Депутати Дніпровського району: є Солідарність, немає Свободи

Фото: Депутати Дніпровського району: є Солідарність, немає Свободи

Дніпровський район має друге за кількістю представництво у Київраді: від нього пройшли аж 17 зі 120 депутатів. Більше – тільки у Дарниці, яка дала 20 мандатів. Абсолютним переможцем на районі став Блок Петра Порошенка “Солідарність”, від якого були обрані 10 депутатів. Також трьох своїх представників завела “Батьківщина” і по два – партії “Самопоміч” і “Єдність”.

Натисніть для збільшення

З 17-ти “дніпровських” депутатів 9 уже були в Київраді попереднього скликання. На місцевих виборах-2015 майже всі вони – крім Наталії Шульги з “Самопомочі” – висувалися від БПП і грають ключову роль у двох з п’яти комісій, в яких БПП має серйозний вплив: в комісії з містобудування та комісії з бюджету.

КОМІСІЯ З ПИТАНЬ МІСТОБУДУВАННЯ, АРХІТЕКТУРИ  ТА ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ (БПП)

Комісію з питань містобудування, архітектури та землекористування (13 з 23 членів комісії представляють БПП) очолив бізнесмен, співзасновник компанії “Столична правова фундація” Олександр Міщенко. У політику він прийшов у 2014 р. як депутат Київради від УДАРу, провівши інтенсивну передвиборчу кампанію: відкривав дитячі майданчики, влаштовував прибирання тощо. Згідно з декларацією за 2015 р., у голови комісії з питань містобудування і співзасновника компанії, яка обслуговує забудовників, немає власного житла.

Фото з особистої сторінки Олександра Міщенка (по центру) у Facebook

Заступником Міщенка в комісії став Олександр Харченко, який найгірше серед депутатів від Дніпровського району відвідував свою комісію у попередню каденцію.

Фото з особистої сторінки Олександра Харченка у Facebook

Також до комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування увійшов Олег Петровець, керівник і співзасновник антикорупційної ГО “Свідомі”, колишній помічник нардепів Руслана Князевича (2007-2012 рр.) і Лесі Оробець (2012-2014 рр.).

Фото з особистої сторінки Олега Петровця у Facebook

Свою політичну кар’єру депутат почав у 2014 р., коли разом з Оленою Галушкою пройшов до Київради від партії Оробець “Нове Життя”. Одразу після обрання обидва депутати вирішили не входити до фракції політсили, від якої обиралися, і залишилися позафракційними.

Цікаво, що попри антикорупційну спрямованість його громадської організації Петровець не ввійшов до складу відповідної профільної комісії – постійної комісії з питань дотримання законності, правопорядку та запобіганню корупції, – ні у 2014-2015 рр., коли став секретарем постійної комісії з питань власності, ні у свою другу каденцію. Крім того, як зафіксувала ОПОРА, напередодні місцевих виборів-2015 депутат займався облаштуванням дитячих майданчиків і заохочував громадян до встановлення безкоштовних газових лічильників, при чому робив це ще до своєї реєстрації.

У 2011-2012 рр. Петровець працював у ТОВ “Адвокатська компанія “МЛгруп”, яке видання “Наші гроші” називає кузнею кадрів міністра юстиції Павла Петренка і яке з 2011 р. перереєстрували на офшор з Віргінських островів “Айдар лімітед”.

Ще одним представником Дніпровського району в комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування став Віталій Росляков, який за попереднього скликання Київради приховав від громади свою декларацію. У VII скликанні ВР він працював помічником нардепа Віктора Чумака. Разом з іншим депутатом Київради від Дніпровського району Андрієм Странніковим Росляков є співзасновником ГО “Наш дім Березняки”.

