Депутати Оболоні: команда Столара та базарного бізнесу від “Батьківщини”

З-поміж новообраних депутатів Оболонського району є кілька протеже скандально відомого екс-регіонала Вадима Столара. Окрім команди колишнього регіонала, до Київради від району пройшов помічник нардепа Олександра Присяжнюка, бізнесмен Володимир Старовойт та його людина – Ольга Веремеєнко.

Загалом з Оболоні "Солідарність" та "Батьківщина" провели по 5 депутатів, один мандат дістався "Самопомочі".

Вадим Столар на передостанніх місцевих виборах та останніх парламентських ішов у депутати як самовисуванець. До того пробував свої сили як у лавах "помаранчевих" сил, так і "регіональних". А ще був близьким до команди колишнього мера Києва Леоніда Черновецького. Тоді Столар товаришував із сином київського очільника – Степаном.

Політик добре знайомий з "мережею" бабусь Черновецького – під час кількох попередніх виборів діяв саме через них. Це вони збирали підписи на будівництво дитячих майданчиків, встановлення поштових скриньок чи лічильників тепла.

На цей раз Столар у депутати не пішов, але за джерелами "Української правди", він де-факто нібито очолив штаб "Солідарності" на цих виборах.

Проте Столар відрядив змагатися за крісла Київради свою команду. Звісно, ніхто з молодих та ініціативних кандидатів прямо не зізнавався, що належить до команди Вадима Столара, але деякий зв'язок між ними можна побачити.

Приміром на окрузі №63 перемогла маловідома Наталія Приходько. До початку кампанії вона була заступником начальника патронатної служби КМДА. Саме цю службу очолював Вадим Столар за часів головування у КМДА Володимира Макеєнка.

Приходько якраз і взялася опікуватися пенсіонерами та дітьми у межах свого округу. Першим – вона адресно носила агітаційні пакетики з ліками, другим – влаштовувала дитячі свята на нововідкритих дитячих майданчиках. Там серед кульок зі своїм прізвищем Приходько пригощала малюків солодкою ватою, роздавала подарунки за участь у конкурсах, а бабусь міцно обіймала.

На запитання журналістів, чим вона планує займатися у Київраді, відповідала тезами про соціальну роботу та капітальний ремонт будинків на окрузі. У результаті опинилася у комісії з питань регламенту та депутатської етики.

На окрузі №67 дитячими майданчиками переймалася й інша обрана кандидатка – студентка 1979 року народження – Людмила Костенко. Вона – тушка від Радикальної партії Олега Ляшка: у 2014 році потрапила до Київради саме у списку цієї партії, стала секретарем постійної комісії з питань сім’ї, молоді та спорту.

Цього разу балотувалась від "Солідарності". Костенко відкривала майданчики, які на прохання місцевих мешканців, що збирали підписи, встановив тоді ще чинний депутат Вадим Столар з логотипом своєї громадської організації .

Під час відкриття деяких майданчиків організатори навіть не встигли замінити таблички при вході – так і залишали з логотипом фонду Вадима Столара – людьми з піднятими руками.

Але від зміни прізвища "мецената" суть не змінювалася – Костенко теж пригощала дітей ватою, як це колись робив Столар, та дорогими конструкторами "Лего".

Костенко як депутатка Київради запам’яталась своїм одним виступом на сесії. На відео вона наголошує: "жодних пільг профспілковим босам за рахунок киян".

Згідно з декларацією, має матеріальні труднощі. За рік вона не мала ні копійки прибутку, але отримала 34 тисяч гривень аліментів, на які має утримувати доньку. Журналісти звернули увагу на відверті фото у соцмережі депутатки, які засвідчують, що студентка живе значно краще, ніж на 34 тисячі гривень за рік.

У 2012 році депутатка дозволила собі купити квартиру в Києві. Крім того, у Людмили Костенко є автомобіль Hyundai Sonata 2011 року випуску.

Ще один переможець на Оболоні – шанувальник бабусь та дітей Владислав Михайленко (округ №65). Він під час кампанії інтенсивно висаджував дерева. Мабуть, перекопав увесь округ. Його теж можна назвати "членом команди Столара".

Відомо, що Михайленко у минулому – помічник депутата Київради від блоку Черновецького Віталія Лавриненка. А сам Лавриненко у 2006-му році був керівником штабу Леоніда Черновецького та має тісні зв’язки з Вадимом Столаром.

До того, згідно з інформацією на сайті Вадима Столара, його приймальня мала ту ж саму адресу, що і приймальня депутата Михайленка.

Мешканців округу №64 представлятиме у столичній раді помічниця народного депутата від партії "Народний фронт" Олександра Присяжнюка (сина голови КОДА екс-регіонала Анатолія Присяжнюка) – Ірина Никорак.

Ірина, як і усі кандидати від "Солідарності", активно взялась за озеленення територій та встановлення дитячих майданчиків. На фото на своїй сторінці у соцмережі, то вона з лопатою в руках, то з пакетами для сміття, то пригортає до себе оболонських дітей. Усе це Нікорак називає просто: "Прибираємо столицю;) та спілкуємось з сусідами!".

Але не лише Присяжнюк протягнув у Київраду свого помічника. Оболонь – це округ народного депутата Володимира Ар’єва. Його помічник Владислав Турець вдруге обраний від Оболоні до столичної ради.

Схоже, голоси йому допомогли здобути пенсіонери (округ 70).

Також кандидат займався озелененням території округу.

