День виборів: у Facebook триває активна рекламна кампанія за та проти кандидатів

Фото: День виборів: у Facebook триває активна рекламна кампанія за та проти кандидатів

Частина реклами транслюється із офіційних сторінок партій та мажоритарників, однак левова частка реклами транслюється із неофіційних фан-сторінок та сторінок, які транслюють антирекламу. Таким чином, політики ігнорують пряму заборону закону на агітацію в "день тиші" та день виборів. Одні політики роблять це завуальовано, нібито лише закликаючи прийти на дільниці, тоді як інші прямо закликають голосувати за себе. Значна частина реклами транслюється проти кандидатів та партій. 

Реклама на партійних сторінках

Офіційна сторінка "Слуги народу" мобілізує своїх прихильників взяти участь у голосуванні, протиставляючи це тому, що старі політики розраховують на те, що молодь залишиться вдома. Змістовно більшість дописів ідентична, однак таргетовані вони на різні міста.

Станом на 12 годину 21 липня на сторінці "Слуги народу" транслюється 34 активні рекламні дописи.

Продовжує рекламувати свої дописи і ціла мережа регіональних сторінок партії "Слуга народу", наприклад, запорізька.

Частина партій вирішила не відмовлятися від реклами в соцмережах у день виборів. Так, партія "Соціальна справедливість" транслює у Facebook інтерв’ю своєї лідерки Алли Шлапак.

До слова, згідно з проміжним фінансовим звітом партія не витратила жодної копійки, хоча бібліотека Facebook-реклами показує, що на просування сторінки "Соціальної справедливості" впродовж кампанії витратили понад 33 тисячі доларів. Алла Шлапак пояснила це Руху ЧЕСНО тим, що партія тривалий час не могла відкрити рахунок виборчого фонду, і що всі витрати будуть задекларовані у фінальному фінзвіті.

Партія "Батьківщина" продовує просувати свою сторінку в Instagram, таким чином рекламуючи і бренд партії, і її лідерку.

Сторінка миколаївського осередку "Батьківщини" закликає діяти за покликом серця і в рекламі просуває ключові слова-меседжі агітаційної кампанії "Батьківщини".

Рекламують "Батьківщину" і окремі її представники, наприклад Вадим Івченко, який рекламує свої дописи з аргументами за те, чому варто обирати саме цю партію.

Не має реклами сьогодні, але активно "вкладувався" у рекламу Андрій Садовий (платником вказано партію "Самопоміч"). У поширення ролику, де Садовий закликає вживати олію коноплі, 19-20 липня вклали кілька тисяч доларів. Один із серії цих дописів почали рекламувати вже в день тиші.

ЗМІ-агітатори

Ведуть агітацію та контрагітацію і сторінки, які позиціонують себе як медіа. Так, сторінка сайту ІНФОРМАТОР одночасно рекламує допис за "Радикальну партію" та інший допис проти лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока.

Сам сайт ІНФОРМАТОР найімовірніше пов’язаний із "Радикальною партією", адже просуває її лідера та інших членів партії впродовж кількох років. На сайті без перебільшення опубліковано кілька тисяч позитивних новин про Ляшка та його однопартійців.

Сторінка сайту "Єдність", яка позиціонує себе як "інформаційне агентство", одночасно переконує аудиторію в тому, що Аграрна партія пройде до парламенту, а також рекламує на 100 доларів допис про виклик на допит мажоритарника Юрія Дідовця.

Фан-сторінки

Найбільша кількість активних рекламних дописів станом на 12 годину 21 липня транслюється зі сторінки "БОЙКО – Премьер", яка просуває Юрія Бойка та "Опозиційну платформу – За життя". На відміну від багатьох інших сторінок, сторінка "БОЙКО – Премьер" закликає голосувати за конкретну партію з вказівкою на її порядковий номер у бюлетені. Загалом, на ній транслюється 760 активних рекламних дописів. Усього за кампанію з цієї сторінки транслювали близько 2500 дописів, за просування яких заплатили майже 50 тисяч доларів.

Інші ж сторінки "тролять" Бойка за допомогою старого ролика, де той закликає підтримати "Опозиційний блок". Нагадаємо, Юрій Бойко разом з групою інших народних депутатів покинув "Опозиційний блок" наприкінці минулого року, а на цих парламентських виборах балотується від "Опозиційної платформи – За життя".