Фото з особистої сторінки Віталія Рослякова у Facebook

КОМІСІЯ З ПИТАНЬ БЮДЖЕТУ ТА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ (БПП)

Андрій Странніков у Київраді VIII скликання очолив другу за кількістю членів комісію, де представники БПП від Дніпровського району грають ключову роль, – постійну комісію з питань бюджету та соціально-економічного розвитку  (11 з 19 членів комісії представляють БПП). Політик уже був депутатом Київради у 2002-2006 і 2008-2014 рр. і тричі безуспішно балотувався до парламенту: в 2006 р. – від “Нашої України”, у 2012 р. – від УДАРу, в 2014 р. – від БПП. У 2005-2006 рр. працював помічником нардепа від “Нашої України” Олександра Марченка. У 2013 р. ТОВ “Тельбін Іва”, співзасновником якої Странніков був тривалий час, згадували у зв’язку зі скандалом навколо будівництва ТРЦ на вулиці Серафимовича. Наразі кінцевим власником ТОВ “Тельбін Іва” вказаний белізький офшор “Стронгфілд груп лімітед”.

Фото з особистої сторінки Андрія Страннікова у Facebook

Першим заступником (з питань інвестиційної діяльності) Страннікова по комісії  з питань бюджету та соціально-економічного розвитку став Олесь Маляревич, директор ТОВ “Кіномедія” і співзасновник ТОВ “Джуніор” з російської мережі дитячого взуття “Antilopa”. У 2010 р. майбутній депутат Київради балотувався на міського голову Боярки  від “Сильної України” Сергія Тігіпка і програв, після чого повернувся до роботи зі своїм районом Русанівкою: відкрив ГО “Спортивний клуб “Юніор Русанівка” і заснував “Благодійний фонд Маляревича”. По спортивній лінії підтримував тодішнього голову КМДА Олександра Попова. У Київраді 2014-2015 рр. Маляревич обіймав посаду заступника голови постійної комісії з питань сім ї, молоді та спорту.

Фото з особистої сторінки у Facebook Олеся Маляревича (ліворуч – Олесь Маляревич, праворуч – екс-голова КМДА Олександр Попов)

Ще одним представником Дніпровського району в постійній комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку став Ярослав Горбунов, який працював у цій же комісії і в попередню каденцію.

Ярослав Горбунов (зліва) з Олександром Міщенком, фото з особистої сторінки О.Міщенка у Facebook

До Київради політична кар’єра Горбунова була пов’язана з Дніпровською райрадою Києва, де він починав у 2006 р. як депутат і головою якої він став у серпні 2014 р. У Дніпровській райраді Горбунов очолював фракцію “Громадянського блоку “ПОРА-ПРП”, а у 2006 р. навіть висувався від цієї політичної сили на виборах до Верховної Ради. Вдруге до парламенту Горбунов балотувався у 2014 р. від БПП.

Горбунова звинувачують у лобіюванні бізнес-інтересів ТОВ “Кард-Сістемс”, фірми його колишнього начальника у Дніпровській райраді Анатолія  Долинного. Долинний наразі є помічником нардепа Віктора Чумака, тоді як Горбунов працював помічником Чумака у 2012-2014 рр. Також Горбунов тривалий час був співзасновником ТОВ “ДП Пастранссервіс” (зараз співзасновницею цього ТОВ є Олена Горбунова).

ПЕРЕОБРАНІ ДЕПУТАТКИ В ІНШИХ КОМІСІЯХ

Дві депутатки – Олена Овраменко і Наталія Шульга, – які вже мали досвід роботи у Київраді попереднього скликання, потрапили до комісій, у яких вони одноосібно представляють Дніпровський район.

Старожилка КМР, бізнесвумен Олена Овраменко, яка володіє кількома ресторанами і чоловік якої працює в “Епіцентрі К” подружжя Герег, стала секретарем постійної комісії з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики. У попередню каденцію Овраменко входила до цієї ж комісії.

