Як Шуфрич і Бойко голосували за позбавлення мандатів Медведчука і ко

Фото: Як Шуфрич і Бойко голосували за позбавлення мандатів Медведчука і ко

Верховна Рада конституційною більшістю проголосувала за дострокове позбавлення мандатів депутатів від забороненої партії ОПЗЖ у Верховній Раді, які підозрюються у держзраді: Віктора Медведчука, Тараса Козака, Рената Кузьміна, а також позафракційного мажоритарника Андрія Деркача із Сумщини. 

Депутатських мандатів цих політиків позбавили через втрату громадянства. 

Окрім того, за власною заявою Рада 294 голосами "за" позбавили повноважень Андрія Аксьонова із Донеччини, який також є в Реєстрі зрадників Руху ЧЕСНО. 

Таким чином після голосування Верховної Ради у п'ятницю, 13 січня, у парламенті залишається 411 народних депутатів, що є рекордно найменшою кількістю депутатів у ВРУ. 

Примітно, що проголосували і колишні однопартійці та члени забороненої фракції ОПЗЖ, які зараз переформатувались у парламенті у групи "Відновлення України" та ПЗЖМ (Платформа за життя та мир, - ред). 

Один із лідерів забороненої партії та очільник групи ПЗЖМ Юрій Бойко дав голоси "за" у всіх п’яти голосуваннях. Натомість чинний голова Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич "не голосував" (картка була вставлена у слот, але жодних дій не відбулось, - ред.) під час розгляду постанов Медведчука, Козака та Деркача, однак голосував "за" під час розгляду мандатів Кузьміна та Аксьонова.

Водночас співголова групи "Відновлення України" Ігор Абрамович голосував "за" тричі (за Медведчука, Кузьміна та Козака), а під час двох наступних голосувань був "відсутній" (за Деркача та Аксьонова). Інший співголова депутатської групи Максим Єфімов "не голосував" у всіх пяти постановах про дострокове позбавлення повноважень.

Зауважимо, що лідери "Відновлення України" Ігор Абрамович та Вадим Столар, які фігурують у розслідуванні ЗМІ про "батальйон Монако", вперше за 11 місяців після повномасштабного вторгнення росії в Україну з'явилися на засіданнях Верховної Ради 12 та 13 січня 2023.

Читайте також: Втікачі-прогульники: хто із нардепів відсутній під час воєнного стану

За інформацією нардепа від "Голосу" Ярослава Железняка, голосування за дострокове припинення повноважень нардепів відбувалося зі скандалом: 

"Спочатку 40 хвилин була дискусія, коли ставити у порядок денний питання позбавлення мандатів 5-ти депутатів. Пропозиція коаліції була: розглядати в кінці порядку денного (тому що у них ні на що б голосів не вистачило). Пропозиція інших фракцій та груп: почати день з позбавлення мандатів цих депутатів. Після 3-х голосувань та блокування трибуни перемогла позиція других….одразу ставити позбавлення депутатів мандатів".

Що цьому передувало? Після резонансної публікації Руху ЧЕСНО, у парламенті активізували напрацювання законопроєктів щодо депутатів проросійських партій, а 10 січня, президент Володимир Зеленський Указом позбавив громадянства України згаданих політиків, про що він повідомив під час відеозвернення.

"На підставі матеріалів, які були підготовлені Службою безпеки України та Державної міграційної служби України, та відповідно до Конституції нашої держави, я ухвалив рішення про припинення громадянства чотирьох осіб: Деркача Андрія Леонідовича, Козака Тараса Романовича, Кузьміна Ріната Равелійовича і Медведчука Віктора Володимировича", — зазначив він.

Довідково: відповідно до ст. 81 Конституції України та ст. 4 Закону України "Про статус народного депутата України" припинення громадянства народного депутата України є підставою для дострокового припинення його повноважень. 

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення повноваження за власною заявою склали четверо депутатів – колаборант Ілля Кива, позафракційний мажоритарник з Маріуполя та диякон РПЦ в Україні Вадим Новинський, харківський мажоритарник від "Опоблоку" Дмитро Шенцев та представниця ОПЗЖ Юлія Льовочкіна

Ще двох нардепів позбавили мандатів через втрату громадянства – ексспівголову забороненої проросійської партії ОПЗЖ та нардепа-втікача Вадима Рабіновича, який є в Реєстрі зрадників, а також мажоритарника з Одещини від "Слуги народу" Ігоря Васильковського

Читайте також: "Конструктивна співпраця": як колишні нардепи ОПЗЖ підтримують владу

Важливо: на місце представників забороненої партії ОПЗЖ, які втратили місце в парламенті під час повномасштабного вторгнення, ніхто не зайшов, і ЦВК пояснила причину. Так після першого факту припинення повноважень колаборанта Іллі Киви у ЦВК повідомили, що, вирішуючи питання щодо можливості заміщення (визнання обраним народним депутатом України наступного за черговістю кандидата від зазначеної політичної партії – ред.), комісія насамперед взяла до уваги рішення РНБО від 18 березня 2022 року "Щодо призупинення діяльності окремих політичних партій", уведене в дію указом президента України від 19 березня 2022 року. 

Тож "ЦВК визнала призупинення будь-якої діяльності ОПЗЖ на період дії в Україні воєнного стану згідно із зазначеним рішенням РНБО обставиною, що унеможливлює ухвалення Центральною виборчою комісією рішення щодо визнання обраним народним депутатом України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі наступного за черговістю кандидата у виборчому списку вказаної політичної партії у встановлений виборчим законодавством строк".

Водночас, щодо дострокового позбавлення мандатів нардепів від мажоритарних округів, то вони будуть вакантними, адже в умовах війни провести там довибори неможливо. 

Нагадаємо, що Україна прирівняла колаборанта Віктора Медведчука до військовополоненого та обміняла його росії в обмін на героїв — захисників "Азовсталі". 

Читайте також: Для обміну Медведчука на захисників Маріуполя змінили Кримінальний кодекс – Осадчук

Бізнес-партнеру кума путіна Тарасу Козаку у 2021 році також було оголошено підозру в держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів у окупованому РФ Криму. Крім того, Андрія Деркачі у жовтні 2022 року ВАКС заочно заарештував за підозрою в державній зраді та незаконному збагаченні, Ренату Кузьміну 5 жовтня 2022 року ДБР повідомило про підозру в державній зраді.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]