Запекла боротьба “гречкосіїв” Іванчука та Шевченка – округ 88 (Оновлено)

Фото: Запекла боротьба “гречкосіїв” Іванчука та Шевченка – округ 88 (Оновлено)

Народними депутатами в окрузі з центром у Коломиї прагнуть стати 15 кандидатів. Серед них двоє чинних нардепів - кнопкодав і гречкосій Андрій Іванчук та його колишній колега по фракції “Народний фронтЮрій Тимошенко, якого на президентських виборах називали технічним кандидатом проти лідерки “БатьківщиниЮлії Тимошенко

Плече рідному брату підставляє ще один впливовий нардеп з Прикарпаття Олександр Шевченко, його брат Андрій Шевченко, оскільки не був нардепом, бореться за округ під прапорами пропрезидентської партії Слуга народу

Своїх кандидатів на окрузі представили партії “Голос”, “Самопоміч”, “Свобода”, “Сила і честь”, “Громадянська позиція”, “Опозиційний блок”, “Аграрна партія України”. Не виставила жодного кандидата партія Петра Порошенка “Європейська солідарність”, а довірена особа Порошенка під час президентських виборів на цьому окрузі, медик Володимир Федоришин публічно підтримав Андрія Іванчука

Решту пробують свої сили, як самовисуванці. Серед них - бізнесмен Роман Калин, якого у пресі називають колишнім кримінальний авторитетом Ланцом та скандальний блогер Василь Крутчак

Найактивніше на окрузі працюють “гречкосії” - нардеп Андрій Іванчук обдаровує виборців від імені свого благодійного фонду. З метою піару Андрія Шевченка організовують безкоштовні поїздки на гірськолижний курорт “Буковель”. Крім того, Іванчук і Шевченко “міряються” ремонтом дороги на Городенківщині. 

Церковні дзвони з автографом від кнопкодава Іванчука

Впливовий нардеп з групи “Народного фронту” Андрій Іванчук вперше пробує свої сили на виборах до Верховної Ради, як мажоритарник і самовисуванець.

Фото з Фейсбук Андрія Іванчука

Балотується на рідному окрузі №88. До цього Іванчук двічі був обраний до парламенту за списками партій: у 2014 році - №16 у списку “Народного фронту”, у 2012 - №41 від ВО “Батьківщина”. В останньому скликанні Іванчук відмітився в кнопкодавстві. В 2018 році потрапив у трійку нардепів, які найчастіше порушували персональне голосування. Також нардеп був помічений у гречкосійстві та став фігурантом антикорупційних розслідувань - щодо рейдерського захоплення приміщення фітнес-центру у середмісті Києва та користування приватним літаком, переліт на якому вартував нардепу більше половини задекларованого річного доходу.

В останньому скликанні Іванчук став заступником голови фракції партії “Народний фронт” у парламенті та головою Комітету Верховної Ради з питань економічної політики. У ЗМІ Іванчука називали одним із найвпливовіших нардепів у групі “Народного фронту”, нібито через давні товариські стосунки з екс прем’єр-міністром України і головним нарфронтівцем Арсенієм Яценюком. Також повідомляли про партнерські стосунки Іванчука з олігархом Ігорем Коломойським. Екс-міністр АПК Ігор Швайка звинувачував Іванчука у кришуванні корупції в “Укрспирті”. У інтерв’ю “Українській правді” Іванчук назвав такі заяви помстою і їх заперечив.

У VIII скликанні Іванчук підтримав кілька політичних реформ - закон про Вищий антикорупційний суд та фінансову незалежність політичних партій. Проте також віддав свій голос “за” антидемократичні законодавчі ініціативі - про обов’язкове декларування громадських активістів, яке в червні цього року Конституційний суд України визнав неконституційним та не обов’язковість юридичної освіти для Генерального прокурора

Активність нардепа Андрія Іванчука на окрузі №88 почалася задовго до офіційного старту дочасних виборів до Верховної Ради. Громадський рух ЧЕСНО зафіксував, що на окрузі екс-кандидата в Президенти, позафракційного нардепа Юрія Тимошенка, який до січня був членом "Народного фронту", коломиянин Іванчук фігурує як депутат, котрий сприяв виділенню субвенцій. Зокрема це стосувалося будівництва басейну, на який в 2018 році як субвенцію соцекономрозвитку виділили 10 мільйонів гривень. 

