Карантинне гречкосійство політиків на Харківщині

Фото: Карантинне гречкосійство політиків на Харківщині

Від імені Кернеса та Ярославського в Харкові роздавали іменні пакети з продуктами. Понад половина мажоритарників Харківщини гречкосіяла під час карантину. Подарунки роздавали й щонайменше 10 депутатів Харківської міської ради та 13 депутатів облради.

Рух ЧЕСНО промоніторив соціальні мережі та новинні сайти за період від 12 березня до 1 червня 2020 року й зафіксував тих політиків Харківщини, які гречкосіяли під час карантину.

Карантин задля запобігання поширенню COVID-19 Кабмін запровадив навесні 2020 року. І деякі політики в цей період почали вдаватися до гречкосійства, щоб підвищити власні рейтинги та рейтинги своїх політичних партій перед місцевими виборами, які мають відбутися вже восени.

Відповідно до оприлюдненої Рухом ЧЕСНО методології, гречкосійство – це спроби політиків (на виборних чи призначених посадах) або потенційних кандидатів вплинути на волевиявлення виборців самостійно чи через допоміжних суб’єктів (третіх сторін) шляхом роздавання товарів, надання послуг або інших матеріальних чи нематеріальних активів.

Зазначимо, що допомагати медикам чи вести благодійну діяльність можна без афішування цього в соцмережах та на інших публічних майданчиках.

Політики, які вдаються до гречкосійства в часи пандемії, діють з особливим цинізмом, бо журналістам і громадському сектору все складніше буде пояснювати громадянам, чому така “гречка” є неприйнятною”, – зазначає очільниця Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

Читайте також: “Гречка” в законі: “Слуга народу” хоче узаконити допомогу медикам за кошти держфінансування партій

Так, до гречкосійства в Харкові вдався сам очільник міста Геннадій Кернес. Від його імені по квартирах літніх людей розносили брендовані пакети з продовольчими наборами.

 

Фото: Kharkiv Today

Друге прізвище, що було на пакетах, – Олександра Ярославського, харківського бізнесмена, який 2003 року став нардепом на проміжних виборах у 206-му окрузі (Чернігівщина). Тоді він балотувався як самовисуванець, а після виборів приєднався до групи “Демократичні ініціативи”. Від 2012 року в Кернеса з Ярославським був публічний конфлікт. Але 1 січня 2020 року в Instagram мера Харкова з’явилося їхнє спільне фото, а в одній з Facebook-груп – відео, у якому Ярославський заявив, що вони порозумілися. Після запровадження карантину Кернес почав активно рекламувати бізнесмена на своїх сторінках у соцмережах та у ЗМІ.

Очолив волонтерський рух з розвезення іменних пакетів Кернеса-Ярославського голова харківського осередку партії “Національний корпус” Костянтин Немічев.

До активістів Національного корпусу приєдналися сотні харків'ян. Ми домовилися із районними організаціями соціального захисту, щоб ті також допомагали нам і надавали продовольчі пакети. Представники Нацкорпусу після того, як побачили марковані пакети, відмовилися використовувати їх, але серед волонтерів є люди, яким все одно, що написано на пакеті і хто їх розносить. Вони виконали свою справу і допомогли тому, хто цього потребує. Наша мета полягає в допомозі, а не в піарі когось перед виборами. Ми вже звернулися в районні організації з проханням замінити пакети, в яких людям розносять продукти”, – коментував цю історію Немічев 27 березня.

Народні депутати

На офіційному сайті Харківської територіальної організації партії “Європейська солідарність” протягом квітня-травня 2020 року з’явилася низка новин про те, що активісти й партійці передавали літнім людям продуктові набори, а лікарям і медзакладам в області – засоби індивідуального захисту з медичними препаратами.

 

 

Відповідно до інформації на сайті, це відбувалося за підтримки Фонду Петра Порошенка. У новинах як особи, які безпосередньо передавали подарунки, фігурують депутатка з фракції ЄС у ВРУ, кнопкодавка Ірина Фріз, котра в червні 2020 року очолила харківську терорганізацію ЄС, та очільниця люботинського осередку партії Лідія Куденко.

Про роздавання продуктових наборів від Фонду Порошенка розповідали й у Facebook. Там як особи, які роздавали подарунки, фігурували заступник керівника секретаріату харківської терорганізації ЄС Олександр Яловол, котрий 2015 року безуспішно балотувався до Харківської міськради від партії БПП, і членкиня фракції ЄС у ВРУ Софія Федина.

На Харківщині гречкосіяли й інші нардепи. Так, на офіційному сайті мажоритарника Олександра Фельдмана (174-й округ), народного депутата шостого поспіль скликання ВРУ та члена фракції ОПЗЖ, з’явилася новина про передання медзакладам області 2000 засобів індивідуального захисту.