Олена Овраменко, фото з сайту Київської міської організації Народної Партії

Наталія Шульга від “Самопомочі” стала секретарем постійної комісії з питань освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту. У 2014-2015 рр. вона  вже була депутаткою, пройшовши першим номером команди Садового в Києві. З 2012 р. депутатка є професором кафедри управління, інформаційно-аналітичної діяльності та євроінтеграції НПУ ім. М.П.Драгоманова, з 2007 р. – співзасновницею та виконавчим директором ГО “Український науковий клуб”. У VII скликанні імовірно була помічницею нардепки від “Батьківщини” Ірини Купрейчик. Свою другу каденцію Наталія Шульга почала з прогулів: згідно з моніторингом ЧЕСНО, за 100 перших днів роботи ради депутатка пропустила 57% сесійних засідань.

Наталія Шульга, фото зі сторінки голови Київського осередку “Самопомочі” у Facebook

Докладнішу інформацію про роботу депутатів від Дніпровського району в Київраді попереднього скликання можна знайти у відповідному матеріалі Руху ЧЕСНО.

КОМІСІЯ З ПИТАНЬ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ, РЕГІОНАЛЬНИХ ТА МІЖНАРОДНИХ ЗВ’ЯЗКІВ (БАТЬКІВЩИНА + БПП)

Третя комісія, на яку мають значний вплив обрані від Дніпровського району депутати, – комісія з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків, до якої входить усього чотири члени. Від Дніпровського району – голова комісії Олександр Березніков та секретар Тарас Криворучко.

Висуванець від “Батьківщини” Олександр Березніков за основним місцем роботи обіймає посаду начальника управління будівництва та організації роботи з комунальними підприємствами Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА. З кінця 1990-х – у першій половині 2000-х він працював у Державній госпрозрахунковій організації “Житло-Інвест”, тричі був депутатом Київради з 1998 до 2008 рр., опікуючись переважно питаннями ЖКГ і будівництва. У 2014 р. Березніков безуспішно балотувався від “Батьківщини” до парламенту.

Олександр Березніков, фото з сайту інформаційного агентства “Єдність

Березніков є одним з найпасивніших депутатів Київради за результатами голосувань. За час роботи Київради VIII скликання він не голосував більш ніж за половину проектів рішень, які виносилися на голосування в час, коли він перебував у залі.

Натисніть для збільшення

Висуванець БПП, секретар комісії з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків Тарас Криворучко у політиці з 2006 р. У 2006-2010 рр. він був депутатом Дніпровської райради, у 2009-2010 рр. – в.о. заступника голови Дніпровської РДА, у 2010 р. – балотувався в мери Ірпеня від громадянської партії “Пора”. На парламентських виборах 2014 р. Криворучко був уповноваженою особою “Солідарності” на окрузі № 214, де переміг кандидат від БПП Віктор Чумак. Раніше Криворучко працював у бізнесі, але з 2015 р. є лише співзасновником і заступником виконавчого директора Благодійної організації “Благодійний фонд “Дніпровська сила”.

Тарас Криворучко, фото з особистої сторінки у Facebook

ЛЮДИНА ВІКТОРА ЧУМАКА

Представник БПП Сергій Артеменко у Київраді VIII скликання отримав посаду секретаря комісії з питань власності. Політична траєкторія депутата строката: у 2006-2010 рр. він працював заступником голови Дніпровської райради у Києві, представляючи Блок Леоніда Черновецького, у 2012 р. став головою ОВК від Народної партії Литвина, а зараз очолює Дніпровську районну організацію БПП.

Фото з офіційної сторінки громадської приймальні депутата у Facebook

Цікавою є історія стосунків депутата з представниками БПП. На парламентських виборах-2012 Артеменко очолював окружну комісію на скандальному окрузі № 214 за квотою фракції Народної Партії. Тоді кандидат від “УДАРу” Віктор Чумак (наразі народний депутат від БПП), що балотувався за округом у Києві, заявив, що окружна виборча комісія фальсифікує результати виборів на користь Олеся Довгого. Як зазначав у той час журналіст Сергій Лещенко, у Артеменка як голови ОВК був наявний конфлікт інтересів, оскільки батько Олеся Довгого депутат Станіслав Довгий був членом фракції Народної партії, яку Артеменко представляв як голова ОВК. У своїй біографії, втім, Артеменко про цю ситуацію не згадує, а натомість говорить лише про почесну подяку від ЦВК (до слова, немає у його біографії і згадок про зв’язок з блоком Черновецького). Забув про це непорозуміння, схоже, і Віктор Чумак, який згодом взяв Артеменка до себе в помічники. Зауважимо, що від Дніпровського району до Київради пройшли цілих чотири депутати, добре знайомих з Віктором Чумаком: Артеменко, Росляков і Горбунов у різний час були або є його помічниками, а Тарас Криворучко у 2014 р. представляв БПП на окрузі, де Чумака обрали в Раду:

Натисніть для збільшення

Артеменко тривалий час пропрацював у бізнесі: шість років в Укртелекомі, шість років у ТОВ “Об’єднані мережі України”, з 2012 р. працює у ТОВ IP&CConsult, яке, за інформацією видання “Економічна правда”, обслуговувало фірми екс-міністра освіти Дмитра Табачника. Наразі депутат є співзасновником Благодійної організації “Благодійний фонд “Дніпровська сила” разом зі згаданим вище депутатом Київради Тарасом Криворучком.

БОРЦІ ПРОТИ ЗАБУДОВНИКІВ ВІД БАТЬКІВЩИНИ

Батьківщинівець Валерій Гуманенко став членом постійної комісії з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу. У справи самоврядування майбутній депутат потрапив у 2005 р., ставши головою правління ОСББ “Тичини 16/2”, з 2011 р. боровся з незаконною забудовою озера Тельбін, очоливши Комітету мікрорайону “Березняки-Тельбін”. У 2014 р. безуспішно балотувався до парламенту від Батьківщини. Поза тим, Гуманенко володіє часткою ТОВ “Бікос”, яке займається продажем оргтехніки.

Валерій Гуманенко, фото зі сторінки прихильниці депутата у Facebook

Третій представник “Батьківщини” від Дніпровського району Анатолій Шаповал став заступником голови постійної комісії з питань дотримання законності, правопорядку та запобігання корупції. Активний борець проти забудови Микільської Слобідки. У своїй біографії він зазначив, що з очолює Дирекцію національних програм Групи стратегічних та безпекових студій. Засновниками громадської організації “ГСБС” є колишні помічники (2002-2006 рр.) представника Блоку “За Єдину Україну!” Олега Зарубінського (пізніше потрапляв до парламенту від Блоку Литвина і Партії регіонів) Сергій Герасимчук і Тарас Роман, а також Ярослав Матійчак, який у різний час був помічником Руслана Князевича, Юрія Ганущака, і у Верховній Раді VIII скликання працює з Дмитром Андрієвським. У 1998 р. Шаповал безуспішно балотувався до парламенту як самовисуванець. Як і Березніков, Шаповал потрапив до лави пасивних депутатів.

 

Анатолій Шаповал, фото зі сторінки прихильниці депутата у Facebook

ДЕПУТАТИ ВІД ЄДНОСТІ – ЛЮДИ ДОВГОГО І ЧЕРНОВЕЦЬКОГО

Заступником голови постійної комісії з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу став висуванець від “Єдності” Олександра Омельченка, депутат  фракції Партії регіонів у Київраді VI скликання (2008-2014 рр.) Павло Тесленко. У свою першу каденцію він був обраний як представник Блоку Миколи Катеринчука, але одразу став позафракційним, проголосувавши за призначення спікером Київради Олеся Довгого, якого на цю посаду запропонував Леонід Черновецький. У 2011 р., коли блок Черновецького почав розпадатися, Тесленко ввійшов до фракції Партії регіонів.

Павло Тесленко, фото з особистої сторінки депутата у Facebook

У 2002-2007 рр. Тесленко був помічником народного депутата Станіслава Довгого (батька Олеся Довгого), у 2007-2014 рр. – регіонала Володимира Рибака. Наразі, у Верховній Раді VIII скликання, він є помічником позафракційного Олександра Супруненка. У 2006 р. політик балотувався до парламенту від блоку “Патріоти України”.

