День знань з політиками: які нардепи не посоромилися піару на дітях

Фото: День знань з політиками: які нардепи не посоромилися піару на дітях

Вересень — це старт нового політичного сезону, коли нардепи нагадують про себе. Закон “Про освіту” забороняє партіям втручатися в освітні процеси, але це політиків ніколи не зупиняло. Серед нардепів-списочників ця тенденція спадає, але мажоритарникам за рік до виборів треба підтримувати увагу виборців.

Порушили Конституцію і залучили церкву школи, що їх відвідали мажоритарники від БПП Порошенко і Сольвар, а також Шенцев від “Опоблоку”. Кучер встиг відвідати мінімум 3 лінійки, на одній із яких учнів змусили дивитися виступ президента, а на іншій депутату спекли коровай. Домбровський подарував школам власноруч написану книжку.

Громадський рух ЧЕСНО дослідив соцмережі і сайти тих нардепів і партій, які і цього року не посоромилися позагравати з виборцями на шкільній лінійці.

Юрист Центру демократії та верховенства права Максим Хаврат пояснює, що політики, які ходять для промов і виступів у школи, зокрема і на День знань, порушують базовий закон “Про освіту”:

 

Відповідно до статті 31 Закону, політичні партії (об'єднання) не мають права втручатися в освітню діяльність закладів освіти. Також статтею 80 встановлено, що об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають використанню не за освітнім призначенням”.

 

Як виявило дослідження ЧЕСНО, нардепи, зокрема мажоритарники, не тільки ходять з урочистостями до шкіл, але й роздають подарунки — від себе, від партій або від благодійних фондів. Раніше ЧЕСНО писали, що найбільше благодійними фондами зловживають мажоритарники.

Рекордсмен із кнопкодавства, мажоритарник із Черкащини Антон Яценко, “Відродження”, не зміг бути присутнім на лінійках у школі, але передав подарунки через своїх помічників. На фотографіях можна побачити, що в школах дітям роздають пакети з підписом “Першокласникам від народного депутата Антона Яценка”. Щоб усі помітили його благодійність, Яценко навіть придумав спеціальний тег #подарункипершокласникам.

Мажоритарник із Вінниччини та кнопкодав Петро Юрчишин, БПП, у “Фейсбуці” має цілу віртуальну приймальню у Козятині. Цього року від нардепа першокласники Козятинщини отримали шкільне приладдя. Як пишуть на сторінці приймальні, “така чудова ініціатива парламентаря вже стала доброю традицією”. У приймальні навіть повідомили, що таких наборів було роздано 780.

Нагадаємо, що до Дня місцевого самоврядування Юрчишин роздавав по 500 гривень у конвертах депутатам місцевих рад.

Заступник голови Комітету ПЕК, мажоритарник із Вінниччини та кнопкодав Олександр Домбровський, БПП, подарував школам свого округу №11 книги: двотомник “Екстракт-200” і власноруч написану книжку “Україна на розломі цивілізацій”.

 

 

Читати також:

“Зелене лобі”: які політики заробляють на “зеленому” тарифі

Гаряча 20-ка: "безголовий" Комітет паливно-енергетичного комплексу

Важка енергетика: конфлікт інтересів у Комітеті ПЕК

 

Не проігнорували День знань навіть лідери фракцій. Кнопкодав і фігурант антикорупційних розслідувань Олег Ляшко побував у двох інтернатах на Чернігівщині. На фотографіях видно, що дітям роздають торби “Українцям — роботу та гідне життя”. На іншому фото нардеп-прогульник Ляшко вручає ламінатор і, найімовірніше, принтер.

Екс-фігуранта кримінальних розслідувань, мажоритарника з Одещини Дмитра Голубова, БПП, Громадський рух ЧЕСНО вже давно помічав за роздачею подарунків, зокрема і від його іменного Благодійного фонду “Манна небесна”. Нардеп цього року відсвяткував День знань у школах свого Суворівського району №40 і №125 разом із мером Одеси Геннадієм Трухановим.

Це дійство, як завжди, фіксував телеканал дружини нардепа Анастасії Лашкарьової “Здоров’я”, а також канал, найімовірніше, матері Голубова Світлани Щелкунової “Академія” (ТОВ "Телерадіокомпанія Одеської національної юридичної академії "Академія"). На фотографіях можна побачити марковані мікрофони цих двох компаній.

Хоча під час цих відвідин школи на День знань обійшлося без роздачі подарунків, у кінці серпня відбулося декілька акцій під назвою “Вперед школа”. На фотозвітах у “Фейсбуці” можна побачити нові рюкзаки для школярів із канцтоварами.

 

Читати також: Зійшла "Манна небесна": як нардепи засипають виборців подарунками

 

У свою чергу, мажоритарник із Чернігівщини Валерій Давиденко, БПП, був на святкуванні Дня знань у Талаївській і Григорівській школі на своєму окрузі. Другій із них, за його словами, він передав спортивне обладнання, а в Талалаївській — роздав подарунки: на фото можна побачити дітей з однаковими пакетами. Також, судячи з фотозвіту, у школі Григорівки нардепа зустрічали у брендованих жовтих футболках, на яких можна прочитати прізвище “Давиденко”.