А на персональному сайті позафракційного нардепа п’ятого поспіль скликання ВРУ Дмитра Шенцева (176-й округ) неодноразово розповідали про передавання його іменним фондом засобів індивідуального захисту лікарням.

Від імені фонду ветеранам до річниці перемоги у “Великій Вітчизняній війні” роздавали, як зазначено на сайті, “традиційні” продовольчі набори.

А наприкінці травня школярам зі 176-го округу почали роздавати сертифікати на отримання іменних стипендій від нардепа.

Гречкосійство не оминуло й представників правлячої партії “Слуга народу”. Так, мажоритарниця від 168-го округу Марія Мезенцева опублікувала у Facebook дописи про передання засобів індивідуального захисту до лікарні, гуртожитку для незрячих, а також санітайзерів – військовим.

А 1 червня, у День захисту дітей, Мезенцева відвідала дитячий будинок сімейного типу “Відрадне”, куди привезла продукти харчування. Про це теж стало відомо з її сторінки у Facebook.

Маски роздавали й від імені Андрія Одарченка, який переміг від “Слуги народу” у 170-му окрузі.

Неодноразово про передання засобів індивідуального захисту на власній сторінці у Facebook розповідав і мажоритарник від 173-го округу Олександр Бакумов.

 

Олександр Літвінов, обраний у 178-му окрузі, теж передавав засоби індивідуального захисту до медзакладів свого округу.

Олексій Красов, обраний у 180-му окрузі, спрямував до місцевих служб округу захисні маски.

А до Дня захисту дітей Красов передав дитячому будинку-інтернату телевізор.

Серед гречкосіїв – і позафракційна Юлія Світлична, обрана як самовисуванка у 179-му окрузі на проміжних виборах у березні 2020 року. На своїй сторінці у Facebook вона розповіла, що передала до медзакладів області засоби індивідуального захисту та медичне обладнання.

 

Читайте також: Ціна голосу перемоги для Світличної у 179-му окрузі від Руху ЧЕСНО.

Депутати Харківської міськради

Карантинне гречкосійство здійснювали й депутати Харківської міської ради. Так, представник фракції Кернеса “Довіряй ділам” (попередня назва – “Відродження”) Ігор Аріх 3 квітня розмістив на своїй сторінці у Facebook публікацію, у якій повідомив, що на його окрузі роздавали насіння овочів.

А 18 квітня користувачка Facebook розповіла, що до одного з храмів Харкова привезли великодні паски, які планували освятити й роздати парафіянам. На пасках були листівки з прізвищами Аріха та Кернеса.

Та це не єдиний приклад роздавання пасок депутатами міськради до Великодня 2020 року. Так, на сторінці “Новобаварский район г. Харьков” у Facebook було опубліковано добірку фото пасок з листівками на них від депутатів із фракції “Довіряй ділам”.

Фото з Facebook-сторінки “Новобаварский район г. Харьков”

Серед гречкосіїв – депутатів Харківської міськради з фракції “Довіряй ділам” опинилися Юрій Медведєв, перший заступник Кернеса Ігор Терехов та Олексій Топчій.

Фото з Facebook-сторінки “Новобаварский район г. Харьков”

А депутат із фракції “Довіряй ділам” Олександр Лобановський 7 травня передав міській лікарні №13 медичні препарати, про що теж розповів у Facebook.

 

1 червня він приїжджав до дитячого будинку “Сім’я” з полуницею та морозивом.

 

Публікував фотографії з роздаванням великодніх пасок і депутат із фракції “Центр” (попередня назва – “Солідарність”) Володимир Полозков.

Полозков також роздавав подарунки дітям до 1 червня.

 

Гречкосіяв під час карантину й лідер фракції “Наш край” Андрій Колос. На своїй сторінці у Facebook він повідомив, що компанія “Строй сіті девелопмент”, керівником якої він є, надіслала до благодійного фонду “Допоможемо дітям” понад 33 тисячі масок.

 

Гречкосіяли й представники фракції “Самопоміч” Наталія Коваленко разом із Сергієм Могилою: у березні вони від імені фракції передали обласній інфекційній лікарні 1800 респіраторів.

 

Кожного місяця депутатам перераховують з міського бюджету кошти для депутатських витрат у розмірі однієї “мінімалки”. Ще на початку каденції ми фракцією вирішили, що ці кошти будуть спрямовані виключно на благодійні цілі. Ми їх акумулювали. І ми бачили, що в інфекційної лікарні була потреба в цих коштах, тому вирішили їх направити туди”, – пояснювала в коментарі Руху ЧЕСНО Коваленко.

Позафракційний Ігор Черняк, який улітку 2018 року залишив фракцію “Самопоміч”, на особистій сторінці у Facebook неодноразово розповідав про своє гречкосійство.

