Кононенки VS Дубінські, Романюк проти всіх і безліч "техніків" – #94округ

Фото: Кононенки VS Дубінські, Романюк проти всіх і безліч "техніків" – #94округ

У виборчому окрузі №94 зареєстровано найбільшу кількість кандидатів на Київщині – 42. Цей округ є одним із найбільш "клонованих". Тут є 4 однопрізвищники Дубінського, 3 – Кононенка, 4 клони "Слуги народу". Клонів реєструють не тільки для того, щоб відтягнути голоси, а й, можливо, для заробляння на учасниках перегонів. 

Є ще п'ятеро кандидатів з "1+1" та аж 3 чинні нардепи. 

Загалом на 94-й округ подалися 12 представників партій і 30 самовисуванців.

"Слуга народу" та його клони

Партія "Слуга народу" затвердила на з'їзді кандидатом у 94-му окрузі Олександра Дубінського – ведучого програми "Гроші" на телеканалі "1+1", власником котрого є олігарх Ігор Коломойський.

Це перша спроба Дубінського кандидуватися на виборах. Але з початком виборчих перегонів він оголосив війну за 94-й округ кнопкодаву й фігуранту 21 антикорупційного розслідування Ігорю Кононенку, який на той час очолював обласний штаб БПП (нині "Європейська солідарність").

Цікаво те, що в одному окрузі виявили бажання висуватися троє колишніх журналістів каналу "1+1", де зараз працює ведучим Дубінський, а саме Ярослав Бугаков, Олег Дейнека та Жан Новосельцев. Останні двоє – екс-ведучі телепередачі "Гроші". Вони теж можуть відтягнути голоси в кандидата від "Слуги народу", що може бути вигідним для Ігоря Кононенка.

Сам Дубінський, якого висунули на з'їзді партії, у тому, що в окрузі з'явилися його клони та колишні колеги, вбачає руку Кононенка.

Зазначимо, що на позачергових виборах до парламенту 2014 року Новосельцев балотувався за списком партії "Громадянський рух України" й навіть був другим номером. Але політсила не подолала прохідний бар'єр, набравши менш ніж 1% голосів виборців. 

Дейнека також намагався стати парламентарем і висувався 2012 року у 187-му одномандатному окрузі (місто Хмельницький), але, як і колега Новосельцев, до Ради не потрапив, здобувши менш ніж 3% голосів.

У переліку кандидатів упадає в око й Максим Дубинський, однопрізвищник ведучого програми "Гроші". Але він "парашутист", зареєстрований на Черкащині.

Максим Дубинський іде як самовисуванець. Місцем його роботи зазначено ПП "Слуга народу". 

Технологія використання клонів потрібна для того, аби розпорошити голоси, які виборці можуть віддати за основного кандидата-конкурента. Під час президентських виборів народний депутат Юрій Тимошенко був технічним кандидатом, котрий мав відтягнути голоси в лідерки ВО "Батьківщина". Рух ЧЕСНО виявив зв'язок техкандидата Тимошенка з БПП. На Дніпропетровщині, схоже, клонів так само створювали завдяки пов'язаному з БПП місцевому політику.

Над програмою клона Дубінського трохи попрацювали, але за основу взяли передвиборчу програму кандидатки у 211-му окрузі від Радикальної партії на позачергових виборах 2014 року Вікторії Янсон.

У виборчому окрузі зареєстровано ще одного клона – Вадима Дубінського

За дивним збігом обставин обоє техкандидатів Дубінських мешкають у місті Сміла Черкаської області, а місцем роботи зазначили ПП "Слуга народу".

Третім клоном був безробітний із Броварського району Олексій Дубинський. Проте він зняв свою кандидатуру, і в бюлетені його прізвище буде відсутнє. Автором його програми є Роман Бобровіцький (детальніше про нього читайте далі). 

"Європейська солідарність" віддала округ "сірому кардиналу" 

Гречкосій та фігурант низки антикорупційних розслідувань Ігор Кононенко балотується в окрузі як самовисуванець. Саме його "Українська правда" називає "сірим кардиналом" БПП. Після поразки Петра Порошенка на президентських виборах він вийшов із БПП (нині – "Європейська солідарність"), пообіцявши дати дорогу молодим. Але ніхто "молодий" від "Європейської солідарності" у 94-му окрузі не з'явився.

Кононенко був головою обласного партосередку й запевняв, що БПП висуне кандидатів у кожному окрузі на Київщині. Але ця обіцянка так і не була виконана. Кандидат від "ЄС", утім, є в сусідньому 95-му окрузі, де він розбиває патріотичне поле виборців, даючи більші шанси на перемогу іншому фігуранту антикорупційних розслідувань – Володимиру Карплюку. Як повідомляв Рух ЧЕСНО, між Карплюком та обласною парторганізацією БПП ще до президентських виборів могли виникнути домовленості про взаємну підтримку на виборах.