Фотозвіт зі сторінки Валерія Давиденка від 3 вересня. На фото можна побачити дітей з однаковими пакетами, у яких, найімовірніше, подарунки, про котрі говорить нардеп

Фотозвіт зі сторінки Валерія Давиденка від 3 вересня, у якому він пише, що подарував школярам подарунки. На фото можна побачити дітей з однаковими рюкзаками.

Учні Григорівської школи

Іронії додає те, що місцеві ЗМІ писали, як нардеп Давиденко розповідав про реформу “Нової української школи”. Але враховуючи, що такі урочистості суперечать навіть базовому закону про освіту, навряд чи тут можна говорити про принципи “Нової української школи”.

Урочистості до візиту Валерія Давиденка

Не оминув увагою День знань і син Президента України, нардеп з Вінниччини Олексій Порошенко. Порошенко-молодший приїхав на урочисте відкриття після реконструкції Сосонської школи. Окрім нього, на лінійку приїхали представники Вінницької ОДА, а ще Митрополит Вінницький і Барський Симеон.

Нагадаємо, що залучення релігійних представників до освітнього процесу суперечить статті 35 Конституції, у якій вказано, що школа відокремлена від церкви. Крім того, на сайті Вінницької ОДА зазначено, що митрополит вручив директорці школи Людмилі Кугай ікони та здійснив обряд освячення навчального закладу.

Вінницький нардеп-кнопкодав Микола Кучер, БПП, побував на декількох лінійках. Зокрема, він був на відкритті Михайлівської школи у Гайсинському районі. По фотозвіту з відкриття школи видно, що школярі і гості лінійки слухали звернення Петра Порошенка на великому екрані.

Виступ Петра Порошенка з нагоди відкриття Михайлівської школи. Фото: сторінка Миколи Кучера у “Фейсбуці

Дочка Кучера Лариса Білозір, депутатка Вінницької облради, теж опублікувала звіт про подарунки школярам від батька. У фотозвіті Білозір можна побачити як Кучер роздає рюкзаки школярам.

Після публікації депутатка повідомила Громадський рух ЧЕСНО, що її батько відвідав святкові лінійки не в трьох, а п'яти школах.

Микола Кучер роздає подарунки

Окрім Михайлівської школи, Кучер встиг завітати ще на один День знань — у школу села Пологи Теплицького району, де навчаються 80 дітей. Зокрема, там народного депутата зустрічали короваєм, а сам Кучер привіз школі електроплиту.

Мажоритарник із Донеччини Дмитро Лубінець, БПП, хоча особисто і не був присутній на святковій лінійці, але передав подарунки першокласникам. Про це відзвітувала “Солідарність” Мангушського району.

Також у “Фейсбуці” є сторінка Лубінця з Нікольського, на якій відзвітували, що в селі Кременівка пройшло свято з відкриттям стадіону і подарунками.

Роздача подарунків на 1 вересня в Мангушському районі
У селі Кременівка 1-го вересня

Профіль у соцмережах “Дмитро Лубінець Нікольське” також поширював на своїй сторінці фотозвіти зі шкіл Нікольська, де можна побачити дітей з подарунками. Якщо уважно придивитися, то на розкладі уроків, який тримають школярі, можна згори ліворуч побачити портрет Лубінця.

Списочник і фігурант антикорупційних розслідувань Олександр Вілкул роздавав подарунки — канцелярію — від імені свого Благодійного фонду “Українська перспектива” для дітей Дніпропетровщини.

Мажоритарник із Київщини, нардеп-прогульник Руслан Сольвар, БПП, окрім того, що порушив базовий закон про освіту, знехтував ще й статтею 35 Конституції України — “церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа — від церкви” — прямо на очах у малолітніх дітей, а потім похизувався цим на своїй сторінці в соцмережі. На самих фотографіях не видно нардепа, але на одній із опублікованих світлин видно, як на святковій лінійці священик освячує школярів своїм віником, а на іншій священник стоїть у ряду разом із чиновниками біля школи.

Фотографія з профіля Руслана Сольвара у “Фейсбуці”

Напередодні свята команда фігуранта антикорупційних розслідувань Сольвара відзначилася тим, що роздавала секонд-хенд у Гатненській раді.

Нардеп-прогульник із Харківщини Дмитро Шенцев, “Опоблок”, побував на святковій лінійці в Чугуєві і Малинівці з привітаннями і подарунками для школярів. Про це фігурант антикорупційних розслідувань сам написав на своїй сторінці у “Фейсбуці”. У відеосюжеті йдеться про те, що школярі отримали спортивне обладнання — зокрема, як видно з відео, спортивні м’ячі.

 

7 тисяч першокласників отримали подарунки від благодійного фонду Дмитра Шенцева”, — йдеться у сюжеті “Харьковских известий”.

 

Відзвітував про подарунки від благодійного фонду Шенцева для 7 тисяч першокласників і місцевий осередок “Опозиційного боку”. На фотографіях видно, що першокласники тримають подарункові пакети з канцтоварами, які підписані благодійний фондом.

