Перша десятка партії Миколи Томенка "Рідна країна": аграрій, журналіст, співачка та політики

Фото: Перша десятка партії Миколи Томенка "Рідна країна": аграрій, журналіст, співачка та політики

Збори міської організації партії Миколи Томенка "Рідна країна" відбуваються в партійному офісі в невеликому будиночку неподалік площі Шевченка. Із 20 обраних делегатів відсутні тільки двоє.

Перед початком зборів усі підводяться та наживо співають державний гімн хором, без музичного супроводу

Головує очільник міської організації Павло Аніськович. Відчувається, що в партії дотримуються всіх процедур: обирають секретаря та мандатну комісію. Голова мандатної комісії зачитує протоколи, за які голосують делегати. 

Після цього слово бере Микола Томенко, котрий одразу обіцяє представити всю команду та презентувати передвиборчу програму дещо пізніше, на свіжому повітрі, щоб кандидатів було краще видно без масок. 

Томенко нарікає на розмір застави для участі політсили в місцевих виборах. 

"Майже мільйон гривень – це немалі гроші для нашої партії, яка опозиційна й не корупційна, не олігархічна й не забудовна. Якщо ми здатні за рахунок членських внесків і наших прихильників – малого й середнього бізнесу, фермерів – вирішити це питання, значить, ми рухаємося далі", – резюмує Томенко.

При цьому Томенко вставляє ремарку, що мітить на дочасні парламентські вибори до парламенту, де буде змога змінити Виборчий кодекс і зменшити заставу. 

Основними принципами, за якими формували списки, Томенко називає такі:

"1. Ми, починаючи з Томенка, дружин, синів і так далі не брали у виборчий список. Наш список відбирався щонайменше 10 років – відколи ми почали працювати з фондом "Рідна країна".

2. Ми виходили з того, що кандидати повинні бути у фаховому сенсі успішними та професійними, патріотичними й доброчесними у своїй сфері. Це базові сфери: освіта, культура, екологія, спорт, транспортна інфраструктура, система місцевого самоврядування тощо. І в цих нішових речах відбирали відповідних людей.

3. У списку немає чинних депутатів Київради та чиновників КМДА", – зауважує лідер партії.

На думку Томенка, ідеально було б, якби в Київраді було 50 депутатів, а в райрадах – по 20-30. 

Читайте також: Закон про столицю натурборежимили до другого читання: Кличко vs Клочко

Лідер партії розповідає, що знає, як за рік повернути місту необхідні дитячі садочки, щонайменше 50. Для цього, за його словами, потрібно відібрати орендовані приміщення дитсадків у закладів та організацій, які там розмістилися. 

Також обіцяє впровадити платформу для працевлаштування студентів. 

Ще до початку зборів дехто з делегатів у розмові бідкався, що дедалі більше молоді виїжджає на роботу й навчання на захід, залишаючи Україну. 

Томенко критикує чинного мера Кличка за те, що той робить місто туристично привабливим замість того, щоб робити його комфортним для киян, обираючи за пріоритет не дитячі садочки, а фонтани та тротуарну плитку.

Щодо гендерних квот, як розповідає Томенко, проблем не було, оскільки його "Рідна країна" працювала як благодійна організація, де здебільшого були жінки. 

Тож до вашої уваги пропонуємо першу десятку списку партії "Рідна країна" на виборах до Київради.

1. Микола Томенко – перший номер у списку. Доктор політичних наук, кандидат історичних наук, професор КНУ ім. Шевченка. Має великий політичний досвід. 1998 року балотувався до Верховної Ради 3-го скликання від партії “Реформи і порядок”. За часів мерства Олександра Омельченка протягом року працював у пресслужбі КМДА. Народним депутатом уперше став 2002 року від блоку Віктора Ющенка. Тоді ж очолював Комітет ВРУ з питань свободи слова та інформації.

Входив до уряду Юлії Тимошенко як віцепрем’єр з гуманітарних та соціальних питань. 

Неодноразово обирався до Верховної Ради, де був і заступником голови парламенту, і заступником очільника фракції “Блоку Юлії Тимошенко”. 