Іванчук на своїй Facebook-сторінці часто розповідав про особисті досягнення на окрузі, по якому зараз балотується до парламенту, зокрема про обладнання для лікарень, відкриття оновленого відділення меддопомоги, комп'ютеризацію шкіл тощо. Іванчук був одним із перших кандидатів, білборди якого з’явилися на окрузі - привітання коломиян з Великоднем. 

Для гречкосійства до і після реєстрації кандидатом у депутати ВР Іванчук використовує власний благодійний фонд “Покуття”. Від “Покуття” коломияни отримали фонтан “Водограй любові”, 3D-писанку, 3 тисячі великодніх кошиків тощо. В липні в середмісті Коломиї та в Городенці фонд встановив символічну фотозону з однойменною назвою “Я люблю Покуття”. За кращу світлину поруч від фонду обіцяли цінні призи. 

Фото: з Фейсбук Андрія Іванчука

Наприкінці червня Іванчук привіз до Коломиї тренера української збірної з футболу, легендарного футболіста Андрія Шевченка. Спортсмен відвідав місто у рамках “Покуття футбол фесту”, який також ініціював благодійний фонд нардепа. На заході Шевченко повідомив, що спільно з Іванчуком у Коломиї буде засновано футбольну школу. Під час події на стадіоні було проведено лотерею - розіграш 50 квитків на матч “Україна-Португалія”, також команди Коломийського і Городенківського районів отримали в подарунок фірмові м’ячі української збірної з автографом її тренера. З цього приводу спостерігачі “Опори” звернулися до поліції, щоб встановити, чи не містили такі заходи факт непрямого підкупу виборців. На безкоштовних білетах, які брали участь у лотереї, містився логотип благодійного фонду “Покуття” і прізвище нардепа. 

У Городенківському районі, що також входить до виборчого округу №88, спостерігачі “Опори” зафіксували дитячі майданчики з написом “Чужих дітей не буває. Благодійний фонд “Покуття” Андрія Іванчука. Засновано 2015 року”. 

Загалом Іванчук не перший народний обранець, хто вдається до піару через благодійні фонди. ЧЕСНО аналізував те, як народні депутати піаряться на благодійних фондах, у статті "Зійшла "манна небесна": як нардепи засипають виборців подарунками". Основна проблема з благодійними фондами народних депутатів полягає в тому, що ми не можемо дізнатися бенефіціарів цих організацій і відповідно зрозуміти звідки кошти на коштовні й регулярні подарунки виборцям.

На цьому подарунки від Іванчука не закінчилися, коломиянам він подарував церковні дзвони з власним “автографом”. Їх доставили в рамках будівництва унікальної дзвіниці з карильйоном біля церкви св. Йосафата у Коломиї - проект підтримує благодійний фонд нардепа. 

На Фейсбук-сторінці у підтримку кандидата розміщено більше десятка відео, де проголосувати за Іванчука агітують відомі на Коломийщині освітяни, медики, активісти. Що цікаво, агітує за Іванчука й головний лікар Коломийського військового госпіталю Володимир Федоришин, який був довіреною особою Петра Порошенка на президентських виборах. 