Останній рік Кононенко щедро "засівав" цей округ та піарився на державних субвенціях і коштах з обласного бюджету. Він був членом центральної ради партії БПП "Солідарність", першим заступником голови її парламентської фракції, у квітні 2017 року став головою київської територіальної організації. На місцевих виборах 2015 року очолював центральний виборчий штаб БПП "Солідарність"

Раніше політик був депутатом Київської міської ради 7-го скликання, обраний як 11-й номер у списку партії УДАР (2014 рік). До того теж був депутатом Київради 5-го та 6-го скликань від "Блоку Леоніда Черновецького". 2010 року частина команди Черновецького відкололася від його блоку й утворила групу "Ініціатива", яку очолив Кононенко.

Через своє голосування щодо Гостиного двору потрапив до люстраційного списку депутатів Київради.

Результат пошуку зображень за запитом "Гостинний двір Соколенко рух ЧЕСНО"

Балотувався до Верховної Ради від блоку "Наша Україна" 2006 року під явно непрохідним 217-м номером у списку. Був членом НУНС. Його виключили зі списку незадовго до виборів.

У 2002 році висувався в нардепи від того ж блоку (номер 155 у списку, безпартійний).

За методологією Руху ЧЕСНО можна оцінити участь Кононенка в ухваленні важливих законопроектів. Він підтримав фінансування партій з держбюджету та закон про антикорупційний суд, а от за Виборчий кодекс раніше не голосував.

Також Кононенко голосував за антидемократичні закони, які затвердили обов'язкове декларування для антикорупційних активістів та необов'язковість юридичної освіти для генпрокурора. 

Клони Кононенка

Артур Кононенко – безпартійний, безробітний самовисуванець, мешканець Запоріжжя, який навряд має серйозні політичні амбіції щодо 94-го округу на Київщині. Вочевидь, зареєстрований як технічний кандидат. 

Якщо завантажити його передвиборчу програму, то у властивостях файлу видно, що автор тексту – Роман Бобровіцький.

Людина з таким ім'ям і прізвищем працює в рекламному агентстві Room-Print. 

Цікаво те, що Бобровіцький є автором програми не лише клона Кононенка, а й Дмитра Дубинського, котрий зняв свою кандидатуру, а також клона кандидата Валерія Зуба від "Слуги народу" у 209-му окрузі на Чернігівщині – Григорія Зуба, який теж є "парашутистом" і проживає в іншій області, ніж балотується.

Загалом, Бобровіцький став автором програм 11 самовисуванців у різних округах, і всі вони є клонами реальних кандидатів.

Це ті випадки, як нам вдалося виявити. Імовірно, хтось є "професійним постачальником" клонів, чиї програми пише Бобровіцький, і виконує замовлення на добір техкандидатів. Цікаво, що частина з них знімається з виборчих перегонів. Можна припустити, що головний кандидат досягає з клоном домовленості й, можливо, мотивує фінансово клона чи “постачальника” відмовитися від балотування в окрузі.

До речі, автор цих програм Роман Бобровіцький балотувався на виборах 2014 року під номером 61 за списком партії "Блок лівих сил України", яка була непрохідною й набрала менш ніж 1% голосів виборців.

А 2012-го він був уповноваженою особою у 221-му мажоритарному окрузі в Києві від Соцпартії, яка теж була непрохідною й одержала менш як 0,5% голосів.

Ще один клон – Олексій Кононенко. Він мешканець столиці, керівник відділу в ТОВ "Солідарність плюс". Не відомо, чи має якийсь стосунок ця компанія до "Європейської солідарності", бо заснована 1997 року. Але те, що поряд із прізвищем цього клона Кононенка в бюлетені буде слово "солідарність", дає значно більші шанси на відтягування голосів у колишнього очільника обласного осередку партії, оскільки назва фірми співзвучна з "Європейською солідарністю".

Хто ще з-поміж нардепів претендує на округ?

Віктор Романюк, обраний у 94-му окрузі від "Народного фронту" як член партії, має зразкову відвідуваність засідань ВРУ.

У 2012 році балотувався до парламенту в тому ж окрузі від ВО "Батьківщина" як безпартійний. ЦВК визнала вибори такими, результати яких неможливо визначити. Тоді Романюк воював за округ із регіоналкою Тетяною Засухою.

