиною він є власником ТОВ “Інтер Олія”, яке здійснює оптову торгівлю молочними продуктами, яйцями, харчовими оліями та жирами. Окрім цього, депутат є співвласником ТОВ “АПК Україна”, що спеціалізується на вирощуванні зернових культур.

Згідно з декларацією, подружжя Терещенків має права власності на 48 об’єктів нерухомості загальною площею 753,8 га. Частина з них перебуває у 100% власності депутата, частина – орендується, а ще деякими він користується за договорами. У графі “транспортні засоби” зазначено 56 одиниць.

Вартості отриманих у власність ним та його дружиною двох земельних ділянок площею по 2 га у його декларації теж немає. Про них ми й запитали в Терещенка під час телефонної розмови.

Певно шо не робилася оцінка земельної ділянки. Їх надавали під особисте селянське господарство, по 2 гектари, – розповідає представник БПП.

Справді, стаття 121 Земельного кодексу України визначає норми безоплатного передання громадянам України земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для різних цілей. Так, для ведення сільського господарства громадянин може отримати до 2 га.

До рейтингу депутатів з найбільшими статками потрапила і представниця фракції “За життя” Ольга Размадзе із заощадженнями майже 1 млн грн. Депутатка є 100% власницею ТОВ "Добробут Холдер", що надає в оренду й експлуатацію власне чи орендоване нерухоме майно, а також директоркою ТОВ “Гіппократ”, яке здійснює роздрібну торгівлю фармацевтичними товарами.

Як депутати виживають з доходом за межею бідності?

Згідно з методологією Громадського руху ЧЕСНО, до списку найбідніших депутатів потрапляють ті, чий сімейний річний дохід є нижчим за прожитковий мінімум.

Найбіднішим депутатом Зміївської райради, згідно з поданими за 2017 рік деклараціями, стала представниця фракції “Батьківщина” Наталія Мудрак. Єдиним доходом її родини, що складається з неї, її чоловіка та двох доньок, є заробітна плата депутатки, отримана за основним місцем роботи. Торік вона становила 40 тис. грн при тому, що визначений державою річний прожитковий мінімум на сім'ю з чотирьох осіб – майже 77 тис. грн.

Чоловік не працює. Може підробити на будівельному майданчику, якщо є робота. Але поки що постійної роботи немає. Я за перший рік подавала дохід повністю, за всю родину. А цього року я подивилася декларації – ніхто не вказує про дружин, чоловіків, дітей. Подумала: напевно, не потрібно, – розповіла Мудрак.

І справді, у декларації Мудрак за 2016 рік є доходи інших членів родини. Ми повідомили депутатку, що не зазначати інформації про доходи членів сім’ї – це порушення вимог декларування, і вона пообіцяла у своїй наступній річній декларації виправити цю помилку.

Родина депутата з фракції “За життя” Самвела Карганяна, відповідно до його декларації, жила за межею бідності. Річний дохід депутата 2017 року становив 58 тис. грн, що майже на 19 тис. грн менше за прожитковий мінімум. Його дружина та дві доньки не мали джерел доходу, тоді як сам депутат працював на двох роботах.

У меня была субсидия подана. Нет, жена не работает. Нет, конечно, денег не хватает. Если я приглашу вас к себе домой, вы посмотрите, как я живу, – каже Карганян.

2015 року Карганян став власником авто, вартість якого в декларації не зазначив.

Машина как куплена, так и куплена, за сколько есть. Как нету цены? Я заявил сразу, что у меня есть эта машина. Я не помню, сколько, это мне друг поехал, купил, привёз и всё, – розповідає Карганян.

Ми перевірили й декларації голови райради Тетяни Тімофєєвої з фракції “За життя”. У декларації очільниці району за 2016 рік зазначено, що її тодішній чоловік, Олександр Тімофєєв, отримав 126 тис. грн заробітку від ТОВ “Завод “Рапід”, директором якого є Володимир Мураєв, батько нардепа Євгенія Мураєва.

Друга структура, від якої колишній чоловік голови району одержував зарплату 2016 року, – ТОВ “Будкомплект”.

Окрім того, колишній чоловік Тімофєєвої отримав майже 900 тис. грн зарплати від ТОВ “Пам Хаус”. Ця фірма теж пов’язана з батьком нардепа Євгенія Мураєва та фігурувала у кримінальних провадженнях через завищення цін. 2016 року в ТОВ змінилися власник та адреса реєстрації.

Обидві адреси ТОВ “Пам Хаус” – попередня й нинішня – є місцями масової реєстрації. За колишньою адресою, м. Харків, вул. Греківська, 79, зареєстровано 33 юрособи, зокрема й ГО “Всеукраїнське об’єднання “За життя” та згадане вище ТОВ “Завод “Рапід”. За новою адресою, м. Харків, проїзд Садовий, 9, – 14 юросіб, серед них і ТОВ “Будкомплект” та новостворена політична партія “Наші”, лідером якої став Євгеній Мураєв одразу після виходу із “За життя”.

Тетяна Тімофєєва сказала, що знала про те, що її колишній чоловік отримував кошти від фірм, які пов’язані з батьком нардепа. Однак про те, чому всі джерела доходу Олександра Тімофєєва були лише від цих фірм голова райради порадила запитати у самого її колишнього чоловіка. Та його контактних даних Тімофєєва давати не захотіла, сказавши що це “некоректно”.

У декларації за 2017 рік очільниця райради вже не зазначала свого чоловіка та його майна з доходами.

І це дійсно розлучення, - сказала Тімофєєва.

Голова райради була помічницею Мураєва під час каденції у ВРУ VII скликання. А зараз вона підтримує новостворену партію “Наші”, яку очолив Мураєв.

Я з ним працювала, я з ним в дружніх стосунках. У нас з ним співпадають погляди [політичні та ідеологічні, - прим. ЧЕСНО]. Він очолював список партії, за яким ми заходили в районну раду. І наші погляди не розійшлися політичні. Ми дивимося в одну сторону, - говорить сама Тімофєєва.

Якщо громада чи журналісти помітили недостовірні дані в деклараціях депутатів, держпосадовців чи інших відповідальних персон, можна про це повідомляти НАЗК.

Також представники Руху ЧЕСНО проаналізували декларації депутатів Зміївської міськради, їхні голосування та відвідування сесій з комісіями за 2017 рік та підготували матеріал щодо відвідування депутатами Зміївської райради сесій з комісіями 2017 року.

Нагадаємо, що раніше журналісти Громадського руху ЧЕСНО інформували виборців про піар політиків Харківщини на 1 вересня 2018 року, виділені на Харківську область у 2017 році субвенції, джерела фінансування у 2016-2017 рр. представлених у Харківській обласній та міській радах партій, задекларовані за 2017 рік кошти депутатів Нововодолазької, Мереф’янської та Чугуївської рад Харківської області, відвідуваність і голосування депутатів Первомайської міськради 2017 року, декларації депутатів Первомайської міськради за 2016 рік, звіт мера Харкова у 2017 році, діяльність депутатів Харківської обласної ради за 2017 та 2016 роки, а також їхні доходи у 2017 і 2016 роках.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]