Лише подарунками засівання округу кандидатом не завершується, нардеп вирішив зробити унікальний хід й нібито юридично оформити свої обіцянки, які планує втілювати в якості парламентаря в новій раді - підписав меморандум з громадами округу. Спершу з громадою Коломиї, пізніше - з громадами сіл Матеївецької ОТГ

Якщо проаналізувати декларацію нардепа Іванчука за 2018 рік, то основний його дохід - відсотки від банківського депозиту - 7,8 млн грн на рік. В якості зарплатні він отримав в рази менші доходи - майже 422 тис.грн. Нардеп розповідає журналістам, що зараз немає бізнесу, адже коли вирішив зайнятися політикою - продав свої активи. Однак ЗМІ повідомляли про вплив Іванчука у різних галузях - то в морських портах, то в крупному аграрному бізнесі, то в спиртовому.

Офіційно у нардепа немає у власності нерухомості, у столиці він орендує апартаменти, проте до розлучення з дружиною (до 2015 року) його родині належав елітний будинок під Києвом. За дослідженням журналістів у 2016 році його викупила офшорна фірма, яка володіє часткою в українській компанії, співвласником якої є екс-помічник нардепа. 

У своїй передвиборчій програмі Іванчук обіцяє завершити розпочаті ним та його благодійним фондом проекти та створити нову традицію - збиратися біля фонтану в середмісті та обмірковувати проблемні питання громади. Хоча для цього йому не треба ставати народним депутатом. Достатньо залишитися керівником благодійного фонду. 

Братське плече для “Слуги народу” 

Фото з Фейсбук Андрія Шевченка

Кандидатом від партії “Слуга народу” на цьому окрузі став брат народного депутата Олександра Шевченка Андрій Шевченко. Сам нардеп зареєструвався як кандидат по округу №83, однак зняв свою кандидатуру на користь свого помічника, кандидата від “Слуги народу” Андрія Сторожука. Ще один брат Шевченків Віктор Шевченко балотується, як самовисуванець на окрузі №85

На президентських виборах Володимир Зеленський на окрузі №88 став лідером, тому партія гаранта може додати Шевченку значний відсоток рейтингу. 

До старту парламентської кампанії про Андрія Шевченка інформації в пресі чи в мережі майже не було. На сайті ЦВК зазначено, що він працює економістом на фірмі “Парктур”, яка управляє основними готелями курорту “Буковель”. Хазяїном курорту називають брата кандидата - нардепа Шевченка

Під час президентської кампанії Андрій Шевченко перерахував нардепу Олександру Шевченку, який брав у ній участь і здобув 1% голосів, 1,6 мільйона гривень. При чому, як видно з реєстру фізосіб, зареєструвався підприємцем усього на кілька місяців. 

У своїй агітаційній кампанії Андрій Шевченко використовує перевірені братами методи агітації: безкоштовні поїздки на Буковель. Пост-обурення з цього приводу розмістив у своєму Фейсбук кандидат у депутати по цьому округу Олександр Аронець

“Чутки про те, що Шевченко возить на Буковель людей з 88-го округу вже ходять кілька днів. Але яким же було моє обурення, коли я сьогодні обходив вчергове з поклейкою моїх афіш на завтрашні зустрічі в Коломиї, та бачу на багатьох під'їздах висить подібне "оголошення", - написав Аронець.

У своїй передвиборчій програмі одним із пунктів Шевченко обіцяє добитися ремонту доріг на окрузі. У ЗМІ брата кандидата, нардепа Шевченка називають монополістом у ремонті автодоріг Прикарпаття

Ремонтом дороги на Городенківщини на фінальних акордах виборчої кампанії Шевченко “міряється” з Іванчуком. Нардеп розміщує в мережі фото такого ремонту і повідомляє, що він посприяв у виділенні коштів. 

Кандидат від “Слуги народу” вішає лаври ремонту своїй команді. 

Через це виборці плутаються і уточнюють: кому ж дякувати? 

