Список БПП до Київради: прогульники, непрозорі, люди Третьякова та інших “любих друзів”

Рух ЧЕСНО зробив експрес-аналіз переліку кандидатів до столичної ради від президентської партії.

Майже половина списку (45 %) - чинні депутати Київської міськради. Більшість із них (40 осіб із 55) були обрані до ради рік тому в мажоритарних округах.

Але не всі з них є членами фракції УДАР-Солідарність. Людмила Костенко наразі представляє Радикальну партію, а ще шестеро депутатів - позафракційні. Олег Петровець пройшов до ради за списком партії “Нове життя” (на час виборів у 2014 році - партія Лесі Оробець).

Решта депутатів - топ-менеджер “Епіцентру” Володимир Гончаров, медійник Дмитро Гордон, Ярослав Діденко, який торік не заробив жодної копійки, забудовник Вячеслав Непоп та екс-ГАКівець Олександр Пабат - на минулих виборах були самовисуванцями.

Тобто БПП вдалося залучити до своїх лав 5 з 9 раніше незалежних від партій політиків Київради. З одного боку це свідчить про здатність залучати впливових у Києві людей саме під президентський бренд, а з іншого суперечлива репутація декого з них та можливий конфлікт інтересів несе очевидні ризики.

БПП кандидує 9 прогульників і тих, хто не писав запити

Двоє з чинних депутатів, що потрапили до нового списку, пропустили понад 25% засідань ради - це батько та син Ігор та Артур Баленки (по 27% відсотків прогулів). Про це свідчать дані моніторингу, які ЧЕСНО оприлюднило у березні цього року.

Щоправда, після оприлюднення результатів моніторингу ЧЕСНО депутати почали відвідувати засідання більш регулярно.

Артур Баленко вже вдруге є кандидатом від УДАРу попри те, що під час майдану не підтримував ані Кличка, ані майдан.

Восьмеро депутатів у нинішньому складі ради пропустили понад 25% засідань своїх комісій.

Дванадцятеро депутатів із списку БПП за перші 300 днів роботи не подали жодного запиту.

Для порівняння, інші місцеві обранці активно використовували цей механізм саме у Київраді.

Лише за рік роботи столичні депутати подали більше запитів, ніж більшість рад з початку каденції у 2010 р., за винятком Львівської та Луцької міських рад.

5 депутатів від БПП досі приховують декларації

Згідно з цьогорічним рішенням Київради, всі депутати повинні були до 1 квітня подати свої декларації про доходи.

Втім, незважаючи на це десятеро обранців досі приховують свої доходи. Рівно половину із цих людей бачимо у списку кандидатів БПП - це Юрій Береговий, Андрій Білозір, Микола Негрич, Віталій Росляков та Юрій Сулига.

Серед тих депутатів, що таки подали декларації, бачимо людей, які нічого не заробили і не мають де жити.

До списку БПП потрапило троє депутатів, що минулого року офіційно не отримали жодної копійки доходу - Катерина Кириченко, Сергій Костюк та Вадим Пишняк.

Іще шістьом представникам цього списку, згідно з даними декларацій, немає де жити.

При цьому у Олега Костюшка та Ігоря Опадчого по більш ніж 20 млн грн фінансових активів (у формі інвестицій чи заощаджень). Не маючи власного  житла, ці депутати потрапляють до переліку найбагатших людей у нинішньому складі Київради.

Той же Олег Костюшко володіє п’ятьма земельними ділянками загальною площею 6,3 гектари - принаймні намет поставити йому є де.

Ім’я найбільшого автолюбителя Київради Олександра Пабата також є у передвиборчому списку БПП. Нагадаємо, автопарк цього депутата налічує 11 автомобілів - від скромної Волги до ексклюзивної Aero 8.

Нардепи і помічники: Третьяков посилює свою команду у Київраді

Народний депутат Олександр Третьяков навесні започаткував кампанію із новою політичною силою “Ми кияни”.

ЧЕСНО він запевнив, що рішення про те, чи йти на ці вибори, прийме влітку. Імовірно, Третьякову вдалося досягнути домовленостей із БПП, оскільки його політична кампанія припинилася, а у списку блоку аж 8 його нинішніх помічників.

Це лише ті люди Третьякова, яких вдалося виявити під час експрес-аналізу кандидатів у списку БПП.

Варто зазначити, що у цьому скликанні Київради Третьяков уже завів двох своїх помічниць через мажоритарні округи на Святошино. А також одного помічника, Володимира Каретко, по списку. Усі ці люди балотуються до Київради знову, хоча Наталія Чумакова вже у статусі колишньої помічниці.

Окрім Третьякова, своїх асистентів до столичної ради ведуть іще 10 народних депутатів. Найцікавіше, що серед них є також помічники від трьох депутатів Народного фронту - Лілії Гриневич, Людмили Денісової та Олександра Присяжнюка.

Доволі сильною залишається команда нардепа Дмитра Андрієвського, який, за оцінкою Руху ЧЕСНО, не склав іспит на доброчесність через ймовірну причетність до корупційних дій.

Депутат і далі лобіює свою команду у Солом’янському районі. По списку БПП балотується і Катерина Кириченко, яка, за інформацією "Української правди", є цивільною дружиною Андрієвського.

Загалом майже всі, хто мав своїх представників у фракції УДАР-Солідарність, зберегли свій вплив і у списку БПП. Усі зв’язки, які вдалося виявити у нинішньому складі Київради ви можете подивитися на інфографіці за лінком.

