Парламентарі за сумісництвом отримали термін

Матеріал Сергія Андрушка про народних депутатів, які попри призначення до органів державної влади не склали депутатський мандат.

Сергій Пашинський, виконувач обов'язків голови адміністрації президента у парламенті нахилився і спілкується з в.о Президентом Олександром Турчиновим.

Що це – канцелярія Адміністрації Президента у Верховній Раді? Просто Сергій Пашинський продовжує обіймати ще одну державну посаду – народний депутат України з фракції "Батьківщина".

Сьогодні Володимир Бондаренко проголосував за обрання 5 нових суддів Конституційного суду. Володимир Бондаренко ходить від КМДА до Верховної Ради і не знає, де він більше потрібен. Він же депутат, він же – голова Київської міської адміністрації.

Пан Бондаренко особливо не переймається потребою написати заяву про складання депутатських повноважень, щоб припинити бути сумісником.

– Вчасно складу, вчасно. Коли будуть переглянуті позиції по бюджету Києва на 10,5 мільярдів.

- Ви поєднуєте 2 державні посади і отримуєте кошти з двох... (журналіст)

- Ви не педалюйте на тому, на чому не варто педалювати (В. Бондаренко)

Так само у Парламенті голосує за нових суддів Конституційного суду свободівка Ірина Сех. Вона зараз і голова Львівської обладміністрації, і народна депутатка України. Більше того, вона і не планує найближчим часом віддавати депутатський мандат.

Вона визначила для себе такий термін: "Коли стабілізується суспільно – політична ситуація". Очевидно, вона стабілізується лише тоді, коли так вважатиме сама Ірина Сех. А вона ще не знає коли.

Людмила Денисова відвідала парламентський комітет з питань соціальної політики. Пані Денисова з 27 лютого 2014 року – міністерка праці і соціальної політики. Але вона також продовжує бути членом комітету з питань соцполітики, як народна депутатка. Два в одному.

Тож, в якості кого була на засіданні комітету Денисова? Дилему розв'язав жартома комуніст Петро Цибенко, він же Голова цього комітету: "Спочатку ви побудете Міністром (на цьому засіданні), а потім депутатом"

Так само новий міністр юстиції Павло Петренко відвідав комітет з питань верховенства права. Він там представляв свій новий закон. Але пан Петренко є членом цього ж комітету, виходить, конфлікт інтересів.

Міністр юстиції, який мав би бути взірцем для дотримання чинного законодавства сам його порушує – обіймає одночасно 2 державні посади.

Міністерка праці і соцполітики Людмила Денисова, наприклад, на запитання, чи планує вона скласти депутатські повноваження відповіла: "У Конституції термін не зазначений".

Для Міністра праці та інших, хто зараз продовжує поєднувати дві державні посади є прикра новина. Конституція містить терміни щодо складання депутатами повноважень. Основний закон дає 20 днів. Це максимальний термін поєднання двох посад одночасно. Про це йдеться у статті 78 Основного закону: "У разі виникнення обставин, що порушують вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, народний депутат України у двадцятиденний строк з дня виникнення таких обставин припиняє таку діяльність або подає особисту заяву про складення повноважень народного депутата України".

Ця ж стаття Конституції забороняє депутатам поєднувати роботу з іншою державною службою. Стаття 78. "Народні депутати України не можуть мати іншого представницького мандата, бути на державній службі, обіймати інші оплачувані посади, займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої діяльності), входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку".

Поки що ситуація така. Лише 6 депутатів склали свої повноваження, бо почали працювати на іншій державній службі.

Це Прем'єр – міністр Арсеній Яценюк, Голова Нацбанку Степан Кубів, Міністр екології Андрій Мохник, Міністр аграрної політики Ігор Швайка, генеральний прокурор Олег Махніцький.

Але вдвічі більше депутатів залишаються сидіти у двох кріслах, порушуючи українські закони, наражаючи себе на критику через порушення стандартів. Вони продовжують отримувати бонуси від цього. Зокрема, і фінансові, з державного бюджету України.

Загальний список сумісників виглядає так: Віталій Ярема, перший віце прем'єр – міністр, Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ, Максим Бурбак, міністр інфраструктури, Людмила Денисова, Міністр соціальної політики, Валентин Наливайченко, Голова СБУ, Андрій Парубій, Секретар РНБО. А ще 6 голів різних держадміністрацій. Такі народні депутати, як Валерій Лунченко з "Батьківщини", очільник Закарпатської обладміністрації, ще три однопартійці Лунченка – Володимир Шульга, голова Сумської обладміністрації, Юрій Одарченко, очільник Херсонської обладміністрації, Володимир Бондаренко, голова Київської міської адміністрації. Свободівці Олег Сиротюк, голова Тернопільської обладміністрації та Ірина Сех, голова Львівської обладміністрації, Валентин Наливайченко, "Удар", депутат і голова СБУ. А ще Сергій Пашинський, який і народний депутат і в.о голови Адміністрації Президента.

Мені не зрозуміло, чому на державні посади призначають таку велику кількість депутатів. У нас багата країна на обдарованих фахових людей та ще й із західною освітою. І до того ж, які не були заплямовані, оскільки не перебували на жодній державній посаді, а не те, що на двох одночасно. Якщо пані та пани депутати так хочуть залишатися у парламенті, треба дати їм таку можливість і не пропонувати їм жодні інші посади.

Чому народні депутати тримаються за свої крісла, сидячи в інших, дає пояснення історія з уже колишнім регіоналом Володимиром Макеєнком. Він півтора місяці поєднував 2 посади – був народним депутатом та Головою Київської міської адміністрації. Завдяки тому, що він не квапився позбутися мандату депутата, тепер після раптової зміни влади в КМДА, результатом якого стало його звільнення, він зберіг свій статус і все ще народний депутат.

Півтора місяці Володимир Макеєнко розповідав, як він написав заяву про позбавлення його повноважень депутата і як треба, щоб спочатку її розглянули на регламентному комітеті, який він сам і очолює. Так і вийшло, що голова КМДА Володимир Макеєнко дуже хотів позбутися депутатських повноважень. А голова регламентного комітету Володимир Макеєнко – не поспішав розглядати таку заяву. Зрештою, пан Макеєнко тепер може знову зосередитися на дотриманні регламенту у Верховній Раді:-)

Спікер парламенту і за сумісництвом в.о Президент України Олександр Турчинов дав дедлайн для складання депутатами-сумісниками мандатів – один тиждень.

"Я буду наполягати, щоб усі депутати – сумісники склали свої повноваження на цьому сесійному тижні". Тепер залишилося лише почекати і дізнатися про результати.

Сергій Андрушко, рух "Чесно"

"Українська правда"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]