Ображений на виборців нардеп Тимошенко 

У квітні нардеп Юрій Тимошенко у інтерв’ю ЧЕСНО заявив, що не має наміру знову балотуватися до парламенту через невдячних виборців, проте зі стартом виборчої кампанії передумав. По округу №88 на позачергових виборах до Верховної Ради в 2014 році Тимошенко переміг з результатом у 29,3%, балотувався від партії “Народний Фронт”. До січня 2019 року входив до складу цієї фракції в парламенті, однак зі стартом цьогорічної президентської кампанії став позафракційним. За її результатами, як самовисуванець посів 10-те місце. Тимошенко заперечував, що був технічним кандидатом, який мав забрати голоси в Юлії Тимошенко. Свої низькі результати пояснював тим, що його зрадила команда, аби заробити на виборах. 

Загалом Тимошенко декларує позицію, що вийшовши з “Народного фронту” нажив собі ворогів серед найвпливовіших людей держави. Про це розповідає в інтерв’ю Всесвітньо-Броварському телебаченню

Як народний обранець Тимошенко голосував за демократичні ініціативи, такі як державне фінансування політичних партій, підтримав створення Вищого антикорупційного суду та виборчий кодекс. Однак, як і Іванчук, також підтримав закон про обов’язкове декларування громадських активістів та не обов’язковість юридичної освіти для Генерального прокурора

Ймовірно через колишнє членство у партії “Народний фронт” Тимошенко зумів пролобіювати питання виділення субвенції соцекономрозвитку на свій округ. Два роки поспіль його округ отримував найбільше коштів в порівнянні з округами інших прикарпатських нардепів. І Тимошенко не втрачав можливості на цьому пропіаритися, як і більшість мажоритарників у попередніх скликаннях Верховної Ради. Через це активісти ЧЕСНО лобіювали виборчу реформу.

Як видно з декларації Тимошенка, його зарплата нардепа - найбільший дохід сім’ї. За минулий рік вона склала 413 446 грн, дружина заробила трохи більше 47,5 тис грн. Автівки у власності сім’ї немає. Через скромний спосіб життя Тимошенку доводилося неодноразово пояснювати журналістам, звідки взялися кошти на заставу задля участі в президентських виборах - 2,5 млн грн. Тоді нардеп заявляв, що позичив їх у друзів. Однопартієць Юлії Тимошенко, адвокат Сергій Власенко писав про те, що Тимошенка фінансово підтримують люди, "більшість із яких проживає в Ширяївському районі Одеської області", який, за його інформацією, курує депутат від "БПП" Олексій Гончаренко

Пояснювати походження коштів Тимошенко мав і правоохоронцям, які розслідували можливі маніпуляції з внесками на його заставу. 

#СамеТОЙ 

Фото з Фейсбук Олега Токарчука

Змагається за округ депутат Івано-Франківської обласної ради від політичної партії “Самопоміч” Олег Токарчук. Висувається від політичної партії “Самопоміч”. В облраді Токарчук увійшов до складу комісії з питань екології та раціонального природокористування. В 2017 році через пропуски більше 50% засідань цієї комісії міг бути відкликаний з ради. 

Свою рекламну кампанію Токарчук веде під слоганом #самеТОЙ. В підтримку Токарчука на міському озері Коломиї “Самопоміч” організувала “Саме то Сімейне свято” з  морозивом, розвагами та аквагримом. Афішу заходу поширювали в мережі з прізвищем кандидата.  Таке ж дійство провели в смт. Печеніжин. (Оновлено)

Олег Токарчук працює головним лікарем Коломийської дитячої лікарні. В жовтні 2018 року його дружина відкрила приватну медичну клініку - “Здорова сім’я”, однак згідно даних декларації Олега Токарчука, як підприємець за минулий рік заробила усього 11 786 грн. 

З сільського голови - в народні депутати

Фото з Фейсбук Івана Вережака

Партія “Голос” по округу №88 представила молодого політика - сільського голову с. Котиківка, що на Городенківщині Івана Вережака.  

В 2015 році на місцевих виборах Вережак був обраний головою сільської ради від політичної партії “Українська Галицька партія”. 