Робота в Київраді за попередньої каденції запам’яталася медіа-скандалом. У березні Турець обурився тим, що журналісти заходять до ліфту перед депутатами і не пропускають обранців поза чергою до малогабаритного підйомника.

"Братішка, ти ніхто і звати тебе ніяк", – відповів Турець на питання журналістів, чому обранці мають привілеї перед пресою.

Після цього від кореспондентів, які вимагали пояснень, депутат тікав. Потім у присутності Віталія Кличка вибачався. Активісти Оболоні стверджують, що Турець нібито гуляв коридорами, коли Київрада голосувала за важливе для громади питання про повернення ділянки площею 16,44 га на вул. Прирічній (затока Собаче Гирло). На сайті Київради у поіменному голосуванні значиться, що Турець тоді дійсно не голосував.

Зауважимо, що ще один помічник Ар’єва пройшов до Київради у одному із святошинських округів.

Окремо варто згадати про тих, хто не пройшов по Оболоні за квотою БПП. Серед таких відверті лобісти свого бізнесу – "королева тендерів" Вікторія Кустова та власник низки київських МАФів – Олексій Безпалий. Не зміг потрапити до Київради екс-секретар Київради Олексій Рєзніков. Після виборів Рєзніков став радником Кличка.

На окрузі, де балотувався Рєзніков, виграв представник "Самопомочі" економіст та підприємець Костянтин Богатов.

Нагадаємо, Богатов є співзасновником компаній ТОВ "Салікс Енерджі" (внесок та статутний фонд – 720 тисяч гривень) та ПрАТ "Страхова компанія "Індустріальна" (внесок – 2 мільйони 280 тисяч гривень). Остання входить до групи компаній "ТАС", засновником та головним акціонером якої є пан Сергій Тігіпко. Про факти співпраці з колишнім регіоналом у Богатова запитала Фейсбук-спільнота.

П’ять крісел від Оболоні у Київраді посіли представники "Батьківщини".

Округ №64 проголосував за сина екс-голови Держкомрезерву і екс-нардепа від "Батьківщини" Михайла Поживанова – Олександра Поживанова.

Мешканці у межах округу №58 віддали перевагу юристці Марині Кочур. Нині, згідно з офіційною інформацією на сайті ЦВК, вона не працює. Хоча значиться керівником громадської приймальні "Правозахист Оболоні" іншої кандидатки Ганни Свириденко, а також членом громадської ради при Оболонській адміністрації.

Сама директор ТОВ "Юридична фірма "Добродії" Ганна Свириденко теж має тепер місце у Київраді (округ №59). Відомо, що вона була радником віце-прем’єр-міністра з питань екології Валерія Вощевського. Вона давала перед виборами інтерв’ю журналістам про страйки шахтарів та екологічні наслідки війни на Донбасі, зокрема, газеті "День". Цікаво, що згідно з офіційною біографією, Свириденко є членом Благодійного фонду підтримки ініціатив цього видання.

Є підстави припускати, що Володимир Старовойт може лобіювати інтереси власного бізнесу (округ №66). Старовойта називають "королем ринків", адже той володіє одразу кількома: "Мінський", "Люкс", "Лілія". Окрім того, має у підпорядкуванні безліч кіосків – у 2012-2013 роках Старовойта називали партнером тодішнього голови Оболонської РДА Василя Антонова, представником "Партії регіонів", по незаконному будівництву майже двохсот МАФів.

Тому ймовірним є лобіювання інтересів ЗАТ МЖК "Оболонь" та забудовників ТОВ "ПателіЛізінг", ТОВ "Градбуд-1″, ТОВ "Сото" і StolitsaGroup, які пов’язують з Антоновим.

Щоправда, на такі закиди преси Старовойт відповів: "Той, хто знає мої реальні вчинки, розуміє, що у поширеній під час виборів інформації, ані слова правди…"

На окрузі №69 перемогу одержала Ольга Веремеєнко. Варто наголосити, що попередні вибори до Київради і Веремеєнко і Старовойт програли. Але працювали на окрузі навіть під час парламентської кампанії як кандидати у народні депутати.

Веремеєнко рік тому балотувалась до ВРУ як самовисуванка по округу Ар’єва.

"Батьківщина", до якої не так давно входив Ар’єв, вирішила на його окрузі офіційно не висувати нікого.

Веремеєнко ж під час парламентської кампанії, схоже, як і Старовойт, працювала на підвищення пізнаваності з розрахунком на чергові вибори до Київради.

Представниця "Батьківщини" Веремеєнко працює заступницею директора ПП "Акрілат-Хімконтракт", що займається імпортом хімічної сировини. Це сімейний бізнес – директор підприємства її чоловік – Дмитро Веремеєнко.

За фактом ухиляння підприємством від сплати податків у травні 2015 року було розпочато кримінальне провадження.

Таким чином, на Оболоні  команда Старовойта таки отримала бажану перемогу. Разом з ним пройшла його соратниця. Щодо Ар’єва, то у нього в цьому складі Київради, як і раніше, залишається два помічники.

Про зв’язок Старовойта з Ар’євим може свідчити кандидат від Батьківщини по 68 округу Дмитро Захарченко, який не пройшов на цих виборах. Особа з аналогічним прізвищем та ініціалами значиться як довірена особа Старовойта на парламентських виборах 2014. За рік до того Дмитро Захарченко фігурував як помічник Ар’єва. Найбільше людей від Оболоні завів екс-регіонал Столар.

Тетяна Катриченко та Олексій Гаманюк, журналісти та учасники Громадського руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]