Як нардепи голосували за бюджет, мораторій, Соболєва і “Купуй українське”

Фото: Як нардепи голосували за бюджет, мораторій, Соболєва і “Купуй українське”

Минулого тижня - 5-7 грудня - у Верховній Раді був передостанній тиждень пленарних засідань. Фактично за один день 7 грудня народні депутати встигли прийняти бюджет на 2018 рік, продовжити мораторій на продаж землі ще на рік, звільнити з посади голови Антикорупційного комітету Єгора Соболєва, проголосувати за “Купуй українське”, який порушує міжнародні домовленості.

 

Громадський рух ЧЕСНО вирішив проаналізувати як народні депутати голосували за найбільш гучні законодавчі ініціативи.

 

Бюджет на 2018 рік

На відміну від попередніх років, за бюджет - Законопроект №7000 -  на наступний 2018 рік встигли проголосувати 7 грудня так, наче боялись не встигнути на останній потяг метро. Голосування закінчилося о 23:24 годині, а у попередніх роках бюджет ухвалювали між 4 і 5 годиною ранку.

Натисніть для збільшення

Громадський рух ЧЕСНО зібрав дані про те, як Верховна Рада VIII скликання голосувала за попередні бюджети 2014-2017 років.

Так, стабільно голоси “за” за жоден бюджет 2015-2018 років не давали нардепи “Батьківщини” і “Опозиційного Блоку”.  Низька підтримка держбюджету також спостерігається у “Самопомочі”.

Щодо бюджету на 2018 рік, то голосів “проти” не дав зовсім “Народний Фронт”; у  “БПП” проти бюджету були лише двоє нардепів - Сергій Каплін і Вадим Кривохатько.

 

Мораторій на продаж землі

За проект Закону №7350 “... щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель” (мораторій на продаж землі) ще на рік голосували теж 7 грудня. Законодавча ініціатива отримала підтримку 236 народних депутатів. Ініціатором виступили семеро нардепів з Аграрного і Екологічного комітету:

  1. Лабазюк Сергій Петрович, “Воля Народу”

  2. Давиденко Валерій Миколайович, БПП

  3. Вітко Артем Леонідович, РПЛ

  4. Кулініч Олег Іванович, “Відродження”

  5. Люшняк Микола Володимирович, БПП

  6. Рибак Іван Петрович, БПП

  7. Кіт Андрій Богданович, БПП

У Пояснювальній записці до законопроекту вказано:

 

Продовження мораторію дозволить зняти соціальну напругу, яка виникла у суспільстві на фоні політичних спекуляцій з даного питання та надасть певний час для розроблення чіткого правового механізму запровадження з часом прозорого ринку земель сільськогосподарського призначення.

 

Серед фракцій найактивніше у процентному співвідношенні голосувала “Радикальна партія” і “Відродження”. Трохи менше голосів “за” дала “Воля народу”, “Батьківщина” і “Опозиційний Блок”.

Натисніть для збільшення

 

Купуй українське, плати українцям

Законопроект №7206 “Купуй українське, плати українцям” проголосували 7 грудня у першому читанні. Ініціатором виступив 31 народний депутат, серед яких, зокрема, на першому місці Олег Ляшко.

Напередодні голосування експерти-економісти і народні депутати закликали не голосувати за цей законопроект.

Зрештою, найбільше підтримку голосами “за” надала фракція “Відродження”, на другому місці  "Радикальна партія Ляшка", на третьому “Опозиційний блок”. Голосів “за” зовсім не дала “Самопоміч”.

Натисніть для збільшення

Віце-прем’єр-міністр із питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе у своїй колонці написала, що за патріотичним гаслом закону приховується обман:

 

Обмеживши права іноземців брати участь у конкурсах на державні закупівлі, ми робимо українському бізнесу ведмежу послугу. Неприємно і думати про те, як нас сприйматиме світ, якщо 7206 таки ухвалять остаточно. Цим ми продемонструємо зневагу до своїх міжнародних зобов`язань, і справедлива відповідь партнерів не забариться, зазначила Климпуш-Цинцадзе.

 

Відставка Єгора Соболєва

Шостого грудня в обід відбулося засідання комітету з питань запобігання корупції. У пропозиціях до порядку денного Юрій Буглак повідомив, що від групи народних депутатів на адресу Голови Комітету надійшло звернення включити в порядок денний і розглянути лише одне питання “Про відкликання Єгора Соболєва з посади Голови Комітету” у зв’язку з його незадовільною роботою на посаді.

 

Ця ідея виникла вчора після доповіді Генерального прокурора, сказав Юрій Буглак.

 

За словами Єгора Соболєва, його відставка зумовлена “бажанням призначити залежного аудитора НАБУ, за допомогою якого вони збираються розправитися з командою Артема Ситника”.

Зрештою, за відставку в Комітеті проголосувало 12 парламентарів, серед яких Громадський  рух ЧЕСНО нарахував семеро прогульників засідань. Зокрема, Іван Мирний відвідав лише 13% засідань Комітету, а Сергій Дунаєв 16% засідань.

Натисніть для збільшення

Наступного дня у Верховній Раді 256-ма голосами “за” проголосували Проект Постанови “Про відкликання Соболєва Є.В. з посади голови Комітету”. Ініціаторами законопроекту виступили ті ж нардепи, що голосували за відставку під час засідання Комітету.

Натисніть для збільшення

З фракції БПП “проти” проголосувало 9 нардепів: Андрій Антонищак, Андрій Вадатурський, Світлана Заліщук, Павло Кишкар, Віктор Кривенко, Вадим Кривохатько, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Наталія Новак. З “Народного фронту” проти була лише одна людина - Леонід Ємець. З “Відродження” проти проголосував лише Валерій Писаренко. Серед 51 позафракційника “проти” проголосували 26 нардепів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]