Місцева преса писала про Вережака, як прогресивного сільського голову. У межах села він реалізував кілька нестандартних проектів - еко-табір для місцевих жителів, навчання англійської від корінної американки. Брав також участь у телевізійному проекті “Нові лідери”

Нещодавно у своєму Фейсбук Вережак повідомив про мародерство відносно його друкованої агітації - зрив банерів, а також напад на волонтерів “Голосу”. У брудних методах політичної боротьби звинуватив стару систему. 

Кандидат-націоналіст

Олександр Аронець - є кандидатом в народні депутати від об’єднаних націоналістів ВО “Свобода”, член партії. До парламенту обирається втретє. В 2012 і 2014 роках балотувався до парламенту за списками партії “Свобода”. В 2015 році пробував стати депутатом Київської міської ради. Був депутатом Київської обласної ради та помічником народного депутата 7-го скликання Леонтія Мартинюка. 

Блогер, дописував для сайту “Українська правда”. Під час революції гідності проводив онлайн-трансляції з Майдану. Позиціонує себе, як громадський активіст. 

У своєму Фейсбук різко засуджує “гречкосійство” на окрузі. Через це з закликом провести спільну прес-конференцію проти намагання підкупити виборців, звернувся до інших кандидатів. 

Серед самовисуванців - колишній кримінальний авторитет “Ланц”

Пробують свої сили на окрузі й самовисуванці, дехто - з сумнівним минулим: Роман Калин, Василь Крутчак, Тамара Базюк, Володимир Пак, Василь Стефурак

Намагається стати народним депутатом і власник кількох ринків в Івано-Франківську та області, бізнесмен Роман Калин

Фото з Фейсбук Романа Калина

Його фірмі - “Вотум” за інформацією видання “Курс” належить так званий “п’яний ринок” в Івано-Франківську, ринки на вул. Короля Данила та Пулюя, ринок у Городенці. У виданні Калина називали причетним до кримінального кола, за прізвиськом Ланц. 

Попередньо бізнесмен уже намагався стати парламентарем, балотувався до Верховної Ради двічі: у 2006 році - від “Українського народного блоку Костенка і Плюща”, в 2014-му - як самовисуванець. На місцевих виборах в 2015 році намагався стати депутатом Івано-Франківської обласної ради від політичної партії “Наш край”

В 2015 році журналісти видання “Галицький кореспондент” повідомляли про можливе захоплення одного зі ставків у с.Раковець на Городенківщині Романом Калином, якого в публікації називали місцевим кримінальним авторитетом Ланцом. Ставок нібито планували осушити. 

У своєму Фейсбук Роман Калин позиціонує себе, як меценат, згадуючи основні благодійні проекти за останні 20 років. Одним із основним пріоритетів ставить і турботу про екологію краю. 

Фото з Фейсбук Василя Крутчака

Безробітний Василь Крутчак, якого у пресі називали скандальним блогером проживає у Києві. В рідну Коломию приїхав як кандидат у депутати до Верховної Ради. Це не перша спроба Крутчака потрапити до парламенту, в 2014 році він намагався стати народним депутатом по чернігівському округу №205, тоді здобув лише 6 голосів. Балотувався по цьому ж округу й на проміжних виборах до Верховної Ради в 2015 році. Тоді відзначився у скандалі: заявив, що його побили нардепи від партії Ляшка. На тих виборах у пресі Крутчака і ще кількох кандидатів називали техніками

Зараз ЧЕСНО помітив, що автором цьогорічної передвиборчої програми Крутчака був столичний адвокат Кім Веремійчук. З його комп’ютера були завантажені програми й інших кандидатів - самовисуванця в окрузі №213 у Києві Ростислава Карпича та кандидата з Печерська Володимира Петрова, котрі є однопартійцями Василя Крутчака по партії “Право-консервативна партія України “Північний шлях”.

Фото з Фейсбук Тамари Базюк

Коломиянка Тамара Базюк - нотаріус і депутатка Коломийської міської ради, обрана від політичної партії Олега Ляшка - №1 у списку. На сайті партії у розділі інформації з районних осередків вона досі значиться, як координаторка цієї партії на Коломийщині. Також є помічницею народного депутата від “Радикальної партії” Олега Купрієнка. 