У поширення цього ролика в "день тиші" і в день виборів вже витратили щонайменше 1100 доларів. Поширюється він і з інших сторінок.

Спеціально до "дня тиші" і дня виборів була створена сторінка підтримки "Партії Шарія". Сторінка з 20 липня транслює 36 рекламних дописів на підтримку цієї партії.

До півдня 21 липня активно рекламувалася також сторінка "Команда змін", стилізована під бренд партії "Голос".

Кілька сторінок як компромісну фігуру пропонують підтримати Ігоря Смешка та рекламують ролики партії "Сила і Честь", де лідера партії ставлять в один ряд із Черчилем, де Голем та Тетчер.

Сторінка "Прихильники "Самопомочі" сьогодні закликає прийти на дільниці. Упродовж червня-липня на рекламу "Самопомочі" із цієї сторінки витратили майже 16 тисяч доларів. Платником за рекламу вказана ГО "Твій вибір", співзасновницею якої згідно з реєстрами є Галина Бордун, депутатка Львівської облради від "Самопомочі".

На користь партії "Європейська Солідарність" транслює дописи сторінка під назвою "Моя Україна". Впродовж кампанії вона також поширювала негативні дописи щодо Анатолія Гриценка, Ігоря Смешка та Святослава Вакарчука.

Мажоритарники

Однак, чи не найбільше нехтують "днем тиші" і забороною на агітацію в день виборів саме мажоритарники.

Самовисуванець по 214 округу Володимир Пригладь закликає голосувати за себе. Рекламувати ці дописи він почав ще в "день тиші" 20 липня.

Агітують і проти кандидатів-мажоритарників, інколи навіть одночасно проти кількох. Сторінка "Україна без олігархів" у своїх рекламних дописах звинувачує столичних кандидатів Вікторію Муху (218 округ) і Олександра Третьякова (219 округ) у підкупі виборців.

Кандидат від "Слуги народу" Володимир Іванов (185 округ) продовжує рекламувати навіть ті дописи, які рекламують заходи за участі "95 кварталу", що відбулися на початку липня.

У цілому, кандидати від "Слуги народу" під час кампанії вели чи не найактивнішу агітацію у соцмережах. Рекламні дописи вони продовжують рекламувати і в день виборів. Частина дописів різних кандидатів від тієї ж партії мають ідентичний зміст, що свідчить про те, що їхні сторінки ведуться централізовано.

Рекламує свої здобутки та закликає приєднатися до його сторінки кандидат по 23 округу Ігор Палиця.

Кандидат від "Слуги народу" по 84 округу Ігор Фріс з 20 липня, тобто від "дня тиші", рекламує фрагмент відео з нового сезону серіалу "Слуга народу".

На користь кандидата у 18 окрузі Віталія Грусевича транслює рекламу сторінка "Нове життя регіону".

У матеріал потрапила лише незначна частина прикладів того, як кандидати і партії продовжують рекламуватися і в "день тиші", і в день голосування. Фактично, політики прямо чи завуальовано, через неофіційні сторінки активно продовжують агітувати, незважаючи на заборону закону. Таким чином, вони одночасно порушують цілу низку норм закону про вибори, адже найімовірніше ця реклама оплачується не з рахунку виборчого фонду.

Такі масштаби кампанії викликають питання не лише щодо доброчесності окремих мажоритарників і партій, а й щодо того, що реклама в інтернеті в цілому, і в соцмережах зокрема взагалі не врегульована в українському законодавстві. Припустимо, якщо поліція зафіксує в день голосування рекламу на білборді, то відповідати за неї буде в першу чергу власник площини. У випадку ж із Facebook навряд чи доцільно притягувати до відповідальності цілу корпорацію (та й чи вдасться?). 

Відповідальним має бути сама партія, кандидат чи платник за рекламу. Благо, Facebook у більшості випадків дозволяє дізнатися, хто саме адмініструє та хто оплачує рекламу.

Ще одним рішенням проблеми може стати відміна заборони на агітацію в “день тиші” та в день виборів. Така заборона не має змісту якщо її ігнорують всі - від партій і кандидатів до відповідальних державних органів. Зрештою, напередодні виборів значна частина виборців ще не визначилися зі своїм вибором. Чому не дозволити партіям переконати їх? Разом з тим, варто запровадити жорсткіший нагляд за фінансуванням цієї агітації, адже навіть в в межах строків коли така агітація дозволена, значна частина витрат на соцмережі не потрапляє до офіційної фінансової звітності.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]