Люди Черновецького, екс-регіонали, дерибанники, забудовники та тендерні контролери

Схема зв’язків мажоритарників, яку підготували аналітики Громадського руху ЧЕСНО, свідчить, що люди Черновецького нікуди не зникли з нового списку БПП.

Богдан Ганноха – чинний депутат Київради. Обрали його під брендом УДАРу в Деснянському районі. Мати Ганнохи - пастор церкви Сандея Аделаджі - “Посольства Божого”. Він керував приймальнею депутата Київради від блоку Леоніда Черновецького Валерія Сергійчука.

Хоче знову потрапити до міськради і прогульник Олексій Окопний. Раніше він був помічником одного з депутатів КиїврадиСергія Березенка. Березенко потрапив до Київради під стягами Леоніда Черновецького, був його радником та очолював молодіжне крило блоку Леоніда Черновецького. Нещодавно Березенко переміг як представник БПП на скандальному 205 окрузі в місті Чернігів.

У 2014 до Київради пройшов також інший помічник екс-депутата від блоку Черновецького Віталія Лавриненка - УДАР-івець Владислав Михайленко. Він знову у списку провладної партії.

Лавриненко, у свою чергу, має тісні зв’язки з депутатом Вадимом Столаром. Цю інформацію підтверджують ЗМІ. Більше того, на офіційному сайті ЦВК є інформація про те, що Лавриненко був офіційним спостерігачем від кандидата в нардепи Вадима Столара.

Приймальня на сайті Столара зараз має ту ж саму адресу, що і приймальня депутата Михайленка.

Більше того, за даними “Інтерфаксу”, Михайленко міг бути причетним до рейдерського захоплення книгарні “Сяйво”.

Аналогічна ситуація і з Михайлом Терентьєвим та Андрієм Андрєєвим - колишніми помічниками Алли Шлапак - людини Леоніда Черновецького. 

З останньою також пов'язана юристка Анастасія Зернова, що на минулих виборах була в останній момент включена до Київської міської виборчої комісії за квотою Порошенка/УДАРу. Разом зі Шлапак вона є засновницею громадської організації "Соціальна справедливість "Совість".

До Київради під брендом УДАРу пройшли не лише люди з команди Черновецького, а й екс-регіонали. Цих же людей знову кандидує БПП.

Богдан Колодій, якому 31 рік, в політиці уже мало не десятиліття. Він став депутатом Святошинської районної ради у 2006 році.

На сайті Святошинської районної організації  Партії регіонів 2012 повідомлялось, що Богдан Колодій разом з іншими представниками Партії регіонів відвідував шкільні заклади.


Депутатка Людмила Закревська теж йде до Київради не вперше. За попередньої каденції вона потрапила у “чорний список” як дерибанниця Пущі Водиці.

Голова люстраційного комітету при Кабміні Єгор Соболев у одному зі своїх блогів ще до того, як став народним депутатом, оприлюднив список тих депутатів, які проголосували за відчуження одному з депутатів від Громадського активу Києва нежитлових приміщень Замку барона та тамтешньої землі.

Закревська тоді проголосувала за рішення, яке завдало шкоду інтересам територіальної громади міста Києва.

Йде за списком БПП також чинний депутат Віктор Білич - партійний ветеран Київради. Це для нього уже 5 каденція, і тепер він прентедує на 6. Білич побував у лавах НДП, Єдності та Нашої України. Настала черга для УДАРу та БПП.

У медіапросторі Білич більше відомий як забудовник: ЗМІ пов’язують  його з відомою будівельною компанією ТММ. Але найбільш скандальною забудовою був проект у Печерському районі столиці біля НСК “Олімпійський”. Саме про це будівництво програма антикорупційних розслідувань “Наші гроші” зробила своє розслідування.

На місці сектора для метання молоту і диску зводили багатоповерхівку. Відомі спортсмени-легкоатлети написали лист до голови КМДА Олександра Попова, щоб будівництво, яке загрожувало  зробити спорткомплекс непридатним для проведення міжнародних змагань, зупинили.

Окрім людей Черновецького, екс-регіоналів і забудовників у списку БПП є й підозріло успішні переможці тендерних держзакупівель.

Однією з таких є депутатка-пенсіонерка від УДАРу Вікторія Кустова, засновниця ПП “Ніка-1”.

Як повідомила в одному з репортажів програма “Гроші”, у 2014 році зазначена фірма активно вигравала тендери на постачання продуктів для харчування школярів. Вигравала навіть тоді, коли конкуренти пропонували продукцію за нижчою ціною.

Так, за неповний рік “Ніка-1” перемогла на 71 тендері, отримавши понад 50 мільйонів гривень. При цьому найбільше замовлень - на майже 20 мільйонів - фірма отримала на Оболоні, де у двотисячних Кустова протягом восьми років була депутатом райради.

При цьому журналістів програми “Гроші” депутатка переконувала, що живе на пенсію. Справді, згідно з її декларацією за 2014 рік депутатка отримала доходу всього в 42 тисячі гривень, але у графі “інші активи” при цьому зазначено, що також вона вклала понад 1 млн 706 тис грн до статутних капіталів фірм.

Знаково, що чинні депутати-УДАРівці Київради, які з високою ймовірністю пройшли у місцеве самоврядування як технічні кандидати, на цей раз місця у списку не отримали.

Так, до переліку кандидатів не ввійшли Юлія Лимар та  Олексій Панчук.

Громадський рух ЧЕСНО закликає волонтерів долучитися до моніторингу кандидатів у депутати до Київської та обласної ради ([email protected]).

Автори: Остап Кучма - аналітик Громадського руху ЧЕСНО, Ірина Федорів - координаторка регіональної мережі ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]