Її матір Олександра - координаторка “Радикальної партії” у м.Коломия. ЧЕСНО повідомляв, що на президентських виборах Олександра Базюк була довіреною особою кандидата Руслана Ригованова на окрузі №88. Ригованова називали технічним кандидатом Олега Ляшка. 

На цих виборах на сайті ЦВК Тамара Базюк значиться, як безпартійна. 

На Фейсбук кандидатки жодної політичної активності. 

Фото з Фейсбук Володимира Пака

Ще один дотичний кандидат до самоврядування у Коломийській міській раді - Володимир Пак. Колишній член виконавчого комітету цієї ради. Виключений зі складу виконкому достроково, нібито через критику влади. 

Пробував свої сили на позачергових виборах до Верховної Ради в 2014 році як самовисуванець та до Івано-Франківської обласної ради в 2015 році від політичної партії “Народний контроль”. Не пройшов. 

До 2014 року був членом “Партії захисників Вітчизни”, голова міської організації цієї партії в Коломиї. Позиціонує себе, як громадський активіст. Є приватним підприємцем, займається торгівлею автомобільними запчастинами. 

Змагається за мандат депутата Верховної Ради й підприємець-вівчар Василь Стефурак. Він є депутатом Печеніжинської ОТГ, що на Коломийщині. Обирався методом самовисування, позапартійний. Керівник громадських організацій - “Асоціація вівчарів”, “Асоціація ремісників України”. В минулому році брав участь у телевізійному проекті “Громада на мільйон”, в результаті якого отримав можливість поїхати до Австрії задля переймання європейського фермерського досвіду. 

У своєму Фейсбук Стефурак заявляє, що не витрачає коштів на рекламу й просить підтримки виборців у мережі. 

Кандидати від не прохідних партій

Чотири не прохідні до парламенту партії, згідно даних соціологічних опитувань, на окрузі №88 виставили маловідомих мажоритарників. 

Фото з Фейсбук Мирослава Ласійчука

“Громадянська позиція” Анатолія Гриценка представила на окрузі Мирослава Ласійчука. Згідно даних ЦВК він є приватним підприємцем та членом партії Гриценка, керівником Коломийського осередку партії. В 2010 році на місцевих виборах був обраний депутатом Коломийської міської ради від партії “Батьківщина”. До 2013 року - очолював фракцію цієї партії у міськраді. В 2014 і 2019 роках на президентських виборах був довіреною особою Анатолія Гриценка. 

“Аграрну партію України” представляє Оксана Сав’юк. Вона є головою наглядової ради клініки репродуктивної медицини “Надія”, членкиня партії. Більше даних про кандидатку ні на сайті клініки, ні в мережі знайти не вдалося.

Від політичної партії “Сила і честь” Ігоря Смешка висувається коломиянин, який проживає в м. Ірпінь Київської області, доцент кафедри державно-правових дисциплін університету економіки та права “КРОК” Мирослав Григорчук

У своєму зверненні до виборців на Фейсбук Мирослав Григорчук повідомляє, що має 4 вищі освіти за гуманітарним, юридичним та економічним напрямками. 26 років працював в органах внутрішніх справ. Зокрема був заступником начальника відділу департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС. 

Від “Опозиційного блоку” кандидатом до Верховної Ради є Тарас Княгницький - директор КП “Афган-Прайд”. Це колективне підприємство спілки українських ветеранів Афганістану. В мережі інформації про кандидата немає, не вдалося ідентифікувати і його сторінку у Фейсбук. 

ЧЕСНО також проаналізував кандидатів на окрузі №83 та політичні програми всіх кандидатів-мажоритарників на Франківщині, знайшовши у політичних обіцянках охочих отримати депутатський мандат чимало плагіату. 

Нагадаємо, 21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата чи кандидатки, а й перевірити його/її на доброчесність.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]