Про бізнес-інтереси Тесленка в офіційній біографії на сайті Київради є лише рядок “з 2000 року праця в комерційних структурах”. У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань інформації про депутата можна знайти значно більше.

Станом на 2016 р. Тесленко є директором ПрАТ “Червоний мак”, в якому володіє часткою статутного фонду близько мільйона гривень, а також директором ПрАТ “Крим-93”, в якому володіє часткою близько півмільйона гривень. Крім того, депутат одноосібно володіє і очолює ПП “Чайка Плюс” зі статутним фондом 1,23 млн грн., є директором і співзасновником громадської організації Товариство індивідуальних забудовників “Оріон”, ТОВ “Ірпінь Інвестбуд”, а також має частку в ТОВ “Вінд Компані”.

На додачу Тесленко є також одноосібним засновником і директором п’яти фірм, які займаються нерухомістю: ПП “Полірем 2007”, ПП “Акрил 2007”, ПП “Фейдал 2007”, ПП “Артисан 2007” і ПП “Капарол 2007”. Усі вони зареєстровані в селі Дударків Київської області на одній вулиці й усі мають 6 тисяч статутного фонду.

Другим депутатом “Єдності” від Дніпровського району став Олексій Новіков,  який у Київраді VIII скликання обійняв посаду секретаря постійної комісії з питань екологічної політики. Раніше, як пише “Українська правда”, Новіков очолював приймальню Олеся Довгого і був директором та співзасновником ТОВ “Марс-1”, що входило до групи компаній “Еліта-Центр”. У 2010-2012 рр. майбутній депутат працював помічником нардепа-регіонала Сергія Васютіна. Уже на початку каденції Новіков привернув до себе увагу, попросивши надати йому безкоштовний проїзний, і тоді ж з’ясувався факт, що номер телефону Новікова у мережі фігурує як номер київського посередника з продажу нерухомого майна. Також відомо, що депутат є директором ПП “Офіс-1”, спеціалізацією якого є будівництво будівель і яке перебуває у стані припинення з 2005 р.

Олексій Новіков, фото Громадського руху ЧЕСНО

КОЛИШНІЙ ПАРТІЄЦЬ ДЕМАЛЬЯНСУ

Заступник декана з виховної роботи зі студентами “Києво-Могилянської академії” та екс-голова братства козацького бойового звичаю “Спас” Вадим Васильчук став членом постійної комісії з питань освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту. У Київраду він пройшов від “Самопомочі”, до цього входив до Демальянсу, від якого балотувався до парламенту у 2014 р., про що, втім, забув згадати у своїй офіційній автобіографії. Свого часу також був помічником нардепа від “Нашої України” Руслани Лижичко і безуспішно балотувався до Верховної Ради як самовисуванець (у 2012 р.).

Вадим Васильчук, фото з особистої сторінки у Facebook

ЗАМІСТЬ ЕПІЛОГУ

Повернемося до загальної картини. Дніпровський район – оплот БПП, завдяки якому партія отримала визначальний вплив на дві постійні комісії. “Дніпровські” обранці від БПП товаришують між собою, деякі з них мають спільну історію: Горбунов, Криворучко і Артеменко в один час працювали у Дніпровській райраді Києва й співпрацювали з нардепом Віктором Чумаком, Странніков з Росляковим спільно заснували ГО на Березняках. 7 з 10 представників БПП разом уже були депутатами Київради попереднього скликання від УДАРу-Солідарності.

Депутати Дніпровського району від БПП, фото з особистої сторінки Олександра Харченка у Facebook

Порівняно з депутатами від інших районів, серед “дніпровських” представників найбільше тих, у кого немає власного житла – 5 з 17 обранців є безхатченками.

Рух ЧЕСНО і надалі стежитиме за роботою київських обранців і закликає до цього киян: як показує практика, якщо Ви говорите зі своїми депутатами і цікавитеся їхньою роботою, це їх якщо не мотивує, то принаймні дисцпилінує.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]