 

Депутати Харківської облради

Та не лише депутати Харківської міської ради вдавалися до гречкосійства. Так, від імені позафракційної депутатки Харківської облради Ганни Кузнецової, обраної від партії “Відродження”, харків’янам роздавали паски.

 

Фото з Facebook-сторінки “Новобаварский район г. Харьков”

Позафракційний Максим Колінько, теж обраний від партії “Відродження”, прозвітував на своїй сторінці у Facebook, що він передав медикам Красноградщини засоби індивідуального захисту, закуплені головою Харківської облради Сергієм Черновим (фракція “Відродження”).

Володимир Скоробагач, лідер фракції “Відродження” в облраді, повідомив про вручення подарунків багатодітним сім’ям.

 

Комсомольський селищний голова Дмитро Дихтяр дякував позафракційному депутатові облради Олегу Каратуманову, обраному від партії “Опозиційний блок”, за передані засоби індивідуального захисту для лікарень і держслужбовців.

Позафракційний Анатолій Русецький, обраний від БПП, на своїй сторінці у Facebook розповів, що його команда надала благодійну допомогу медзакладам у Харківській області та громадській організації.

 

Гречкосіяв і позафракційний Анатолій Гацько, якого обрали так само від БПП. На його сторінці у Facebook з’явився допис, де він розповів про купівлю наркозно-дихального апарата для лікарні на окрузі.

 

Позафракційна висуванка БПП Ольга Львова писала на своїй сторінці у Facebook, що розвозила продуктові набори літнім людям.

Гречкосіяв 1 червня й позафракційний висуванець БПП Вісхан Ісламов, який разом з мажоритарником від “Слуги народу” Дмитром Люботою та очільником Ізюмської РДА Янісом Никифоровим розвозив подарункові набори дітям.

А голова смт Південне Олександр Брюханов дякував депутатові з фракції “Наш край” в облраді Володимиру Горбатовському за передані до медзакладів засоби індивідуального захисту.

Його колега з фракції Олександр Гусаров сам розповів на своїй сторінці у Facebook, що передав одній зі шкіл області бензомоторну косу.

Він же розвозив харчі літнім людям.

Член фракції “Відродження” в облраді Денис Дорожкін, судячи з низки його дописів у Facebook, особисто доставляв пакунки Кернеса-Ярославського потенційним виборцям.

А депутат із фракції “Опозиційний блок” Дмитро М’ягкий розмістив пост про те, що підготував продуктові набори для ветеранів “Великої Вітчизняної війни”.

Микита Шенцев із фракції “Опозиційний блок”, син нардепа Дмитра Шенцева, розповів на своїй сторінці у Facebook, що вони прийшли до ветеранів з подарунками та оркестром.

 

Потенційні кандидати на місцевих виборах

Але не тільки чинні депутати вдавалися до карантинного гречкосійства перед виборами. Так, у квітні у Facebook було опубліковано фотографії з великодніми пасками від очільниці адміністрації Новобаварського району Харкова Тетяни Цибульник та її дочки Неллі Цибульник. Вони обоє 2015 року безуспішно балотувалися до міськради від партії “Відродження”.

Фото з Facebook-сторінки “Новобаварский район г. Харьков”

Паски в Харкові роздавали й від імені співвласника ТОВ “МІР-СТРОЙ” Владислава Тищенка. Інформація про це з’явилась у тій самій публікації, де й фото з пасками від депутатів із фракції “Довіряй ділам” в Харківській міськраді. Ймовірно, на місцеві вибори 2020 року вони підуть від однієї партії.

Фото з Facebook-сторінки “Новобаварский район г. Харьков”

У середині березня під будівлею Харківської міськради маски роздавав адвокат Анатолій Родзинський. Про це навіть вийшов сюжет на місцевому телеканалі АТН. Він був депутатом Харківської міської ради попереднього скликання. 2010 року його обрали туди від партії “Сильна Україна”. Родзинський став кандидатом на відкликання з Харківської міськради попереднього, шостого, скликання за результатами аналітики Руху ЧЕСНО, опублікованої напередодні місцевих виборів 2015 року. На тих виборах він безуспішно очолив список партії “Народний контроль” до міськради та балотувався на посаду мера Харкова.

Якщо вам відомі інші факти гречкосійства політиків, потенційних кандидатів у депутати чи представників політичних партій, повідомляйте нас про це. Як докази гречкосійства можете надсилати фото та відео гарної якості на нашу електронну пошту. Ми використаємо їх у наших майбутніх публікаціях.

Також Рух ЧЕСНО оприлюднив аналіз роботи у ВРУ мажоритарників від міста Харків та обласних округів Харківщини за 2019 рік, матеріал про відвідуваність депутатів Харківської міськради протягом 2016-2019 років та ТОП-5 скандалів, у яких фігурували представники харківського місцевого самоврядування 2019 року.

Цей матеріал підготовано за підтримки Фонду з прав людини Посольства Королівства Нідерландів в Україні.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]