На автобусах до Тимошенко та "30 днів Зеленського": агітація на Харківщині (дайджест)

Фото: На автобусах до Тимошенко та "30 днів Зеленського": агітація на Харківщині (дайджест)

Після мітингу на підтримку Юлії Тимошенко відкрили кримінальне провадження через підкуп виборців. Зеленський виступив з частково благодійним концертом. Депутати Шенцеви агітують за Вілкула. "Свободівці" хочуть чесних виборів. "Ляшківці" їздять далі областю з інвалідним візком і газетою "Слово Ляшка".

Рух ЧЕСНО промоніторив, як агітували за кандидатів у Президенти на Харківщині передостаннього тижня перед виборами.

На мітинг Тимошенко людей привозили автобусами

18 березня, наступного дня після візиту кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко до Чугуєва, про що ми писали в попередньому дайджесті, лідерка ВО "Батьківщина" мала о 18:00 виступити на площі Конституції в Харкові.

Напередодні в соціальних мережах почали з'являтися оголошення щодо "роботи зі створення масовки". Час початку "роботи" – за півгодини до анонсованого мітингу Тимошенко.

Скрин нижче ми зробили самі, однак Рух ЧЕСНО не виключає, що такі оголошення можуть бути провокацією від опонентів.

Перед виступом Юлії Тимошенко зі сцени заспівав артист Олександр Пономарьов, який 2014 року був довіреною особою екс-регіонала, мера Бучі Анатолія Федорука. Тези промови кандидатки в Президенти багато в чому нагадували ті, які вона виголошувала під час мітингу в Києві 9 березня.

Після виступу Тимошенко ще понад годину роздавала автографи та фотографувалася з прихильниками.

"UA:Харків" опублікували сюжет, у якому показали, як на цей мітинг людей звозили автобусами. Водій одного з них відмовився назвати своє прізвище, однак сказав, що його найняла партія. Люди на мітинг ішли групами.

Також у сюжеті є відео спостерігачів Громадянської мережі "ОПОРА", на якому чоловік рахує та роздає людям гроші.

"Я отдаю деньги, которые был должен. Я их занимал заранее", – розповідає він на камеру.

Однак на запитання, чому вирішив "повернути позику" саме після мітингу Тимошенко, чоловік відповідати відмовився.

Любомир Григорець, очільник харківського міського осередку "Батьківщини", так прокоментував цю ситуацію:

"Наша позиція – це провокація опонентів. На даний момент у нас, у Харківській обласній партійній організації, приблизно 37 з лишкою тисяч членів партії. Розумієте, якби нам потрібно було зробити масовку, ми б її зробили".

Як повідомляв Рух ЧЕСНО, на Київщині спостерігалась аналогічна ситуація, коли на мітинг до Тимошенко звозили людей та учасники мітингу казали про гроші. У Петра Порошенка на мітингу в Києві теж були автобуси, які приїхали з різних куточків України.

19 березня на сайті харківської Нацполіції з'явилося повідомлення про те, що за зверненням 22-річного мешканця Харкова відкрито кримінальне провадження стосовно підкупу виборців.

Того самого дня Тимошенко зустрілася з науковцями Інституту монокристалів НАН України та з молоддю. Увечері 19 березня на місцевому телеканалі "АТН" вийшла програма "Віддзеркалення", гостею якої стала кандидатка в Президенти.

А 23 березня на сторінці обласного осередку "Батьківщини" з'явилася заява про тиск на членів виборчих комісій.

Зеленський виступив з частково благодійним концертом

23 березня в харківському Палаці спорту відбувся концерт студії "Квартал-95", очільником якої є кандидат у Президенти Володимир Зеленський.

Квитки можна було купити на сайтах чи в касах. Однак частина з них дісталася глядачам безкоштовно.

"Близько 5,5 тисяч людей – лікарів, учителів та ветеранів АТО з сім'ями – відвідали концерт студії "Квартал-95" у Харкові абсолютно безкоштовно. Із благодійними концертами артисти вже виступили в десятку міст України ще до Нового року. І, за словами Володимира Зеленського, для їхньої студії такі концерти набагато цінніші, ніж виступи за гроші", – ідеться в сюжеті телеканалу "АТН".

На камеру Зеленському дякувала членкиня ГО "Дітей-інвалідів та інвалідів дитинства":

"Мы очень благодарны, что члены нашей организации получили возможность побывать на таком замечательном концерте".

Це може розцінюватися як непрямий підкуп виборців.

Нагадаємо, 13 лютого на концерті "Ліги сміху" в Луцьку організатори транслювали відеоролик за участю кандидата в Президенти Володимира Зеленського, що по суті може вважатися агітацією.