У 2013 році висувався на проміжних виборах у тому самому окрузі від ВО "Батьківщина" як безпартійний, був знятий з виборів за рішенням суду. У партії назвали це рішення політично вмотивованим.

Романюк підтримав Виборчий кодекс і низку важливих законопроектів, зокрема щодо фінансування партій з держбюджету, створення антикорупційного суду.

Також він голосував за антидемократичний закон, що передбачає обов'язкове декларування для антикорупційних активістів.

Він різко висловлюється на адресу своїх конкурентів – претендентів на округ.

Крім того, Романюк виступив у відеозверненні до Юлії Тимошенко, де звинуватив кандидатку від "Батьківщини" у 94-му окрузі Ларису Ільєнко, котра просить "підкоректувати свою політичну позицію, щоб людям Обухівщини не було соромно, що вона лобіює відвертий кримінал".

Нардеп Мосійчук і його політичні амбіції

В окрузі балотується ще один чинний нардеп ВРУ 8-го скликання – кнопкодав і фігурант антикорупційних розслідувань Ігор Мосійчук, обраний від Радикальної партії Олега Ляшка (№9 у списку). Був заступником лідера партії, проте вийшов із неї у травні 2019 року.

У 2015 році висувався на посаду Київського міського голови від "радикалів", але ще до виборів зняв свою кандидатуру. У 2014-му був депутатом Київської міської ради за списком тієї ж Радикальної партії та заступником командира батальйону "Азов" зі зв'язків із громадськістю.

У травні 2013 року балотувався на посаду Васильківського міського голови від партії "За Україну!", лідером якої був В'ячеслав Кириленко. У 2012-му висувався до Верховної Ради 7-го скликання у 94-му окрузі (Київська область) від Конгресу українських націоналістів, був членом партії, набрав трохи більш ніж 1% голосів.

Мосійчук проголосував проти важливого законопроекту про антикорупційний суд, а під час першого голосування за Виборчий кодекс та фінансування партій з держбюджету був відсутній. Також підтримав антидемократичний закон, що передбачає обов'язкове декларування для антикорупційних громадських активістів.

Помічник радикала Тимченко

Якщо "Європейська солідарність", попри те, що Кононенко вийшов із партії, не висунула свого кандидата в цьому окрузі, то Мосійчук з Радикальною партією Олега Ляшка таких домовленостей не дійшов. У цьому окрузі є представник РПЛ Володимир Тимченко.

Він працює помічником-консультантом чинного нардепа-радикала, кнопкодава та фігуранта трьох антикорупційних розслідувань Олексія Ленського.

Окрім того, він очолює партійний осередок в Обухівському районі.

У "найкращих традиціях" кандидата Тимченко їздить "Золотим кільцем" свого округу на свята та з агітаційною програмою.

У нього навіть є брендований мікроавтобус для агітаційних турів. Прихильники називають його "Тимченкомобіль".

Раніше ми зафіксували на Київщині іменні автобуси й автомобіль лише одного мажоритарника – щедрого "гречкосія", фігуранта антикорупційних розслідувань Руслана Сольвара, який балотується в сусідньому 91-му окрузі.

Зазначимо, що автором програми Тимченка є "Кисса Святослав", котрий є автором ще 3-х програм кандидатів у різних округах – двох самовисуванців та одного радикала.

Київська облрада – кузня кандидатів у нардепи

Ще одним із зареєстрованих кандидатів є Гліб Лірник, чинний депутат-прогульник Київської облради від БПП. 2014 року він балотувався в цьому ж 94-му окрузі від БПП, але програв Віктору Романюку з різницею 2% (близько 500 голосів).

Зауважимо, що його довіреною особою на згаданих виборах була Наталія Баласинович – 30-та у списку "Європейської солідарності" на виборах 2019 року. 

Баласинович, будучи головою Васильківської райради, уславилася на всю країну своєю зухвалою поведінкою та нецензурною лайкою в бік поліцейських. 19 червня її виключили з партії та зі списку кандидатів.

Сергій Мазепа обраний депутатом Київської облради від "Опоблоку". Наразі кандидує від "Опозиційної платформи – За життя".

У 2012 році балотувався в цьому ж 94-му окрузі. На той момент був членом Партії регіонів, але йшов як самовисуванець. Зрештою, зняв свою кандидатуру достроково.

Шлейф "Нових облич"

Самовисувається в округу й безпартійний Сергій Дронов, помічник голови правління АТ "Київоблгаз".