На президентських виборах 2014 року був довіреною особою Петра Порошенка. 2015-го подав заяву про вихід із фракції, яку підтримали лише 2016 року. За це його позбавили депутатського мандата.

На парламентських виборах 2019 року балотувався від "Громадянської позиції" Анатолія Гриценка.

2. Олександр Федоренко – керівник організації “Муніципальна ліга”, колишній депутат Київради VII скликання, який потрапив до міськради в грудні 2014 року за списком ВО "Батьківщина" після того, як частина депутатів вибула з міської ради у зв’язку з обранням до парламенту. 2015-го балотувався до Київради від "Руху за реформи" Сергія Думчева, але програв у 113-му окрузі в Шевченківському районі Ользі Балицькій (на той час представниці  "Самопомочі"). Зауважимо, що у 2006-2010 роках Федоренко був заступником голови Шевченківської районної в м. Києві ради V скликання. Також він був помічником “на зарплаті” в народних депутатів Анатолія Семиноги (БЮТ, 6-те скликання), Олени Шустік (БЮТ, 6-те скликання), Олександра Бригинця (ВО "Батьківщина", 7-ме скликання) та Миколи Томенка (8-ме скликання).

3. Денис Марчук – заступник голови Всеукраїнської аграрної ради, балотувався до Верховної Ради від Аграрної партії України під №3 у виборчому списку, а також до Київської облради 2015 року.

4. Олена Влодек – підприємниця, одна зі спонсорок партії.

5. Алла Гордієнко – директорка Національної бібліотеки для дітей. 

6. Олександр Кулінченко – проректор з адміністративно-господарської та соціально-виховної роботи Державного університету інфраструктури та технологій. 2015 року безуспішно балотувався до Київради від ВО “Батьківщина” у 104-му окрузі. На той час був проректором з господарської роботи та соціального розвитку в Київській державній академії водного транспорту імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного.

7. Валентина Різник – радниця Миколи Томенка, брала участь у виборах народних депутатів 2019 року під №40 у списку партії Анатолія Гриценка.

8. Павло Аніськович – керівник Київської організації партії “Рідна країна”, був членом Громадської ради при НАЗК. 

9. Валентин Щербачов – український спортивний журналіст, засновник Національного реєстру рекордів України, голова “Клубу незвичайних рекордсменів”, засновник “Всесвітньої української спортивної агенції”. Член Національної спілки журналістів України та Асоціації спортивних журналістів України.

10. Жанна Карпенко-Боднарук – співачка, народна артистка України. 

Томенко каже, що до партії приєднається Дмитро Підручний – український біатлоніст, чемпіон світу, чемпіон Європи, чемпіон і призер зимової Універсіади, призер чемпіонатів Європи з біатлону, учасник і призер етапів Кубку світу з біатлону. Учасник збірної України з біатлону на зимових Олімпійських іграх у Сочі 2014 року та на зимовій Олімпіаді у Пхьончхані 2018 року. Капітан чоловічої збірної України з біатлону.

Ширший список партія обіцяє оприлюднити незабаром на більшому зібранні. Микола Томенко в коментарі Руху ЧЕСНО повідомив, що в кожному з 13 округів у Києві буде по 5 кандидатів від "Рідної країни". Нагадаємо, що це мінімальна кількість, щоб партія могла брати участь у виборах. Максимальна – 12.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО розповідав про те, як відбулася конференція київського осередку “Європейської солідарності” та збори "Еко партії Берези". Також ми намагалися навідатися на аналогічний захід партії Пальчевського, щоб поставити йому запитання, але відповідей не отримали.

Крім того, Рух ЧЕСНО підготував огляди про інші політичні партії, як-от: УДАР, “Слуга народу”, “Голос”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Європейська солідарність”, “Батьківщина”, Партія Шарія, “Перемога Пальчевського”, “За майбутнє”, “Свобода”, “Народний контроль”, “Народний фронт”, “Наш край”, “Демократичний альянс”, “Національний корпус”, “Громадянська позиція”, “Основа”, “Самопоміч”, Радикальна партія Олега Ляшка, “Опозиційний блок”, Аграрна партія України.

Цей матеріал підготовано за підтримки Фонду з прав людини Посольства Королівства Нідерландів в Україні.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]