А 22 лютого стало відомо, що Шостий апеляційний адміністративний суд не визнав один з випусків "Ліги сміху" передвиборчою агітацією.

21 березня в Харкові почали розповсюджувати газети з антирекламою Зеленського. Автори уявили, що від моменту перемоги цього кандидата на виборах минуло 30 днів, та описали, наскільки погано, на їхній погляд, "складається" ситуація в Україні.

Замовником цієї антиагітаційної газети є інший кандидат у Президенти України – лідер СДП Сергій Каплін. Її наклад становить 100 тисяч примірників, друк виконав ФОП Семенов П.Г.

"По-перше, ця газета поширюється волонтерами Соціал-демократичної партії та мною особисто. По-друге, за її виготовлення сплачено з офіційного виборчого фонду кандидата в Президенти Сергія Капліна. По-третє, у газеті в оригінальному футуристичному жартівливому стилі описано, що може статися з країною після виграшу виборів Президента кандидатом від Коломойського – Зеленським",підтвердив свою причетність до випуску газети Каплін.

На Facebook-сторінці "Команда Зеленського в Харкові" з'явився допис, у якому попереджають про цю провокацію:

"Нинішня влада не витримує конкуренції та вирішує замовити тираж "жовтих шпальт", на яких зухвало поливає Зеленського ФЕЙКОВИМ брудом та переносить вибори на місяць назад".

А 24 березня на тій самій офіційній сторінці команди Зеленського в Харкові написали про ще одну провокацію проти їхнього кандидата, а саме спробу підкупу виборців.

Шенцеви агітують за Вілкула

На Харківщині активним агітатором за кандидата в Президенти від "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула є нардеп-мажоритарник, очільник обласного осередку цієї політсили Дмитро Шенцев.

А 18 березня за агітацією на користь Вілкула було помічено ще й сина нардепа Микиту Шенцева, який є депутатом Харківської облради. Відповідні фото опубліковано на офіційній сторінці харківської парторганізації "Опоблоку" у Facebook.

У межах агітаційної кампанії за Вілкула 20 березня Шенцев-старший зустрівся з бюджетниками в Чугуєві.

21 березня він відвідав села Великобурлуцького району Харківської області.


"Свободівці" влаштували віче "За чисті вибори"

24 березня в Харкові відбулося Віче Гідності "За чисті вибори". Ініціював його місцевий осередок партії "Свобода", від якої кандидатом у Президенти є Руслан Кошулинський. Ця акція стала продовженням усеукраїнської кампанії, розпочатої наприкінці лютого. До неї долучилися активісти місцевого "Правого сектору" та інших патріотичних організацій.

"Принизлива практика підкупу виборців, усі ці "лавочки", усі "грескосії", усі фальсифікатори, маніпулятори й популісти – усе це має піти в історію. Українці гідні обирати собі владу та Президента без брудних технологій. Держава нині потребує справжніх державників у владі, адже основні питання, що їх ставлять сьогодні українці, – це переможне завершення війни та виведення української економіки з глибинної кризи, у якій вона перебуває через дії влади", – висловився під час свого виступу керівник передвиборчого штабу Кошулинського, очільник обласного осередку "Свободи" Ігор Швайка.

На акції запропонували власний спосіб "лікування хвороб країни" – обрання Президентом України Кошулинського. Також була можливість приєднатися до команди кандидата та стати від нього офіційним спостерігачем під час першого туру виборів.

"Ляшківці" агітують у всій області

19 березня користувачі соцмереж побачили брендований "Ляшкобус" у селищі Жуковського, розташованому поблизу Харкова.

Прибічники кандидата в Президенти від "Радикальної партії" Олега Ляшка здійснюють далі тур областю з інвалідним візком та газетами "Слово Ляшка". Минулого тижня вони відвідали міста Куп'янськ, Первомайський і Вовчанськ, селища Зачепилівка та Сахновщина, села Медведівка й Слобожанське Кегичівського району, село Циркуни та селище Пісочин Харківського району, інші населені пункти області.

23 березня "ляшківці" влаштували суботник у Куп'янську.

"Підтримувати порядок на рідних землях – це обов'язок кожного, а з таким наставником, як Олег Ляшко, і відпочивати не хочеться!" – зазначено в дописі на Facebook-сторінці "Харківщина за Олега Ляшка".

Громадський рух ЧЕСНО моніторить, яким чином відбувається передвиборча агітація кандидатів у Президенти України. На нашому сайті вже можна ознайомитися з дайджестами про агітацію на Харківщині за другий, третій, четвертий, п'ятий та шостий тижні передвиборчої кампанії.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]