За даними його персонального сайту, Шенцев 1 вересня побував у Малинівському ліцеї. Благодійний фонд Шенцева подарував їдальні Малинівського ліцею електричну піч і стелаж для зберігання посуду.

 

А повар школьной столовой Галина Григорьевна преподнесла политику каравай, испеченный в новом духовом шкафу”, — йдеться на його сайті.

 

Шенцев також писав у “Фейсбуці” про проект “Нова українська школа”. Але крім того, що нардеп порушив базовий закон про освіту, він, як і Сольвар, порушив також і статтю Конституції, де йдеться про відмежування церкви від школи.

З альбому на “Фейсбук”-сторінці під назвою “Опозиційний блок. Харків”

Благодійний фонд нардепа очолює його старший син Микита Шенцев. У своєму “Фейсбуці” він теж активно висвітлює роздачу подарунків. Зокрема, 1 вересня канцтовари отримали учні Чкалівської НВК, а сам заклад отримав “цінні подарунки”.

БПП-шник із Вінниччини Руслан Демчак теж відвідав лінійку на своєму окрузі з урочистостями.

Цікаво, що про візит на округ Руслана Демчака, який входить у провладну коаліцію, відзвітував ще й Немирівський осередок “Самопомочі”.

 

Як піаряться політичні партії

Роздавати подарунки під брендом політичних партій у школах не можна. Експерт Максим Хаврат говорить, що статтею 6 Закону України “Про освіту” передбачено принципи освітньої діяльності, до яких, серед іншого, належить невтручання політичних партій в освітній процес. Утім, партії не мають обмежень на подарунки.

 

Проте законодавством не встановлено обмежень щодо дарування подарунків від політичних партій. Разом з тим, варто зауважити, що такі дії, за статтею 160 Кримінального кодексу України, можуть кваліфікуватися як підкуп виборців, якщо вони будуть здійснені в період виборчої кампанії”.

 

Попри це, Громадський рух ЧЕСНО знайшов безліч прикладів, коли подарунки роздавалися під брендами партій.

У Кривому Розі партія “Наш край” влаштувала свято і роздачу подарунків для дітей із інвалідністю та з багатодітних сімей.

Подарунки першокласникам роздавала також і партія “Совість України” в Полтаві.

 

Читати більше: Гречка по-полтавськи від "Совісті України"

 

Міський голова Олександр Мамай роздавав дітям подарунки: м'які іграшки та канцтовари. Лише плюшевих песиків та кроликів закупили на півмільйона гривень.

Парафіївський осередок “Народного руху України” разом із головою Чернігівського осередку передали подарунки першокласникам Парафіївської об'єднаної територіальної громади (з Парафіївської, Южненської та Іваницької шкіл) та Ічнянської ОТГ (Дружбинської ЗОШ). У подарункових пакетах, зокрема, були розмальовки і магнітики.

За життя до 1 вересня також влаштовувала святкування в Мелітополі.

У Маневичах місцева “Батьківщина” роздавала подарункові пакети з книжками. До школи прийшла депутатка райради і голова фракції “Батьківщини” у Маневицькій райраді Людмила Веремчук.

Торік Громадський рух ЧЕСНО також моніторив випадки піару депутатів під час урочистостей 1 вересня.

Громадський рух ЧЕСНО нагадує народним депутатам про необхідність дотримання Закону України “Про освіту”, в якому прописана заборона використовувати школи не у навчальних цілях.

#ДеньЗнаньБезПолітики

Раніше рух ЧЕСНО писав про те, що політики часто використовують дітей для піару. Одна з проблем — це те, що світлини дітей потім публікують на сайтах і соцмережах без дозволу.


Читати більше: Легше, ніж цукерку відібрати. Як політики використовують дітей для піару

 

Також нагадуємо, що благодійна діяльність нардепів може бути напряму пов’язана з виборами, які наближаються.

Діапазон голосів, необхідних для перемоги на мажоритарному окрузі в Україні, за даними 2014 року, становить від 1500 до 70 000 виборців. Як показує практика, активна благодійна діяльність нардепів, роздача подарунків та встановлення дитячих майданчиків здатні підтримувати лояльність такої кількість виборців упродовж перебування обранця на посаді. А під час передвиборчих перегонів така діяльність дає їм суттєві переваги над конкурентами.

Громадський рух ЧЕСНО наголошує на необхідності невідкладного розгляду правок і ухвалення в другому читанні Виборчого кодексу. Ухвалення виборчої реформи передбачає скасування нинішньої змішаної виборчої системи й запровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками.

У майбутньому це призведе до формування нової якості політики, зокрема зменшення непрямого і прямого підкупу виборців та використання адмінресурсу.

Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про подарунки українцям від народних депутатів. Зі світлинами можна ознайомитися в нашому "Альбомі для різної жесті" на “Фейсбуці”. Якщо ви бачили або самі отримали подарунки від нардепів, присилайте нам фото в особисті повідомлення на нашу сторінку в “Фейсбуці”.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]