Цікаво те, що це підприємство очолює старший брат претендента на посаду парламентаря – Дмитро Дронов, який безуспішно балотувався до Київської облради від "Нових облич"

Дронова місцеві активісти у Приірпінні звинувачували у змові з представниками партії екс-мера Ірпеня "Нові обличчя" та ТОВ "Укропт Мастер-Енерго", які морозили мешканців селища Коцюбинське, що під Києвом, та ставили умови тодішній владі про сплату НАК "Нафтогаз" боргів за ТОВ з місцевого бюджету, хоча громада відсудила в цієї компанії котельні й тепломережі.

Кандидат Сергій Дронов активно агітує за себе на своїй сторінці у Facebook і навіть створив гарячу лінію для запитань.

Судячи з наступного фото, головним конкурентом визнає Ігоря Кононенка й передбачає, що буде двобій.

Якщо завантажити програму Дронова, то видно, що її авторкою є Юлія Дощанська.

Дощанська восени 2018 року шукала роботу PR-менеджера.

Зараз вона агітує за Дронова зі своєї Facebook-сторінки, але як для піарниці не надто активно.

"Голос" кандидує Анну Оксаніченко, яка 2015 року висувалася до Васильківської міської ради від партії екс-мера Ірпеня Володимира Карплюка "Нові обличчя".

З БПП до "Батьківщини"

Гендиректорка ПрАТ "Атек" Лариса Ільєнко балотується в окрузі від "Батьківщини", хоча на сьогодні вона є депутаткою Обухівської райради від БПП.

Кандидатка є президенткою благодійного фонду "Київська Русь".

На своїй сторінці у Facebook Ільєнко веде агітаційну кампанію, не наголошуючи на політичній належності до "Батьківщини". Є окремі публікації про діяльність партії, але без коментарів. Вона більше демонструє свою роботу в благодійному фонді.

Її проморолик також не містить інформації, яку саме політичну силу вона представляє, балотуючись до парламенту.

"Свобода" висуває Олексія Гридька

Член партії "Свобода" Олексій Гридько випробовував власні сили під час місцевих виборів до Київської облради 2015 року, але не набрав достатньої кількості голосів. Тепер намагається отримати мандат парламентарія.

Програма Гридька, як і притаманно кандидатам-"свободівцям", є ідентичною до передвиборчої програми кандидата в Президенти Руслана Кошулинського.

Гридько був помічником народного депутата ВРУ 7-го скликання, "свободівця" Тараса Осауленка.

Від "Самопомочі" – Паата Давітідзе

Чинний депутат Обухівської міської ради Паата Давітідзе кандидується від "Самопомочі", членом якої він є. Як ФОП він веде підприємницьку діяльність із основним КВЕДом "надання послуг харчування".

У день ухвалення Виборчого кодексу його однопартійка, кандидатка в сусідньому 96-му окрузі Тетяна Бражнікова оприлюднила фото з підписом на підтримку цього важливого законопроекту та припинення гречкосійства.

А кількома днями раніше Давітідзе активно агітував на своїй сторінці у Facebook, публікуючи цю саму "гречку" у вигляді пісочниць на дитячих майданчиках.

УДАР укотре кандидує Зайцева

Від УДАРу балотується Богдан Зайцев, зареєстрований як фізична особа – підприємець, безпартійний і мешканець столиці.

На виборах 2012 року його включили до списку УДАРу, але на непрохідну позицію – 150-те місце.

На громадських засадах він є помічником нардепа ВРУ 8-го скликання від БПП Артура Палатного.

Самовисуванці

Володимир Ляхович, заступник гендиректора КО "Київзеленбуд", укотре висуває свою кандидатуру в цьому окрузі. 

У 2015 році він невдало балотувався до Київоблради за списком "Нашого краю". А 2014-го мав намір стати парламентарем від "Опоблоку".

У ВРУ 5-го скликання був помічником на громадських засадах народного депутата від Партії регіонів, прогульника, екс-голови Одеської ОДА, очільника обласної організації Партії регіонів Едуарда Матвійчука.

На зарплаті допомагав нардепу ВРУ 6-го скликання, регіоналу Віталію Заблоцькому.

Сторінка кандидата у Facebook вільна від агіток, там навіть немає жодної згадки про політичні амбіції.

Наступна кандидатка – депутатка Обухівської міськради Агнеса Олкова-Михницька, яка 2015 року балотувалася від "Нашого краю" та була першим номером у списку.

Безробітний самовисуванець Володимир Тимошенко з Бучі вирішив допомогти конкуренту – теж безробітному самовисуванцю Олександру Тимощуку з Крюківщини й написав для нього передвиборчу програму, з якою той зареєструвався в ЦВК.

Нагадаємо, 21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата чи кандидатки, а й перевірити його/її на доброчесність.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]